Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdú-Biharban hatalmasat nőtt a beruházások volumene

| 2023. 03. 24. | 08:52:00
A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben.
Hajdú-Biharban hatalmasat nőtt a beruházások volumene
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit – derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások ipari termelése 2022-ben közel 54 ezer milliárd forint volt, aminek 44 százalékát Pest, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, illetve fővárosi telephelyeken állították elő.

A termelés volumene 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az egy lakosra jutó termelési érték relatív szórása alapján a területi különbségek lényegében ugyanakkorák voltak, mint 2021-ben – állapította meg a KSH. Az egy lakosra jutó termelési érték Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb – 15,244 millió és 11,711 millió forint –, az országos átlag (5,635 millió forint) több mint kétszerese. Somogyban és Baranyában ugyanakkor az átlag felét sem érte el a mutató (2,365  millió, 2,706 millió forint).

A vármegyék többségében és a fővárosban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékű (tíz százalék feletti) növekedés Komárom-Esztergom és Pest, valamint az előbbieknél jóval kisebb ipari potenciállal rendelkező Baranya vármegyében történt – emelték ki. A legnagyobb mértékben, tíz százalékkal Zalában csökkent a termelés volumene. A legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások adatai alapján a termelés volumene 6,3 százalékkal nőtt, ezúttal is az akkumulátor- és villamosmotor-gyártást is magában foglaló villamos berendezés gyártása bővült a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal - mutatott rá a KSH. Hangsúlyozták: a közelmúlt beruházásai révén a hazai gyártás legfontosabb bázisává Pest vármegye vált. A feldolgozóipari kibocsátás közel negyedét adó, és ezzel legnagyobb súlyú járműgyártás teljesítménye 15 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A  gyártás legnagyobb központjai közül Győr-Moson-Sopron vármegyében hat, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében 22-30 százalékkal nőtt a termelés volumene 2022-ben.

Kitértek arra is: az ipari export és a belföldi értékesítés volumene egyaránt meghaladta a 2021. évit, a legtöbb vármegye értékesítési szerkezetében a kivitel a meghatározó, a belföldi eladásokból származó árbevétel csak Baranya és Tolna vármegyében, valamint a fővárosban haladta meg az exportét.

Tavaly  a gazdasági szervezetek 11 711 milliárd forint értékű új beruházása összehasonlító áron 2,0 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit. A beruházások 59 százalékát a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások kezdeményezték. A fejlesztési források 45 százalékát a budapesti székhelyű gazdasági szervezetek kötötték le. A Pest vármegyei központúak az országos beruházási teljesítményérték 12, a Komárom-Esztergom vármegyeiek 5,7 százalékát adták. A többi vármegye egyenként legfeljebb 4,5 százalékkal részesedett a beruházásokból. A Nógrád és a Zala vármegyei szervezetek járultak hozzá legkisebb arányban (0,6 és 1,0 százalékkal) a hazai fejlesztésekhez. A beruházások volumene 7 vármegyében nőtt, a legnagyobb mértékben Komárom-Esztergomban (37 százalék) és Hajdú-Biharban (32 százalék) vármegyék. A legnagyobb visszaesés Zalában (19 százalék) és Bács-Kiskunban (15 százalék) volt, mindkettőben szerepet játszott a bázisidőszaki magas beruházási aktivitás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés