Hirdetés

Álhírgyárosokra csaptak le a magyar rendőrök – VIDEÓ

Cívishír

2020.02.08. 10:03

Álhírgyárosokra csaptak le a magyar rendőrök – VIDEÓ
A közösségi médiát használó weboldalak ontották a valótlanságokat (Fotó: Police.hu)

A portálok már a koronavírussal kapcsolatban is totális valótlanságokat közöltek.

Hirdetés

Közveszéllyel fenyegetés bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, miután álhírgyáros weboldalak szerkesztőire csaptak le február 7-én.

A rendőrség február 8-án közölte: a bűncselekmény elkövetői több olyan valótlan hírt jelentettek meg, melyek szerint Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el. Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A nyomozók összehangolt akció eredményeként több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, ők az eljárás során szabadlábon védekeznek.

rendőrséginternetfake news

Szóljon hozzá!

Hirdetés