Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kósa Lajos szerint jelentősen javult a közbiztonság

| 2020. 09. 29. | 21:41:00
A politikus elmondta, határozottan fel kell lépni a közvéleményt kiemelkedően irritáló bűncselekmények ellen.
Kósa Lajos szerint jelentősen javult a közbiztonság
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A biztonságot illetően mind az európai országok között, mind világszinten az élmezőnyben van Magyarország; az ország közbiztonsága jelentősen javult – összegezte az MTI-nek nyilatkozva Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület szeptember 29-i ülésén elhangzottakat. Nincsenek no-go zónák, nincsenek vállalhatatlan utcai összecsapások, nincsenek olyan események sem, mint amilyeneket a londoni polgármester az utcai erőszakkal kapcsolatban a "nagyvárosi mindennapok jelenségének nevezett" – mondta a bizottsági elnök.

Hozzátette: a közvéleményt kiemelkedően irritáló bűncselekmények ellen határozottan fel kell lépni, ilyen például a gyerekek elleni erőszak, a pedofília.

A politikus a belügyminiszter 2019. évi meghallgatásáról közölte: eredetileg májusban tartották volna, ám az akkori pandémiás helyzetre tekintettel a tárcával és az ellenzékkel is abban állapodtak meg, hogy őszre halasztják. Ezzel akkor az volt a céljuk, hogy ne vonják el a védekezéstől a minisztert. A beszámolóból kiderült, hogy a Belügyminisztériumhoz tartozó minden területen jelentős javulás mutatkozott a múlt évben – mondta Kósa Lajos, utalva arra, hogy ezt a számok is alátámasztják. Az ismertté vált bűncselekményekkel összefüggésben a tendenciaszerű csökkenésre hívta fel a figyelmet: több mint 400 ezerről 160 ezerre csökkent 10 év alatt ez a szám. Ugyancsak az elmúlt 10 év viszonylatában a nyomozások eredményessége is jelentősen javult, ahogyan a felmérések alapján a lakosság biztonságérzete is – tette hozzá. Jelentős előrelépésnek nevezte, hogy sikerült bővíteni a börtönkapacitást. Emlékeztetett: a börtönök zsúfoltsága miatt beindult a "börtönbiznisz is, amire ráült jónéhány baloldali kötődésű ügyvédi iroda és a bűnözőknek kellett kifizetni sok milliárd forintot". Az Európai Bíróság a bűnözők jogait védte az áldozatokéval szemben. A börtönök kapacitásbővítése a zsúfoltság mellett ezt a "börtönbizniszt" is megakasztotta – mondta. A migrációról hangsúlyozta, hogy a rendőrség eredményesen védi a déli határszakaszt, ezt mindenki elismeri, annak ellenére, hogy az ellenzék nem ért egyet a határvédelemnek ezzel a formájával. A katasztrófavédelem munkájáról a bizottsági elnök azt emelte ki az ülésen elhangzottakból, hogy a mostani helyzetben a hatósági ellenőrzés feladatrendszerét nem tudja úgy ellátni a szervezet, mintha nem lenne járvány, de ezt feladatát is végzi. Szóba kerültek az ülésen a korrupciós bűncselekmények is – mondta Kósa Lajos. Abban egyetértés volt – tette hozzá –, hogy "a korrupció elítélendő és mindenki küzd ellene, és abban is, hogy Magyarországon a korrupciós esetek száma csökkent, illetve a korrupciós helyzetek száma és a korrupció lehetősége jelentősen szűkült".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Sikeres Városok Kulcsa díjat nyert Debrecen is
Sikeres Városok Kulcsa díjat nyert Debrecen is
Gazdaságösztönző hatású beruházások, fenntartható fejlődés.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés