Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ki marad állva Kósa Lajos körül?

| 2018. 04. 03. | 15:58:00
Ők akarnak országgyűlési képviselők lenni az 1-es, debreceni választókerületben. Avagy dehogy akarnak. Néhol csak erős idegzetűeknek.
Ki marad állva Kósa Lajos körül?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen 103 jelölt pályázik a 6 egyéni választókerületi országgyűlési képviselői székre Hajdú-Biharban. Közülük legalább hatvanan maguk sem gondolják komolyan az indulást, kampányt ugyanis sem a hagyományos, sem a közösségi médiában nem folytatnak, közéleti nézeteikről, világmegváltó politikai szándékaikról mélyen hallgatnak. Egy részük bizonyára erős gyógyszeres kezelés alatt áll vagy elrabolták az ufók, ezért nem is őriz józan pillanatot arról, hogy a neve felkerült az egyéni listákra.

Az április 3-i, azaz keddi állapotok szerint a legtöbb jelölt, 25 (!), a hajdúszoboszlói székhelyű 5. számú választókerületben áll rajthoz, a legkevesebb, 13, a debreceni 2-esben.

Távirati stílusban fordulunk rá a kampányfinisre. Kezdjük az 1-es választókerülettel.

Márki-Zayék jelöltje

Antal Dániel jelölő szervezeténél (Nemzet és Béke) arra sem voltak képesek, hogy legalább egy nyomorult Facebook-oldalt csináljanak maguknak, honlapról nem szólva. Nem léteznek.

Farkas Tibort az Összefogás Párt indította. Ennek a vezetője az a Szepessy Zsolt, akinek márciusban az Országos Választási Bizottság felfüggesztette a mentelmi jogát, mert a vád szerint szabálytalan módon számolt el a 2014-es kampánytámogatásokkal.

Gulyásné dr. Gurmai Zitának közel 60 ezer kedvelője van a Facebookon, ahol ezerrel tolja Kósa Lajos alázását. A volt EP-képviselő gyenge pontja, hogy nem debreceni, viszont kedves barátnője Juhászné Lévai Katalinnak, a hajdú-bihari szocialisták főnixként feltámadó tyúkanyójának. Gurmai tizedik az MSZP–Párbeszéd országos listán, vagyis nagy valószínűséggel akkor is bejut a Parlamentbe, ha a cívisvárosban vereséget szenved. A Márki-Zay Péter-féle Rendszerváltás 2018 szerint az ellenzékieknek vissza kellene lépnie Gurmai javára.

Bár a MIÉP több jelöltjével készített a Youtube-on elérhető beszélgetést, Gyányiné Dudás Mária Ildikóval nem vették a fáradságot erre. És másutt sem találtunk semmit, amiből legalább csöppet kiderülne, mitől lesz „se nem jobb, se nem bal, keresztény és magyar”, ahogy a párt mottója tartja. 

Herpergel Róbert újabban videós monológokkal jelentkezik a közösségi oldalán. A jobbikos debreceni önkormányzati képviselő helyi közügyekben fricskázgatja a hatalmat, mondókájának van eleje, közepe, vége, s mint tanult napilapos szerkesztő kollégám ilyenkor szokta volt hozzátenni, ebben a sorrendben. Herpergel egyszerre osztja Kósát és Gurmait, utóbbi az útjában van, mióta az ellenzék részéről is sokan vallják: csak egy maradhat. Herpergel a 102. a Jobbik országos listáján.

Kósa-city

Horváth Zoltán 45 éves agrármérnökként próbál nyerni a Momentumnak, „haveri kapitalizmus helyett valódi versenyre van szükség”, hangsúlyozza a pártja. A jelöltjéről viszont semmit nem képes kideríteni az átlagos internethasználó, ami elég gáz.

Kiss Evelin az Elégedett Magyarországért Mozgalom jelöltje, ezt a kiváló brigádot nem kevesebb, mint 333-an követik a Facebookon. Egy március 23-i posztjukban köszönik jelöltjeik „megfeszített, kemény” munkáját, de azt is közlik, hogy visszalépnek az esélyesebb ellenzékiek javára. Nem úgy tűnik, hogy ezt a választási szervekkel is közölték. Vagy ők a hibásak, mert nem olvassák rendszeresen az EMMO oldalát. Bezzeg a Cívishír ezzel kezdi a napját!

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter, amikor éppen nem mesebeli örökségek után futkos vagy migránsmantrázik, újragondolja Debrecent, belelátja a jövőt a „kálvinista Rómába”, kitalál rektort, polgármestert, politikát. A mindenkori kormányoktól kibrusztolt milliárdokkal balanszíroz a mociján a Debrecen–Budapest tengelyen, de mindennek megkéri az árát. Már ő is mozgóképes. Az országos pártlistán 24.

Kozma Attila Mátyás nyers őszintesége, amivel „propagandistaként” jelenik meg a Facebook-oldalán, azonnal rokonszenves. A Munkáspárt 49 éves jelöltje szerint alanyi jogon lakást mindenkinek, 45 százalékos egyszeri vagyonadót a milliárdosoknak és még sok izgalmat.

Lehet más az Együtt?

A Mi Pártunk a zéró munkát végző, kampánypénzleső szervezetek népes táborát gyarapítja. Az IMA a jobbikos sajtóban mindeféle gengszternek elmondott Száva Vince-féle Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesület „választási gyümölcse”. Jelöltjük, Lakatos-Balog József nem több, mint egy újabb fonnyadt termés.

Murguly Mátyás (LMP) a Debreceni Egyetemen szerzett mesterdiplomámat biotechnológiából, cívishon polgára. Bár követője alig akad, legalább van közéleti Facebook-oldala. Különleges szívügye a házak energiatakarékosságának növelése. Murguly 59. a Lehet Más a Politikai országos listáján.

Pásku András pártja, az Iránytű, teljesen ismeretlen, de legalább üzemeltet egy honlapot. Amin Páskuról nem találni semmit, azon túl, hogy indul. Ő maga is gondoskodik róla, hogy ne tudjunk meg a személyéről semmit sem.

Az Együtt jelöltje, dr.Szegedi István ismerős lehet a debreceni közgyűlésből, ahol olykor megnevetteti az ellenzéket ironikus stílusával. A gyermekorvos egy politikai home videóban mutatkozik be 2018-as jelöltként a Facebookon. A felvételen egyebek mellett azon kesereg, hogy bizonyára azért nincs érdeklődés a pártja iránt, mert csak fideszes tagásági igazolvánnyal lehet egyetemi álláshelyhez jutni. Szegedi 75. az Együtt országos listáján.

Szűcs Sándor indítója, a MEDETE, bizonyosan kamupárt. Honlapjuk, közösségi oldaluk nincs. Több sajtóorgánum is kiderítette, hogy családi szálakon egész párthálózat jöhetett létre a kampánytámogatásokat lenyúlandó az Összefogás Párt, a MEDETE és a Családok Pártja (CSP) között. Ezeket a gruppok csak a választók megtévesztésére létrehozott fedőszervezetek. 

(Folytatás a 2-es választókerülettel)

Ratalics László

Hajdú-Bihar megye, 1. számú országgyűlési választókerület (székhely: Debrecen)

  • Antal Dániel (Nemzet és Béke)
  • Farkas Tibor (Összefogás Párt)
  • Gulyásné Dr. Gurmai Zita (MSZP–Párbeszéd) 
  • Gyányiné Dudás Mária Ildikó (MIÉP)
  • Herpergel Róbert (Jobbik)
  • Horváth Zoltán (Momentum)
  • Kiss Evelin (EMMO)
  • Kósa Lajos (Fidesz–KDNP) 
  • Kozma Attila Mátyás (Munkáspárt)
  • Lakatos-Balog József (IMA)
  • Murguly Mátyás (LMP)
  • Pásku András (Iránytű)
  • Dr.Szegedi István (Együtt)
  • Szűcs Sándor (MEDETE)

A gyakorlatilag ismeretlen jelölő szervezetek teljes neve

EMMO: Elégedett Magyarországért Mozgalom
IMA: A Mi Pártunk
MEDETE: Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés