Hirdetés

Még Kínában is tisztább a levegő, mint hazánkban

civishir.hu

2018.09.15. 14:37

Még Kínában is tisztább a levegő, mint hazánkban
A kép illusztráció.

Súlyos bírságot is kiszabhat az Európai Bizottság.

Hirdetés

Magyarországon olyan mértékű a levegő szennyezettsége, hogy az még Kínát és Indiát is felülmúlja – írja a Portfolio szeptember 15-én az Európai Számvevőszék jelentésére hivatkozva.

A jelentésben az áll, hogy a legtöbb uniós tagország nem teljesíti a levegőminőségre vonatkozó előírásokat.

Az uniós források felhasználását ellenőrző szervezet szerint EU-s források bevonásával ugyan javítható a levegőminőség, azonban a támogatott projektek nem mindig célozzák megfelelően a probléma megoldását. A rossz levegőminőség miatt naponta több mint ezer európai hal meg idő előtt, tízszer több, mint közlekedési balesetben. Évente közel 400 ezer korai haláleset hozható összefüggésbe a légszennyezettséggel. Ennek fő okai a részecskeszennyezés vagy kisméretű szálló por, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon.

A jelentés szerint Bulgária, Csehország, Lettország és Magyarország lakossága még a hírhedten nagy szmogban élő kínai és indiai embereknél is több egészséges évet veszít a légszennyezettség miatt.

Ez 1,8 elveszett egészséges évet jelent száz lakosra vetítve Magyarországon, ami több mint kétszerese az EU átlagának.

A légszennyezettség jelenleg a legnagyobb környezeti kockázat az egészségre nézve az Európai Unióban, ennek ellenére a tagországok folytatólagosan megszegik az előírásokat. Az Európai Bizottság ugyan jogi eszközökkel is próbálja kikényszeríteni azok teljesítését. Ennek akár súlyos bírságolás is lehet a következménye a szabályszegő országokra, köztük Magyarországra nézve.

Magyarország ellen egyébként tíz évvel ezelőtt indult is kötelezettségszegési eljárást levegő-ügyben.
Magyarországszmog

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.