Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tiszacsege ragaszkodik az orvosi ügyeletéhez

| 2023. 01. 04. | 13:22:00
A Tisza-menti kisváros önkormányzata emellett szeretne elindulni az alternatív energiahordozók hasznosításának irányába.
Tiszacsege ragaszkodik az orvosi ügyeletéhez
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze karácsony hetében Szeli Zoltán, Tiszacsege polgármestere. A napirenden két téma szerepelt. Az egyikben nem született határozat, igaz, ez nem is volt cél, viszont egyöntetűen állást foglaltak amellett, hogy a kisváros önkormányzata tegyen lépést az alternatív energiaforrások bevonása, hasznosítása felé. A másik napirendi pontban a képviselők határozatukkal meghosszabbították azt a szerződést, amely január végéig fenntartja az orvosi ügyelet jelenlegi formáját, tehát azt az Országos Mentőszolgálat lássa el.

Optimalizálták a rendszer működését

Szeli Zoltánt az ülés után kérdeztük arról, hogy az önkormányzat milyen intézkedésekkel alkalmazkodott az energiaválság miatti áremelkedésekhez. A polgármester részletesen elmondta, hogy egy október végi ülésen ésszerűsítésekről határoztak a képviselő-testület tagjai. Ez alapján a teljes intézményrendszer egy takarékos üzemmódra váltott. Ebben benne volt az is, hogy néhány telephelyet összevontak, így volt épület, amit teljesen vagy részlegesen bezártak, máshol pedig heti öt napból két napon, csütörtökön és pénteken home office-ban dolgoznak a munkatársak.

Mindenütt optimalizálták a fűtési rendszerek működését, és ahol lehetett, alacsonyabb hőfokot tartanak.

A gyermekintézményekben maradt az ideális minimum 22 Celsius-fok, ahol nem ülőmunkát végeznek, ott 18 fokban minimalizálták, a többi helyen 20-22 fokban állapították meg a helyiségek hőmérsékletét. A szerződés lejártával újat kellett kötni a gázbeszerzésre. Egy – több települési önkormányzatot is magába foglaló – energiaközösséggel 13 ezer köbméter gázt kötöttek le, remélve, hogy ezáltal olcsóbban juthatnak a fűtőanyaghoz. Az önkormányzat vezetése a gázfűtés kiváltása miatt alternatív energiahordozókban is gondolkodik, itt a naperőművek, esetleg a szélturbinák jöhetnek szóba.

Ugyanakkor nem feledkeztek meg arról sem, hogy Tiszacsegének van egy jól működő termálfürdője is, ami ugyancsak forrása lehet az olcsóbb energiának.

Az alternatív energiaforrások alkalmazása volt egyébként a rendkívüli képviselő-testületi ülésnek is a napirendjén, ahol határozatot ugyan nem fogadtak el, viszont kijelölték az irányt, mi szerint a jövőben a megújuló energiákat kell előtérbe helyezni. – Egy irányt jelöltünk meg, látva a háborús helyzetet, annak gazdasági következményeit. Ahhoz, hogy az intézményeink ne kerüljenek a jelenlegihez hasonló helyzetbe, továbbá ne ilyen magas áron jussunk energiához, ahhoz mindenképpen el kell indulni valamilyen önálló vagy megújuló energiaellátás felé – válaszolta a Cívishír kérdésére Szeli Zoltán polgármester.

Több mint 10 ezer embert lát el

Ugyancsak napirenden szerepelt az orvosi ügyelet szerződéshosszabbítása. 2021 júliusától ugyanis Hajdú-Bihar megyében, így Tiszacsegén is az OMSZ látja el az orvosi éjszakai ügyeletet, a szerződést pedig negyedévente meg kell újítani; emellett döntöttek a képviselők. – Ennek azonban most van egy aggasztó árnyalata is, hiszen az egyezséget csak egy hónapra hosszabbítottuk meg, mert az orvosi ügyeleti ellátás átszervezés alatt van. Mi pedig nem igazán szeretnénk, hogyha a jelenlegi állapot módosulna, mert a lakosság visszajelzése alapján ez egy nagyon jól működő rendszer, továbbá nem az önkormányzat költségvetését terheli ez a nagyon fontos egészségügyi szolgáltatás. Tiszacsege, Egyek és Újszentmargita lakosságát látja el a rendszerünk. Ha ez itt megszűnne, akkor nekünk sajnos egy távolabbi, talán 30 kilométerre lévő ügyelethez kellene csatlakoznunk, amit nem szeretnénk. Bízom abban, hogy akik felülvizsgálták az orvosi ügyeleti rendszer elmúlt közel másfél éves működését, látták, mi "zsáktelepülés" vagyunk, és a körzetünkhöz tartozik még másik két helység – beszélt az orvosi ügyelet Tiszacsege számára előnyös rendszeréről Szeli Zoltán polgármester.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Debrecen „egyik legszebb és legcsendesebb” városrészén aszfaltoztak
Fontos útvonalon fejlesztették, hiszen ez az utca vezet az orvosi rendelőhöz.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb üzemanyagárstop jöhet
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.