Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Czeglédi Gyula a kormányhoz fordult a hajdúszoboszlói rendezvénycsarnok miatt

| 2022. 01. 10. | 18:20:00
A tervezésre túl szűkös volt a határidő, most más utat választanak.
Czeglédi Gyula a kormányhoz fordult a hajdúszoboszlói rendezvénycsarnok miatt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2020 végén még úgy gondolták, 8 milliárd forintért épülhet rendezvénycsarnok Hajdúszoboszlón, azonban egy évvel később, azaz most decemberben a város polgármestere már legalább nettó 13 milliárdos becsült költségről írt a kormányhoz és a miniszterelnökhöz címzett levelében. Közben a helyi képviselő-testület megszavazta, hogy a multifunkciós csarnok tervezőjével – annak kezdeményezésére – rendezett módon szerződést bontsanak a projekt sikere érdekében.

[Beillesztett cikk: Íme, a hajdúszoboszlói rendezvénycsarnok koncepcióterve!]

A szoboszlói nagyberuházás 2020 decemberében kapott nyilvánosságot, akkor a Magyar Turisztikai Ügynökség 400 millió forinttal támogatta az önkormányzatot az előkészítés-tervezés érdekében. A közbeszerzés eredményeként – tavaly augusztusban – a TSPC Kft. vállalta az engedélyes kiviteli tervek elkészítését, a határidő 2022. január végén jár le. A cég koncepciótervét novemberben fogadta el a képviselő-testület. A TSPC azonban kicsúszik a határidőből, amit a tervező rajta kívül álló körülményekkel magyaráz. Ezeket az érveket a hajdúszoboszlói képviselők a legutóbbi, december közepén tartott ülésen el is fogadták. Így például a tervek – mutattak rá – jelentős módosításra szorulnak azután, hogy a városvezetés szeptember végén az eredeti elképzelésekhez képest több módosítást kért, amelyek eredményeként akár 2 ezer fős eseményekre is lehetőség nyílna a csarnokban. Az épületegyüttes különlegessége lenne, hogy a „sportszárnyat” és a „konferenciaszárnyat” 12 méter magasan olyan gyűrű kötné össze, ahol reprezentatív eseményeket, fogadásokat is tarthatnának, míg egy fás díszpark szintén emelné a színvonalat, miközben a „konferenciaszárny” színházi előadásokra is alkalmas lenne. Szintén a csúszás indokai között találjuk, hogy a módosított tervek megvalósítása a globális árdrágulás következtében sokkal költségesebb, valamint – és ez hangsúlyos – a helyi építési szabályzat módosításaiba még nem illesztették be a csarnok paramétereit.

Az épületegyüttes a zöld szempontoknak is megfelelne

A beruházás felgyorsítása érdekében a képviselő-testület azzal bízta meg Czeglédi Gyulát, hogy próbálja elérni a kormánynál a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt üggyé nyilvánítását, hiszen az lényegesen rövidebb hatósági engedélyezési határidőket eredményezne. A polgármester a legutóbbi ülésén kiemelte, a többletforrás elnyerésére akkor van nagyobb esély, ha pontosan meg tudják jelölni a multifunkciós csarnok megvalósításához szükséges összeget.

A TSPC-vel való, közös megegyezésen alapuló szerződésbontás azért előnyös, mert ezzel a lépéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy tervezéssel egybekötött, feltételes kiviteli közbeszerzést írjanak ki a csarnokberuházásra. A cégnek teljesítményarányosan nettó 75 millió forintot fizet az önkormányzat, mely ellenértékeként egyebek mellett megkapja a 80 százalékos készültségű engedélyes tervdokumentáció „jóváhagyási terv” szintű átdolgozását (ez az említett feltételes közbeszerzéshez szükséges).

Kormányzati nagyvonalúság nélkül nem fog menni

A decemberi képviselő-testületi ülésen Czeglédi Gyula megjegyezte, a csarnoképítés szándéka négy évvel ezelőtt is megfogalmazódott még az előző polgármester, Sóvágó László által. Hozzátette, a kormányt akkor is megkeresték, remélhetően most nagyobb sikerük lesz. A polgármester elárulta: a projekt kiemelt üggyé nyilvánítását célzó kérelmüket a Magyar Turisztikai Ügynökségnél szakmailag mérlegelik.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Tortellinit hívott vissza a SPAR
Földimogyoró lehet benne.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.