Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régi álom teljesül Tiszacsegén: megépül a piac

| 2023. 01. 10. | 14:02:00
A településfejlesztés fókuszában vannak az idegenforgalmi beruházások is.
Régi álom teljesül Tiszacsegén: megépül a piac
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Az önkormányzat a pályázati lehetőségeit teljes mértékben kihasználta, és nagy sikerekről beszélhetünk, mert az összes eddig elbírált pályázatunk nyert. Emellett vannak még folyamatban lévők, amelyek reméljük, további támogatásokat hoznak a településünkre. 2022-ben összesen 700 millió forint pályázati támogatás érkezett a 4 ezer 700 lakosú Tiszacsegére – mondta Szeli Zoltán polgármester év végi értékelésében.

Szeli Zoltán

Részletesen beszámolt a 2022-es beruházásokról: ezek között elsőként említette, hogy a belterületi utak felújítására 238 millió forint támogatást nyertek. A pénzből 2 ezer 680 méternyi utat újítottak meg: az üdülőövezetben a Zátony VII. és a Zátony VIII. utcában, továbbá az Ültetés, a Lehel, a Kinizsi, az Arany János utcában, valamint az Óvoda, a Rákóczi, a Liszt Ferenc és a Török Bálint utca egy részében. Közel öt kilométer külterületi út 254,1 millió forintból újulhat meg. Ezzel egyrészt segítik a gazdálkodók közlekedését, másrészt pedig ezek becsatlakozó utak a településre, és sárrázóként szolgálnak majd.

A fejlesztéseket folytatva a városvezető külön kitért arra, hogy pályáztak egy újabb, korszerűbb piaccsarnokra 101 millió forintot meghaladó összegben. Jelenleg ugyanis nincs piaca a kisvárosnak.

Az új a városközpontban, az Iskola utca és a Fő utca kereszteződésében épül meg. Van ugyan egy szolgáltatóházuk, de az a piacot nem tudja pótolni. Mivel művelődési házuk sincs, ezért a szolgáltatóház inkább kulturális funkciókat tölt be.

A városközpont megújítására is nyert támogatást a tiszacsegei önkormányzat. A Fő utcát az általános iskoláig két oldalt térkőburkolatú, megszélesített járdákkal látják el, zöldítik és parkosítják a közösségi tereket, játszóteret építenek a nagy bolttal szemben, és szeretnének még egy közösségi teret létrehozni, továbbá megújul a polgármesteri hivatal körüli parkoló is. Az energetikai korszerűsítést szolgáló pályázatot ez után adják be. Az ennek segítségével nyert támogatásból a polgármesteri hivatal és a könyvtár nyílászáróit cserélik, a külső homlokzatot szigetelik, a tetőre napelemeket helyeznek fel.

A Magyar Falu Programban nyert támogatásból az árkok takarítását segítő rézsűkasza beszerzésére, a különböző célszerszámokkal ellátható kis traktorra fordítják, de ebben a pályázati konstrukcióban pályáztak a fogorvosi rendelő felújítására is.

A Templom utcában lévő fogorvosi rendelő hátsó traktusában, a valamikori szolgálati lakás helyére szeretnék a másik körzetet behozni, így a két körzet számára a rendelés egy helyen működne. Ez egy 12 millió forintos pályázat, erre kivitelezőket várnak. Közbeszerzés alatt van egy csapadék- és a belvízelvezetést szolgáló beruházás. Ez útbontással jár, ami a munkálatok ideje alatt megnehezíti majd a közlekedést. Járdafelújításra ötmilliót nyertek.

A Belügyminisztérium szociális tűzifa pályázatán az önkormányzat 14 millió forintot nyert, a pénzből megvásárolt 1002 köbméter lágylombos tűzifával közel 600 személynek tudtak segíteni. Volt még korábbról 50 köbméter fa, ezzel együtt mintegy 700-an kaptak tűzifatámogatást Tiszacsegén. Ugyancsak a Belügyminisztérium 14 millió forintos támogatásából végezték el a komp szerkezeti felújítását. 36 milliós pályázati támogatásból megújult a Tompa és a Templom utca útburkolata, az óvoda felé vezető rész útkorszerűsítését pedig a későbbiekben végzik el, mert ott előbb az ugyancsak pályázati támogatással megvalósuló csapadékvíz-elvezető rendszert építik ki. A most falumúzeumként működő, 1832-ben épült Zsellérház felújítására 10 millió forintot tudtak fordítani.

[Beillesztett cikk: Tiszacsege ragaszkodik az orvosi ügyeletéhez]

Egy-két hét, és elkel minden ház

– A lakosságszám közel stagnáló Tiszacsegén, évente mintegy 40-60 gyermek születik, a temetésszám 60-70. Pozitívum, hogy az elmúlt időszakban több fiatal telepedett le városunkban – beszél a demográfiai változásokról a polgármester. – Egyre kevesebb az eladó ház; és ha azzá válik valamelyik, akkor gyakorlatilag egy-két héten belül elkel. Mind többen ismerik fel, hogy Csege egy jó adottságokkal rendelkező, tiszta, biztonságos és rendezett település. Helyben is van munkalehetőség, például a Nagév Kft. fejleszti a tűzihorganyzóját, továbbá egy új lakatosüzemmel bővíti az egységet. Bízom abban, hogy a Debrecen környékén összpontosuló új gazdasági egységekhez nem lesznek túlságosan messze. A BMW-gyár például Debrecennek a városunkhoz közelebb eső részén épül, és a gyár léte várhatóan Tiszacsegén is éreztetni fogja hatását. A kisváros egy szebb, nyugodtabb környezetet biztosít a letelepedéshez, és ezt remélhetőleg sokan észre fogják venni. Ráadásul a közlekedés is fejlődik majd abba az irányba. És persze remélem, egy vagy több kisebb üzem is megtalálja majd Csegét.

 

Program minden hétvégén

Tiszacsege a Tisza miatt egyik hajdú-bihari településsel sem összevethető adottságokkal rendelkezik az idegenforgalom terén. A városka látogatottságát növeli a minőségben a hajdúszoboszlóival vetekedő gyógyvíz és a családias hangulatú strand. Ez utóbbi megállapítás a bevétel szempontjából ugyan hátrányt jelent, ugyanakkor a Csegére érkezők azt mondják, jó ide jönni, mert kellemes, nyugodt környezetbe érkeznek meg a strandra, a Tisza partjára. A folyó vonzó a horgászoknak, a vízi sportot kedvelőknek, de a gáton haladó EuroVelo kerékpáros útvonal miatt a bicikliseknek is, akik a Tisza-tóhoz is könnyedén el tudnak tekerni. És persze a kompkikötőben lévő, messze földön híres halászcsárdáról sem szabad megfeledkezni.

– A strandunkat szeretnénk mindenképpen fejleszteni, de erre nem jelentek meg számunkra kedvező pályázatok – folytatja Szeli Zoltán. – A gyógyfürdőknek van lehetősége támogatást elnyerni, de mi sajnos nem esünk ebbe a kategóriába. Ahhoz a gyógyvízhez köthető orvosi szolgáltatásokat kellene végeznünk, ami ugyancsak beruházások után lenne megvalósítható. Ettől eltekintve figyeljük a strandunk fejlesztési lehetőségeit. Jelenleg egy leaderes pályázatban az elavult vízforgató rendszerünket szeretnénk felújítani, ezzel kellemesebbé tenni az úszómedence vizét, továbbá korszerűsíteni kell a gyermekmedencénket. De felújításra vár az ottani játszóterünk is, továbbá játékelemeket szeretnénk még vásárolni a kismedencébe a gyermekek szórakoztatására. Az önkormányzat a kemping területén és a Tisza-parton a nyári programlehetőségeit is szeretné bővíteni úgy, hogy ott minden hétvégén legyen vendégcsalogató esemény. Igaz, ebben eddig sem szűkölködött Csege, hiszen 2022-ben is megtartották a Csegei Révnapokat, a Régi Csege Napot, a halászcsárda a Halászlé Fesztiválját és a Harcsafőző Fesztiválját.

Összefog az öt település

A polgármestert Tiszacsege 2023-as terveiről is kérdeztük. Itt hangsúlyozottan a megemelkedett rezsidíjak kigazdálkodását említette azoknál az intézményeknél, ahol kötelező gázzal fűteni, mert nincs más lehetőségük. Ilyen az iskola, annak konyhája és ebédlője, az orvosi rendelő. 2023-ban az idősek nappali ellátására egy új helyszínt kell biztosítani, amit pályázati támogatásból tudnak csak megcsinálni. Ki kell gazdálkodni a külterületi utak felújításának a 12 millió 700 ezer forintos önrészét. Bár a gazdákkal tavasszal tartott kerekasztal beszélgetésen a mezőgazdasági termelők pozitívan álltak ahhoz, hogy ők adják a pályázati önrészt.

A piac építésének is van önrésze, 10 millió forint, ami már tényleg az önkormányzatra hárul. Mint ahogy a fogorvosi rendelő építésének megemelkedett költségéből adódó 3-5 millió forint többlet is.

El kell kezdeni az energetikai beruházásokat, beleértve a megújuló energiáét is. A turisztikai látogatottság növelése is cél, ezt a strandfürdőn és a programokon keresztül látják megvalósíthatónak. Egy új program is felsejlik a láthatáron, mégpedig az öt település, Egyek, Tiszacsege, Ároktő, Tiszabábolna és Tiszadorogma részvételével a Hortobágyi Tisza mente Natúrpark létrehozása. Ez területen lévő kulturális és természeti örökséget, hagyományokat igyekszik bemutatni, megőrizni és átadni az utókor számára. Régi terve a tiszacsegei önkormányzatnak egy tanuszoda felépítése, amely kiszolgálná az egyekieket és az újszentmargitaiakat is.  A városközpont szépítése, az úthálózat felújítása is tervek között szerepel.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.