Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így alakulnak az autópálya-matricák árai 2022-ben

| 2022. 01. 13. | 10:34:00
XXX
Így alakulnak az autópálya-matricák árai 2022-ben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mielőtt útnak indulunk, érdemes tájékozódni a hazai fizetős útszakaszokról, és hogy hogyan alakulnak az autópálya-matricák árai 2022-ben. Ha pedig valaki könnyen, kényelmesen és gyorsan szeretné letudni a beszerzést, érdemes utánanéznie az e-matrica vásárlásának. Mielőtt útra kelünk, mindenképp érdemes azt is megnéznünk, hogy változtak-e (bővültek-e) a fizetős útszakaszok.

Milyen rendszer működik jelenleg Magyarországon?

A környező országoknál van, ahol fizetőkapus megoldást működtetnek, ami viszont lassítja a forgalmat. Ennél sokkal gördülékenyebb a rendszer hazánkban, ahol ugyanis autópálya-matrica rendszer működik. Szerencsére nem olyan, hogy mindegyiket fel kell ragasztanunk a szélvédőre. Kvázi virtuális jogosultságot vásárolunk, melynek érvényességét a rendszámunkhoz kötik, így lehet ellenőrizni is a fizetős utak használatának jogosultságát.

Drágulnak az autópálya-matricák 2022-ben?

A 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben foglaltak szabályozzák a 2022-től érvényes használati díj megfizetése ellenében használható útszakaszok díjait. Ennek értelmében a KSH 2021. augusztus hónapban kalkulált infláció mértékét, azaz 4,9 százalékot kell alapul venni. Ennek megfelelően 2021-ről 2022-re 4,9 százalékkal nőnek a díjak, ennyivel kell majd többet fizetnünk.

Érdemes tudni azt is, hogy nem csak az alapdíjak, de az esetleges pótdíjak (azaz büntetések) mértéke is ennek megfelelően alakul. Azaz azokban is egy 4,9 százalékos növekedés lesz megfigyelhető. Az új, teljes és részletes árazás az Autopalyamatrica.hu oldalon megtekinthető.

Tudnivalók az e-matrica vásárlásáról

Ha a hatályos jogszabályokat megnézzük, akkor abból látszik, hogy előbb a jogosultságot kell megszerezni, azután használhatjuk a fizetős utakat. Magyarul az e-matrica megvásárlásának mindig meg kell előznie a díjköteles szakaszra való felhajtást, utazás előtt erről gondoskodnunk kell. Nem válthatjuk meg tehát utólag a matricánkat, pl. visszadátumozva, így tehát nem tudjuk elkerülni a pótdíjfizetést.

Ellenben van egy módja annak, hogy elkerüljük a pótdíjat. De ehhez időben kell kapcsolnunk, mert ez egy 60 perces türelmi idő, mely a fizetős útszakaszra való felhajtástól indul. Ha tehát az autópályára való felhajtást követően jövünk rá, hogy nincs is érvényes e-matricánk, akkor ezt még tudjuk pótolni.

Jobb azonban ezt nem igénybe venni, nehogy kicsússzunk az időből. Egyébként is, ma már annyira könnyű egy e-matrica megvásárlása online, hogy ne ezen csússzunk el!

Vannak új fizetős útszakaszok 2022-től?

Vannak. Ilyen az M30-as új, 56,8 km hosszú gyorsforgalmi útszakasza Miskolc és Tornyosnémeti között. Fizetős 2022-től az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza is. Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta között az M76-os autóút, valamint Sopron-kelet és Sopron-észak között az M85-ös autóút is fizetőssé válik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!