Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Strapabíró és környezetbarát zsineg kifejlesztésén dolgoznak Berettyóújfaluban

| 2020. 10. 17. | 15:07:00
A TAMA Hungary Kft-nél az innováció és a környezetvédelem kéz a kézben jár.
Strapabíró és környezetbarát zsineg kifejlesztésén dolgoznak Berettyóújfaluban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A TAMA Hungary Kft. (Konzorciumvezető) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Konzorciumi tag) konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2019-1.1.1-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra. A „Megnövelt teherbírású polipropilén és környezetbarát alapanyagú bálakötöző zsinegek kifejlesztése” című, 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00335 azonosító számú támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette.

A projekt összköltsége 1,32 milliárd forint, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 705,7 millió forint.

A gabonafélék betakarításakor a szalmát megfelelő gépesítéssel hengeres vagy téglatest alakú bálákba tömörítik és tárolják. Hogy a kész bála megtartsa az alakját, különböző kötözőanyagokat használnak, általában nagymértékben orientált polipropilén (PP) zsineget, hálót. Gépesített kötözéskor a viszonylag merev zsinegek a csomózás során gyakran elszakadnak. Másrészt pedig a kész bálák tárolása során fellépő időjárási körülmények (csapadék, napfény, hőmérséklet) is okozhatják a bálakötöző zsinegek csomókötéseinek elszakadását, ami pedig a későbbi begyűjtést nehezíti. A TAMA 2009-ben alakult, berettyóújfalui üzemükben bálahálók mellett 18 ezer tonna/év mennyiségben állítanak elő PP zsinegeket, kifejezetten bálakötözéshez. A projekt a konkurens termékekhez képest jobb műszaki színvonalú, és emellett környezetbarát bálakötöző zsinegek kifejlesztését és piacra vitelét kívánja megvalósítani. Az egyik cél a meglévő PP bálakötöző zsinór anyagának és gyártási technológiájának fejlesztése a nagyobb szakítószilárdság, nagyobb rugalmasság (nagyobb szakadási nyúlás), kisebb tömeg, és a hő hatására kisebb visszaalakulási (relaxációs) hajlam elérése érdekében. Várhatóan a bálakötöző zsinórok és az azzal létrehozott csomókötés nagyobb erőértéknél szakad el, növelve így a bálázási folyamat hatékonyságát, és csökkenti az ahhoz szükséges időt és a felhasznált anyag mennyiségét. A másik cél pedig az eredetileg PP-ből készített zsinór mellé egy környezetbarát, megújuló erőforrásból előállítható, egyben biológiai úton lebontható polimerből (ún. biopolimerből) történő előállítási technológia kidolgozása. Ennek eredményeképpen pedig a termőföldekre a nagy mennyiségű, kőolaj alapú műanyag helyett környezetbarát, biológiai úton lebontható anyag kerül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.