Hirdetés

Újabb lapot fojtott meg az Orbán-rezsim

Cívishír

2018.06.06. 20:47

Újabb lapot fojtott meg az Orbán-rezsim
Orbán Viktor és korábbi kormányszóvivője, Borókai Gábor

Akkora a magyar sajtószabadság, hogy a Heti Válasz is kénytelen bedobni a törölközőt.

Hirdetés

– A szerkesztőség ragaszkodott a polgári értékekhez, korábbi önmagához, és erőfeszítéseit mindaddig siker kísérte, amíg a kormány nem zárta le az „együttműködés” minden formáját. Amíg csak a kormányzati politikusok mondtak nemet interjúkéréseinkre, s a tiltás nem terjedt ki minden rendű és rangú állami szereplőre. Amíg csak állami hirdetési bojkottban, és nem a piaci reklámokra is kiterjedő blokádban volt részünk. (A 2007 és 2015 között nyereséges újságunk a G-nap után 20 százalékot veszített vásárlóközönségéből, ellenben 82 százalékot a hirdetési bevételeiből. Amitől a második legkeresettebb politikai hetilapként és a legnagyobb konzervatív lapként is veszteségbe fordult.) Egyre levegőtlenebb és egyre szűkebb térben állítottuk elő az újságot – írja Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője a lap online felületén.

Orbán Viktor egykori kormányszóvivőjének június 6-án publikált cikkéből kiderül: a Heti Válasz csődeljárás alá került, a deficites lap a gazdasági helyzet rendeződéséig nem jelenik meg, június 7-i számukkal egyelőre búcsúznak a papír alapú formátumtól.  

„Mindannyiszor támogattuk, bátorítottuk a kormány ország javát szolgáló erőfeszítéseit, de nem takarékoskodtunk a nemkívánatos jelenségek kritikájával sem. A kormányzati irányok többségét helyeseltük, de erősebb kontrollt kívántunk a hatalmat gyakorlóknak. És most sem gondolunk mást. Csakhogy az igazunknak nincs relevanciája. Egyedül a kétharmados többséget hozó győzelemnek van relevanciája, amely minden részigazságot maga alá temet, és minden kormányzati cselekedetet visszaigazol. A médiapolitikát érintő – szerintünk – rosszakat is” – folytatódik a Borókai Gábor cikke.

A hosszú éve óta következetesen konzervatív értékeket valló, színvonalas, hol erősebben, hol visszafogottabban hatalomkritikus, de az orbáni éréval azért többé-kevésbé szolidáris – Simicska-tulajdonú – hetilap előtt tehát a politikai nyomásgyakorlás eredményeként oly mértékben záródtak el a hirdetési csapok, hogy immár képtelenek megjelenni.

Nem biztos, hogy a Heti Válasz esetleges teljes megszűnése erősíteni fogja a Fideszt.

RaL

FideszHeti VálaszBorókai Gábor

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.