Hirdetés

Pest szívja, Debrecen hívja – kiváló eredménnyel

civishir.hu

2011.04.04. 16:17

Pest szívja, Debrecen hívja – kiváló eredménnyel
Jávor András oktatási rektorhelyettes elégedett lehet (Fotó: unideb.hu)

Debrecen – Csillagos ötös a Debreceni Egyetemnek! Már ha volna még ilyen osztályzat a felsőoktatásban. Az ELTE ugyan legyőzhetetlennek tűnik, de vidéken mi vagyunk a legerősebbek! Majdnem 19 ezerből majdnem 11 ezren jönnének.

Hirdetés

Az egyetemet csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem előzi meg. Csaknem 141 ezren adtak be felvételi kérelmet, közülük mintegy 11 ezren Debrecent jelölték meg első helyen. Országosan emelkedett az államilag finanszírozott képzési forma népszerűsége, csökkent azonban a költségtérítéses helyre pályázók és a mesterszakra jelentkezők száma. Idén a Debreceni Egyetemen 4 osztatlan, 70 mester-, 62 alapképzési szakra és 16 felsőfokú szakképzésre lehetett jelentkezni.

Visszavonultak a fizető(képes)sek

Az idei év országos jelentkezési adatai alapján elmondható, hogy nem csökkent az érdeklődés a felsőoktatás iránt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A mutatók szerint csupán 271 fővel nőtt országosan a jelentkezők száma. A korábbiakhoz viszonyítva megnőtt az állami képzésben részt venni kívánók aránya, ugyanakkor jelentősen csökkent a költségtérítéses képzésben tanulni akarók száma. Nem érte el a tavalyi szintet a mesterképzésre jelentkezés, ezzel szemben nőtt a felsőfokú szakképzésre pályázók száma. Nagyon jó jelentkezési mutatókat ért el az 5 kutatóegyetem – köztük Debrecen –, közel 36 százaléka a jelentkezőknek első helyen szeretne továbbtanulni ezekben az intézményekben. A mesterképzéseknél még nagyobb ez az arány. Ez is indokolja, hogy kiemelt finanszírozásúak legyenek ezek az intézmények. A jelentkezések mellett ezt a minőségi mutatók is indokolnák.

Idén is az ELTE-n kívánnak a legtöbben tanulni, Budapest elszívó hatása meghatározó, azonban a DE megerősítette második helyét. Az elsőhelyes jelentkezők (10 ezer 786 fő) és az összes jelentkező (18 ezer 838 fő) vonatkozásában is Debrecen a legnépszerűbb a vidéki intézmények között. Ezek a számok kis mértékben, de felülmúlják a tavalyi áprilisi adatokat.

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés