Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A csehországi autópályákról

| 2022. 07. 04. | 10:43:00
XXX
A csehországi autópályákról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csehországban a legnagyobb autópálya-építési láz a világháború előtt indult meg. A németek nagy lendületet vettek és egy hatalmas, természetesen Csehországot is magába foglaló úthálózatot Álmodtak a birodalom területére. A háború kitörése előtti időkben viszonylag sokat tudtam dolgozni a Csehországi autópályák fejlesztésén, azonban német vezetés egyre inkább kezdte megszorítani a kiadásokat és a több 100 km megtervezett autódból csak rövid szakaszok készültek el. A cseh autópálya hálózat ezekre az elemekre építkezik, azonban a Pandémia Út én utáni időben sem sikerül nagyobb sebességgel fejleszteni az úthálózatot. A pályákat Csehországban D-jelzéssel azonosítják, ezek közül fogunk megnézni most néhányat.

Csehországban, hasonlóan hazánk hoz az autópályák definíciójába a minimum két sávos autóutak tartoznak. Két sáv általában egy leállósávval egészül ki. Jelenleg Csehországban az autópályákon a sebesség korlátozás 130 kilométer per óra. 2016-ban az országban 18 különálló autópálya volt található. 

Hogyan számozzák a pályákat?

Ezek közül egyet szinte biztos mindig felújítanak, de 17 pályaszakaszt azonban általában tudunk használni. A D2-es, D5-ös, D8-as, D10-es és D46-os pályák teljes mértékben elkészültek. A D1 és a D56-os autópálya Csehországban szinte teljesen megépült. A D50-es és a a D56-os autópályának a befejezési dátumát 2022 februárjára írták ki. A legjelentősebb D1-es autópályát 2024-re tervezik befejezni a csehek.

Ezeket az új cseh autópályákat régi, kisebb méretű autóutak mellett építették föl és végül majd ezeket fogják teljes mértékben felváltani. A regionális utakat általában nem a cseh állam, hanem a helyi, megyei szintű igazgatóságok tartják karban. 

Országutak Csehországban

Az autópálya száma általában az azt megelőző országút számát foglalja magában. Miután a csehek egy autópályának az építését befejezték, az ott vezető autóutat leminősítik és abból regionális út lesz. Ezt innentől kezdve 3 számjeggyel illetik és 6-ossal kezdődik. A Prague - Lovosice közötti szakaszon például régen is volt autóút. Itt viszont nemrég elkészült a D8-as jelzésű autópálya is és az eredeti utat a szabályok alapján átnevezték 608-as útra. 

Csehországban az utak fejlesztése nem halad valami nagy sebességgel. A fő probléma itt a korrupció és az állami pénzek eltűnése, ami szinte mindig megjelenik egy új autópálya szakasz építésének kivitelezése során. Tovább nehezíti a helyzetet az EU is, hiszen az utaknak mindig új szabályzóknak kell megfelelnie. 2017-ben például 58.2 km-t autópályán dolgoztak a csehek és 2018-ban további 130.3 km-t terveztek megépíteni. A D1-es főpályát pedig folyamatosan újítják. A csehek az utóbbi években a covid-19 pandémiára hivatkozva megpróbálják visszaszorítani az állami kiadásokat és emiatt kevesebb pénz jut az állami utak fejlesztésére is. 

Ha az 1971 és 2014 közötti időt tekintjük, akkor kiderül hogy az autópálya építési sebesség 28.2 km volt egy év alatt. Ha belegondolunk, hogy egy 100 km-es szakasz felépítésére majdnem 5 év kell, akkor megérthetjük a problémák mélységét.

Tervek

A jelenleg is tervben lévő cseh útszakaszok a következők: I/7 Spořice - Křimov, I/13 Chomutov - Teplice (bizonyos szakaszok), I/13 Ostrov - Karlovy Vary, I/11 Ostrava-Vítkovice - Šenov, I/14 Liberec: kereszteződés, I/35 - elkerülő Kunratice (Jablonec n. N. felé), I/34 České Budějovice - Lišov, kereszteződés Na Klaudě St. (az Úsilné kereszteződés befejeztével a D3 sztráda és az I/34-es út között), I/35 kereszteződés Hrádek nad Nisou - Liberec, kereszteződés Hodkovická St. 

Matricák Csehországban

2022-ben a cseh autópályák matricakötelesek. Ez azt jelenti, hogy még az országba való belépés előtt kötelesek vagyunk megvásárolni az autópálya matricát. Hálistennek a folyamat mára teljesen online és a fizikai felragasztásra sincs szükség. A vásárlást a cseh autópálya matrica - Csehmatrica.hu oldalon tehetjük meg. Általában egy 10 eurós matrica a D1 kategóriában 10 napra elegendő lehet. Mindig figyeljünk rá, hogy hiteles forrásból vásárolunk, hiszen csak így lesz érvényes a matricánk. Ha nem kaptunk e-mailt a vásárlásról, akkor vegyük fel a kapcsolatot a matricát értékesítő oldal üzemeltetőjével. Az e-mailben érkezett megerősítést tartsuk meg. Ezzel tudjuk majd igazolni, hogy valóban volt matricánk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdúhadházi lehet az év erdésze
Hajdúhadházi lehet az év erdésze
Címvédés a Nyírerdő háziversenyén.
Hirdetés
Hirdetés
Európa Napot tartottak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban
Európa Napot tartottak a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban
Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke köszöntötte a résztvevőket.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Csekkbefizetés, csomagfeladás, ügyintézés.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!