Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új piaccal gazdagodott Báránd, a mintafalu

| 2023. 05. 16. | 14:14:00
Az épület előtti rész közösségi térként is szolgál.
Új piaccal gazdagodott Báránd, a mintafalu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hármas funkciója van a Báránd központjában május 16-án átadott új termelői piacnak. Amellett, hogy a helyben megtermelt és előállított élelmiszereket modern, komfortos körülmények között árusíthatják a helyiek, az épület előtt lévő parkosított és térkövezett terület közösségi térként is szolgál, továbbá egy új épület révén árusítóhelyhez is jutottak a bárándiak.

Az ünnepélyes átadásra szóló meghívást elfogadta Nagy István agrárminiszter, de az éppen arra a napra eső kormányülés miatt Nobilis Márton államtitkár képviselte a tárcavezetőt. A politikus az avatóbeszédében emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Fidesz 2010-ban azzal vette át a kormányzást, hogy elődjével ellentétben a tevékenységének kiemelt része a vidéki Magyarország fejlesztése. Ennek érdekében a termelői piacok számát megháromszorozták, az őstermelőkét megnégyszerezték hazánkban. Nobilis Márton kijelentette, a koronavírus-járvány, majd az azt követő ukrajnai háború és Brüsszel elhibázott szankcióspolitikája rávilágított az önellátás fontosságára, a saját termék előállítására, az élelmiszereink megtermelésére. – Ha más erőknek vagyunk kitéve, nem vagyunk biztonságban. A termelői piacok kialakítása támogatásának fontos része az, hogy saját terméket tudjunk előállítani, meg tudjuk termelni a saját, az ország számára elegendő élelmiszert. Ebben jól állunk, jelenleg 20 millió embert tudunk ellátni – mondta Nobilis Márton, aki hozzátette, hogy fontos az új piac, az új közösségi tér tartalommal való megtöltése is. Ehhez programok kellenek, és ebben is segít a kormányzat.

A térség polgármestereiből, vállalkozóiból és a bárándi lakosokból álló nagyszámú közönségét Kovács Miklós polgármester köszöntötte. Hangsúlyozta a városközponti terület hármas funkcióját, kiemelve a helyi termelők piachoz, a lakosságnak pedig jó minőségű és egészséges élelmiszerekhez való hozzájutási lehetőségét. Mint mondta, a beruházás tervezési, közbeszerzési szakasza nem volt zökkenőmentes, mindegyiknek többször is nekifutottak, a kivitelezés azonban gördülékenyen ment, a tervezett határidőre átadták a 94 millió forintos állami támogatásból és 5,5 milliós önerőből megépült piacot. Az üzlet kialakítása az önkormányzatnak jelent majd bevételt. – A többfunkciós közterület a kistelepülés megmaradását jelenti azzal, hogyha van biztos megélhetés, kevesebb az elvándorlás. A közösségi tér a közösségeket segíti. Bevétel is keletkezik ebből – zárta köszöntőjét Báránd polgármestere.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő dicsérő szavakkal illette Báránd vezetését. – Itt minden megvan ahhoz, hogy a település sikerre legyen ítélve. Az új piac néhány száz méteres körzetében több mindent átadtunk az elmúlt években. Sok minden alakult Bárándon, például az átvezető út, a középületek megszépültek. A vidék megtartó ereje fontos a kormánynak – mondta, majd az új piac jelentőségére tért rá, hangsúlyozva, hogy az embereknek mindig is volt és van is igénye a termelésre, a kereskedésre, amiben a piac egy nagyon fontos helyszín. – Bármenyire is megváltoztak a vásárlási szokások, a közösségi térnek – ahol kereskedést is lehet folytatni – van létjogosultsága. A piac a találkozások, a beszélgetések helyszíne is, jobban érzik magukat az emberek.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke is dicsérte az új piacot, az impozáns teret, majd arról beszélt, hogy a piacok az egészséges, jó feldolgozottságú élelmiszerek árusításának helyei, ahol szemtől szemben találkozik az eladó és vásárló. Itt nem lehet kertelni, nem lehet rossz terméket eladni, az áruk egyfajta minőségellenőrzésen mennek át, hiszen a legnagyobb kritikus a fogyasztó. Hajdú-Biharra térve Pajna Zoltántól megtudhattuk, hogy a vármegyében 37 piac újul meg. Javasolta, a vármegye önkormányzatának honlapján regisztráljanak a helyi termelők, erősítve ezzel a piacok jelentőségét. A termelőket segítő pénzügyi lehetőséget nyújthat a megyei foglalkoztatási paktum. – A kistelepülések tervszerű fejlesztésére Báránd nagyon jó példa. Például a település nagyságához képest jelentős méretű ipari parkot hozott létre, a park azóta megtelt. Következik egy 200 millió forintos szilárd burkolatú útépítés – zárta gondolatait Pajna Zoltán.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.