Hirdetés

Hirdetés

Minyon, amit a macska kinyom

civishir.hu

2015.07.26. 13:09

Minyon, amit a macska kinyom

A mellettem ülő 6 éves gyerek egyszer röhögött. Amikor belelépett a szomszédja a földre tett chipses dobozba.

Hirdetés

Hirdetés

Ahhoz, hogy az ember élvezni legyen képes egy aszott történelmi szálra felfűzött animációs sci-fit, amiben teljes létszámmal szerepel a Fidesz-frakció, ahhoz nagyon fáradtnak, nagyon gyereknek vagy félszemű művésznek kell lenni.

A minyonoknak (angol: minion=kegyenc, talpnyaló) semmi köze a Kugler Henrik által réges rég Budapestre importált laktató édességhez (francia: mignon=kis kedvenc), úgyhogy aki esetleg nem látta az alapsztoriként szolgáló Grut, és valami cuki nassolásra számít, annak hamar felragadhat a szájpadlására az élmény. A minden gyógyszertárban 55 forint per darabonkénti átlagáron kapható szilikonos füldugóból faragott figurák inkább bárgyúk, mint édesek. És ha ehhez hozzávesszük, hogy a másfél órán át tartó gagyogásuk kifejezetten zsibbasztó, nagy kihívás nem feladni idejekorán. Persze a gyereke miatt végigüli a moziban az összes szülő fegyelmezetten, szépen, mint az ünnep.

A Minyonok Madách Imre-i magasságokkal indít, ami eleve felér egy heveny gyomorvérzéssel. A vásznon ugyanis Az ember tragédiájának színei követik egymást: egyiptomi piramisok, sötét középkor, háborúk – épp csak Kepler és Danton hiányzik, a sátán viszont itt van, sőt: uralkodik.

A narrátor felidézi, hogy a minyonok az idők kezdete óta a gonoszt szolgálják. És az nekik jó. Ha pedig nincs gonosz, akkor jön a szintén madáchi falanszter, a sűrű mélabú és valamennyi minyon olyanná lesz, mint egy szakajtó antidepresszáns kemény kapszula. Bevétel előtt. Ahelyett azonban, hogy felkötnék magukat a nadrágszíjukra valahol a jakutföldi télben, három bátor közülük (Kevin, Stuart és Bob) az idősíkokon át nekiindul keresni egy szimpatikus, de főleg munkaerőhiányban szenvedő gonoszt. Nagyjából tehát verhojanszki starttal a hippik New Yorkjába érkeznek, ahol a békét követelő 1960-as tüntető tömegben olyasmiket ordibálnak jól érthetően, magyarul, hogy Szeretkezz, ne háborúzz – fontos ez, tényleg, jó, ha a kisiskolás közönség is tisztában van vele, hogy társadalom-lélektanilag sokkal elfogadottabb, ha legközelebb pattogatott kukorica helyett Nagycsöcsök magazinért hisztizik.

Az orlandói Gonosz Börzén végül bevágódik a trió: a még romlatlan Angelina Jolie-ból és Peggy Bundy-ból összegyúrt Scarlett Túlölő alkalmazza őket. A küldetés helyszíne London: el kell lopni II. Erzsébet koronáját. A film itt átfordul gennyes angolalázásba: gúny lesz a taxikból, az ötórai teából, a királynő fogsorából, a koronaőrből, a királyi testőrségből. A célközönség persze ezt még nem szívja mellre, de mi van, ha annak az anyja-apja meg igen, és majd a Minyonok 512. folytatására már nem viszi el, sőt a másodikra sem?

A sárga seggdugók ügyeskedését elnézegeti az ember, lehengerlő járművek is feltűnnek, pompás londoni városkép is feltárul olykor-olykor, a humorhoz azonban valahogy szmogos az atmoszféra, ezért kényelmetlen minden poén. Azaz valamennyi poénnak szánt száraz hülyeség. A mellettem ülő 6 éves gyerek egyszer röhögött. Amikor belelépett a szomszédja a földre tett chipses dobozba.

Ebben a mesében semmi megbocsátható nincs a vége feliraton kívül. 

Bereczki-Csák Helga

Minyonok
Minions
Animációs, amerikai családi vígjték
Játékidő: 93 perc
Rendező: Kyle Balda, Pierre Coffin

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.