Hirdetés

Az alkohol általában is rontja az agyi aktivitást

unideb.hu

2019.09.09. 20:09

Az alkohol általában is rontja az agyi aktivitást
Csaknem 50 munkatárs vesz részt a most futó vizsgálatokban (Fotó: Unideb.hu)

A Nemzeti Agykutatási Programban a Debreceni Egyetem munkatársai is jelentős szereppel bírnak.

Hirdetés

Az első Nemzeti Agykutatási Program (NAP) eredményeit figyelembe véve a NAP2 2017-es indulásakor hét, a korábbi munkacsoportokból átszervezett kutatócsoport kapott lehetőséget az elméleti és klinikai fókuszú kutatásra a Debreceni Egyetemen.

– Csaknem 50 munkatárs vesz részt a most futó vizsgálatokban, amelyek a neurobiológiai kutatások teljes spektrumát lefedik – mondta az Unideb.hu-nak Szücs Péter, a Debreceni Egyetem NAP2 csoportjainak szakmai koordinátora. Ő vezeti azt a munkacsoportot, amely a fájdalomérzésért és a látásért felelős gerincvelői és agyi idegsejtek kapcsolatait vizsgálja a NAP2 program keretében.

Egy másik kutatócsoport megállapította, hogy a direkt elektronikai eszközökből (iPad, tablet) származó fény, illetve a szórt fény  (például a könyvből olvasás) hasonló módon aktiválja a látókérget. Igazolódott, hogy a direkt fényt kibocsájtó eszközökről történő olvasás nem rontja a neurovasculáris kapcsolatot.

A NAP2 programban a Debreceni Egyetem agykutatói az alkohol neurovasculáris kapcsolatra gyakorolt hatását is vizsgálják. Megfigyelték, hogy az alkohol nemcsak gátolja a neurovasculáris kapcsolat kialakulását, de általában negatív hatással van az agyi aktivitásra. Azt is megállapították, hogy az alkoholfogyasztás diagnosztikus nehézséget jelenthet a stroke felismerésében a tünetek hasonlósága miatt, ez pedig megnehezítheti a stroke felismerését és terápiáját.

Szóljon hozzá!

Hirdetés