Hirdetés

Kisfilmet készítettek a Kossuth-díjas zenekarról

mti.hu

2018.09.13. 16:13

Kisfilmet készítettek a Kossuth-díjas zenekarról

Debrecenbe minden évben ellátogatnak.

Hirdetés

Hirdetés

A Csík30 című film bepillantást nyújt a népszerű népzenekar eddigi történetébe, megszólaltatja valamennyi tagot, megmutatja őket a hétköznapokban és a koncerteken.

Az alkotás egyik fontos mozzanata, amikor a rockszámok feldolgozásával az elmúlt években nagy sikert aratott Csík zenekar felkérésre székelyföldi táncmuzsikát készít egy egyházi énekhez, egy dicsérethez.

„Az egyházi zene eddig az ádventi időszakban, karácsonykor volt jelen az életünkben, és számunkra teljesen új volt egy szertartás részeként szolgáló zenét átírni, elpróbálni, előadni” – fogalmazott a zenekarvezető, hegedűs, énekes Csík János.

A stáb és a zenekar számos helyen forgatott, például a felvidéki Debrődön, a kecskeméti Fő téren és a jubileumi koncerten is. Mint Csík János felidézte, 1988-ban éppen a kecskeméti Fő téren határozta el Kunos Tamás brácsással, hogy létrehozza a zenekart.

„Félkész állapotban van az új stúdiólemezünk, amelyen szerepelni fog néhány régebbi, de még nem publikált felvételünk is. Az újak között lesz egy olyan szám, aminek a szövegét Grecsó Krisztián, az alapdallamot Szabó Attila írta, és erre igyekszünk minél populárisabban muzsikálni” – mondta Csík János.

Az autentikus népzenét magyar könnyűzenei feldolgozásokkal vegyítő, Kossuth-díjas Csík zenekar 1993-ban készítette el erdélyi és magyar népzenét tartalmazó első lemezét Boldog szomorú dal címmel.

Az együttes országos népszerűségét az autentikus népzene magyar könnyűzenei eldolgozásokkal történő vegyítése hozta meg számukra, elsősorban a Kispál és a Borz, valamint a Quimby dalainak átértelmezése. A legutóbbi stúdióalbum, az Amit szívedbe rejtesz 2014-ben jelent meg.

Az együttes tagjai: Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika), Bartók József (bőgő), Csík János (hegedű, ének), Kunos Tamás (brácsa, dob), Majorosi Marianna (ének), Makó Péter (szaxofon, tárogató, klarinét) és Szabó Attila (hegedű, gitár, ének).
Csík zenekarkisfilm

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.