Hirdetés

A hollókamutól a románozásig, avagy a bunkók tobzódása

CH

2016.03.31. 12:01

A hollókamutól a románozásig, avagy a bunkók tobzódása

Tibor! Tessék nyitott szemmel járni Debrecenben. Mindenki jobban jár!

Hirdetés

Tisztelt debreceniek, új helyzet állt elő március 30. óta: immár jogerősen, bűncselekményért elítélt képviselő is ül az illusztris, várost irányító és vezető testületében, a debreceni önkormányzatban. Az illető bizottságokban is tevékenykedik, de az a többi bizottsági tag baja, nem a miénk. Ránk csak annyi tartozik, hogy immár hivatalosan, azaz jogerősen is kimondták valakiről, hogy fogalma sincs annak a városnak – jelesül Debrecennek - a történelméről, amelyet ő papíron képvisel, és amiért ráadásul pénzt is kap. Számomra ez az áthallása a Debreceni Törvényszék szerdai, jogerős ítéletének.

A nyilvános holokauszttagadást büntetni – részletfizetéssel enyhítve is – ostobaság. Hány áldozat vagy túlélő ér 750 ezret vagy másfél év felfüggesztettet? Egyáltalán: büntetni hülyeség, de ezért nem a végrehajtó hatalom, hanem a törvényalkotói a hibás.

Ülj le, fiam, egyes! - csak ennyi kéne.

A törvényt az MSZP fogadtatta el az Országgyűléssel 2010 tavaszán, a választások előtt. Végelgyengülésében az akkori parlamenti többség Sólyom László köztársasági elnök áldásával még törvénybe iktatta egy bizonyos bunkóság – a holokauszttagadás – büntethetőségét. A többi bunkóság – például a trianoni határokkal kirekesztett magyarok lerománozása és alázása – továbbra is, 2004. december 5-e óta is szabadon gyakorolható. Ha az egyik bunkót nem büntetjük, akkor a másikat se! Vagy minden bunkót írjunk össze, hogy ne legyen vita, fordul meg a fejemben hirtelen, de teljesen logikátlan a gondolat. Nincs az a pénz! Nem lenne rá elég az összes kormányablak. Összeomlana a magyar közigazgatás!

Először is kezdjük ott, hogy ki a bunkó? Ágoston „Hollókamu” Tibor szándékos nyelvbotlása például klasszikus bunkóság, és masszív tanulatlanságra utal, de (!) sokkal kevesebb emberben váltott ki felháborodást és megbotránkozást, mint a másik oldal eminensének megnyilvánulása, amikor huszonhárommilió románnal riogatta a népet, majd erre rátett hatvanhat lapáttal a 2004 decemberi népszavazás előtti kampányban.

Ágoston ugyanis csak egy történelmi tényt tagadott, és abból űzött ízléstelen gúnyt, de senkit nem tagadott ki. Idétlenségével senkit sem sarkallt arra, hogy marhavagonokat tömjön tele zsidókkal, ellenben Gyurcsány konkrétan a kirekesztés bűntettét valósította meg azokkal a magyarokkal szemben, akik 1920 előtt magyar állampolgárként születtek, és 2004-ben még éltek, illetve az ő gyerekeikkel, unokáikkal, dédunokáikkal. Mert bár az íratlan törvény nem mondja ki, hogy hol húzódik a személyes méltóság határa, az első, a második, a harmadik vagy az ikszedik generációnál, engedtessék meg, hogy magára vegye az, akinek a nagymamáját lerománozták és kitagadták! Mert az uszítás és kirekesztés „politikai szükségességből” elkövetve is uszítás és kirekesztés.

(Ide tartozik: az Ágoston-perben nem fogadta el a debreceni bíróság a vádlott azon védekezését, miszerint az övé csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt.)

Ezzel együtt a románozást sem kell büntetni. Egy ilyen törvény kontraproduktív lenne, mint ahogy a holokauszttagadást tiltó törvény is az. Minden ítélet hat további hülyét szül. Minek szaporítani őket? Mint ahogyan a tótozást, az ukránozást vagy a jugoszlávozást sem kell büntetni. Azt űzzék szabadon az idióták! Legfeljebb bizonyos társaságban kapnak érte két büdös nagy pofont. Tanúk nélkül.

Ágoston képviselő pedig beláthatná végre, hogy az antijudaizmussal és más anttiszemita retorikával egy választót sem szerez magának, se a pártjának, amit bizonyítottak az elmúlt évek választásai is. Tehát inkább járjon nyitott szemmel a városban, mint ahogyan eddig tette. Továbbra is adjon nekünk jó ötleteket a cikkíráshoz, méghozzá élő, a cíviseket igazán foglalkoztató debreceni ügyekben, és ne a „hollókamu” b@ssza a csőrét, hanem a gaz, a lopás, a szenny, a Loki, a Nagyerdő, a belváros, a kertségek, az iskolák, a játszóterek. Abból minden debreceni többet nyer, és még a pénzéért is megdolgozik.

Cs. Bereczki Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés