Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mire jó valójában a babaváró hitel? 

| 2023. 03. 21. | 15:24:00
Három dolog, amibe érdemes befektetni.
Mire jó valójában a babaváró hitel? 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A családalapítás időszaka több szempontból izgalmas, hiszen nemcsak lélekben, de fizikailag is készülnünk kell az új jövevény érkezésére. Az örömteli várakozás mellett felmerülhetnek kétségek, nemcsak a családdá válást, de az anyagi ráfordítást illetően is. Szerencsére ma már igazán családbarát konstrukciók állnak rendelkezésre, hogy biztonságban érezzük magunkat.

Egy népszerű megoldás

A babaváró hitel nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kölcsön, hiszen számos előnye létezik. A lényege, hogy a fiatal házaspároknak segítséget nyújtson a gyermekvállalás előtt. Már egy gyermek esetén is kamatmentesen igényelhető a szabad felhasználású babaváró hitel, míg két baba születését követően a tartozás 30 százalékát, három gyermek vállalása után pedig a teljes tartozást elengedik. A kölcsön igénylésének határidejét 2024 év végéig meghosszabbították, így a következő két évben még biztosan igényelhető.

Három dolog, amire felhasználhatjuk a babaváró hitelt

A babaváró hitel szabad felhasználású kölcsön, tehát számos lehetőségünk van eldönteni, mibe fektetjük be az összeget. Fontos tudni, hogy 1-3 – vagy több – gyerek esetén egyre kedvezőbb feltételek mellett, a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összege is meghatározott, így nem lehet ötvenezer forintnál magasabb, emellett díjmentes a hitelbírálat és a folyósítás is. Nézzük, mire érdemes felhasználni ezt a kölcsönt!

Lakásfelújítás

A gyermekvállalás és az azt megelőző időszak egyik legkedvesebb feladata a tervezgetés: ekkor nemcsak a leendő kisbabánkat képzeljük el, de azt is, miképpen válik majd családi otthonná a hely, ahol eddig párként éltünk. Bár nehéz előre látni, mi hogyan változik majd, érdemes – akár másoktól segítséget kérve is – alaposan átgondolni, milyen terekre lesz szükség az új élethelyzetben.

A babaváró hitel remek lehetőség egy nagyobb felújításra, amelyet tanácsos még a baba születése előtt meglépni. Összenyitnánk a konyhát és a nappalit, hogy főzés közben is rálássunk a kicsire a járókában? Másféle fürdőt terveznénk, ahol már kád is helyet kaphat? Kell egy külön dolgozósarok vagy helyiség a home office miatt, amely kisbaba mellett már nem olyan egyszerű? Érdemes időben és hosszú távra tervezve belevágni a felújításba. 

Lakásvásárlás

Természetesen nagyon sok pár számára a lakás-, illetve házvásárlás a gyermektervezéssel válik aktuálissá, hiszen teljesen más igények válnak prioritássá, mint amelyeket korábban megfogalmaztunk. Egy kisbaba születésével olyan praktikus kérdések is fontosak lesznek, mint például, hogy földszinti-e a lakás, ha emeleten van, tartozik-e hozzá lift, lehet-e valahol tárolni a babakocsit. Van-e a közelben jó bölcsőde, óvoda, iskola? Éppen emiatt nemcsak a felújítás, de szükség esetén a költözés lehetősége is felmerül.

Sokan ebben az időszakban váltanak lakásról házra, vagy vágnak bele egy építkezésbe. Egyes családok ragaszkodnak a saját udvarhoz, a városból való kiszakadáshoz, vagy épp a csendesebb környezethez. A babaváró hitel mind a vásárlás, mind az építkezés esetén hasznos kölcsöntípus, hiszen beleforgatható a vásárláshoz igényelt hitel önerejébe.

Autóvásárlás

Természetesen a fiatal párok egy része már a jól megtervezett otthonban kezdi a gyermekvárás időszakát, ahol minden készen áll a családi életre és egy új jövevény szükségleteire. Azonban a családdá válás nemcsak az otthonunkban teheti szükségessé a nagyobb férőhelyet. 

Már az első gyermek esetén fontossá válhat egy tágas, nagy – akár kifejezetten családi – autó, amelybe belefér a pelenkázó táskától, az etetőszéken át, a babakocsiig mindaz, ami szükségessé válik, ha megérkezik az újszülött. Nem beszélve a minőségi, biztonságos gyerekülésről, amelyből már igazán modern darabokat találhatunk, akár adott autótípushoz igazodva, hogy a legnagyobb biztonsággal indulhassunk útnak. A babaváró hitel felvételével a családi autóvásárlás során is élhetünk.

Készüljünk lélekben és gyakorlatban is!

Amikor eldöntjük, hogy itt az idő a gyermekvállalásra, és elindul a tervezgetés, vagy netán már a kezünkben a pozitív teszt, majd túl vagyunk az első örömön: szembesülni a teendők listájával talán kissé ijesztő lehet. Ne feledjük azonban, a készülődés, amennyiben alaposan átrágjuk a lehetőségeinket és magabiztos döntést hozunk, valódi öröm.

A babaszoba színének megtervezésétől kezdve, a kiegészítők válogatásán át, a nagy családi kanapé megvásárlásáig, mindenféle szívet melengető és a családdá válást egyre inkább megerősítő momentummal találkozunk. Persze lélekben se felejtsünk el készülni: pihenjünk, hangolódjunk minél többet, olvassunk, sétáljunk, adjunk magunknak időt mind arra, amit egy ideig nélkülöznünk kell!

A legszerencsésebb konstrukció

Talán a pénzügyeket kezdetben kevésbé tartjuk elsődlegesnek, amikor megtudjuk az örömteli hírt, mégse legyintsünk rá: legyünk figyelmesek a legszerencsésebb konstrukciót választani. A gyermektervezés időszaka így is rengeteg kérdést, kétséget felvet: az anyagi biztonság egy fontos alap, amely lehetővé teszi, hogy az igazán lényeges dolgokra koncentrálhassunk. A babaváró hitel egyszerű feltételeivel, remek törlesztő kedvezményeivel, szabad felhasználhatóságával éppen ebben segíthet nekünk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.