Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Extrém helyzetben a hajdú-bihari tűzoltók: gereblye a fejben, bilincs a kézen

| 2022. 12. 06. | 09:31:00
A lehetetlennek tűnő feladatot is meg kell oldaniuk.
Extrém helyzetben a hajdú-bihari tűzoltók: gereblye a fejben, bilincs a kézen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Macskát mentettek fáról, lovat húztak ki emésztőgödörből, temérdek meggyet szedtek össze a főútról, malacokat tereltek össze a szántóföldön, hogy csak néhányat említsünk a tűzoltók, katasztrófavédők munkájából. Mi, a napi valóság rutinjában élő emberek azt hihetnénk, ezeknél extrémebb munkája nem lehet a tűzoltóknak, a katasztrófavédelem munkatársainak. Aztán kiderül, hogy de, lehet! Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője egy kis sztorizással kezdte a beszélgetésünket, hogy aztán eljussunk odáig, hogy munkatársai milyen eszközöket használhatnak a hétköznapi ésszel sokszor felfoghatatlan esetek megoldásához.

Kellett volna egy úszószemüveg

– Felsorolni is hosszú lenne, mennyi extrém helyzetben kellett már a Hajdú-Bihar megyei tűzoltóknak segítséget nyújtaniuk. Ezekben az esetekben a közös az, hogy mindig a tűzoltók kreativitására volt a legnagyobb szükség – meséli Papp-Kunkli Nóra. – Voltak ők már többször a kórházak baleseti sebészetén, ahol a sérültekről a legkülönfélébb dolgokat kellett levágni. Ezek közül a legemlékezetesebb az volt, amikor egy gereblye állt egy férfi fejébe, és a műtét előtt a kerti szerszám nagy részét el kellett távolítaniuk. Sétáltak már be a tűzoltólaktanyába bilinccsel a kezükön is bajbajutottak. Arról azért meggyőződtek a tűzoltók, hogy nem rendőrségi bilincset vágjanak le. Az extrém helyzet a helyszíntől is függhet. Mentettek már ki a tűzoltók beszorult lábujjat egy tóban lévő áteresztőből is, ott a sok műszaki mentéshez használható eszköz mellett egy úszószemüveg is jól jött volna a tűzoltóknak. Lehetetlen helyzetekbe kerültek már állatok is, ezek közül a mélyből a nagy testű állat kimentése adja a legnagyobb munkát. Például egy kútba esett őz magának és a tűzoltónak is tud komoly sérülést okozni. A bajbajutottat nyugtatni és a tűzoltóknak is nyugodtnak maradni sokszor kihívás egy műszaki mentés során.

Kölcsönösen segítik egymást

Adódik a kérdés, hogy mindezekhez milyen speciális eszközeik vannak a tűzoltóknak. A megyei szóvivőtől megtudtuk, hogy a gépjárműfecskendőkön a tűzoltás mellett körülbelül 10-15 speciális eszköz áll a rendelkezésükre, kéziszerszámokból pedig több tucatot tudnak használni mentés során. Az összetettebb beavatkozásokhoz vonul az úgynevezett gyors beavatkozó jármű, a „Pálya” és akár a műszaki mentőkonténer is. Ezeknek a speciális eszközöknek a központi beszerzésére lehetőség van minden évben nemcsak a hivatásos tűzoltóknál, hanem az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó egységek részére egyaránt.

Papp-Kunkli Nóra alapvetésként említette, hogy a kor technikai fejlődését folyamatosan követni kell.

A beavatkozásokat megkönnyítik az akkumulátorral működő eszközök. Sokkal kisebbek, könnyebbek és a benzinmotoros gépekkel ellentétben füsttel telített környezetben is használhatóak. A biztonságos munkavégzésre is elengedhetetlen, így életmentő lehet a feszültségkereső készülék, amellyel az áramütést kerülhetik el a tűzoltók.

– Baj esetén más megyéből is érkezhetnek tűzoltó egységek különleges szerekkel segíteni – beszélt az együttműködésről a szakember. – A hivatásos tűzoltók mellett mentőszervezetekre, mentőcsoportokra is számíthatnak a bajbajutottak, így búvárok, keresőkutyás egyesületek, alpintechnikában jártas szakemberek is bevethetőek. A műszaki mentéshez használható eszközökről rendszeres képzést tartanak a tűzoltóknak helyi szinten és országosan is. A különböző felszereléseket, használati eszközöket gyártó és forgalmazó cégek is szoktak bemutatót tartani a tűzoltólaktanyákban.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés