Hirdetés

Felfedezés! Ujjonghatnak a ducik!

civishir.hu

2011.04.08. 09:17

Felfedezés! Ujjonghatnak a ducik!
Lázas kutatómunka folyik

Debrecen – A Debreceni Egyetem Vegytani Intézetében egy 34 millió forintos új műszer segítségével eddig ismeretlen sejtutat tártak fel az anyagcserében.

Hirdetés

Közismert, hogy a szervezet energiaegyensúlya a bevitt és a leadott energia közötti precíz összhangot jelenti. Az energiaegyensúly két, egymást kiegyenlítő folyamatból tevődik össze, az energia felvételből, illetve az energia leadásból. Energiát felvenni a táplálék bevitel során tud a szervezet. A bevitt tápanyagok vagy a felépítő anyagcserébe lépnek be, tárolódhatnak, vagy különböző lebontó folyamatok során energiát szolgáltatnak. A fejlett társadalmakra jellemző, mozgásszegény, „ülő” életforma során az egészséges energiaegyensúly megbomlik: a kevés testmozgás a szükségeset meghaladó tápanyagbevitellel párosul. A feleslegesen bevitt kalóriák raktározódnak, ami elhízáshoz vezet. Az elhízás következményeként a későbbiekben súlyos anyagcsere betegségek jelenhetnek meg, köztük a II. típusú cukorbetegség, majd később az érelmeszesedés. Közismert, hogy ezeknél a betegségeknél a súlyvesztés jótékony hatással bír, amit a hétköznapi életben a tápanyagbevitel korlátozásával érnek el.

A kulcs a harántcsíkolt izom. Ami nehéz

A SIRT1 fehérje képes megemelni a szervezet energialeadását, és ezáltal védelmet biztosítani a fent felsorolt metabolikus betegségekkel szemben. A DE OEC Orvosi Vegytani Intézetének kutatói nemzetközi kollaboráció keretében egy olyan új útvonalat tártak fel, melyen keresztül a SIRT1 fehérje aktiválható, és így növelhető a biológiai oxidáció mértéke, s a veszélyeztetett csoportoknál a testsúly csökkenése érhető el mondta Bay Péter egyetemi adjunktus, projektmenedzser. Vizsgálataik során felismerték, hogy egy másik enzimrendszernek, a PARP enzim család két tagjának: a PARP-1 és -2-nek a genetikai inaktiválása képes a SIRT1 aktiválására, és ebből adódóan a biológiai oxidáció megemelésére. Megfigyelésük szerint mindkét enzim inaktiválása esetében a harántcsíkolt izomban emelkedik meg biológiai oxidáció. Ez azért lényeges, mert a harántcsíkolt izmok adják az emberi testsúly egyhatod részét, így hatalmas arányuknál fogva dominánsak az energia leadás, vagyis a testsúly csökkenése tekintetében.

Szóljon hozzá!

Hirdetés