Hirdetés

Hirdetés

Januártól matrica nélkül is fel lehet hajtani az autópályára

2017.12.20. 13:23

Januártól matrica nélkül is fel lehet hajtani az autópályára

Elég utólag fizetni - tervezi a minisztérium

Hirdetés

Hirdetés

Az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehetne e-matricát vásárolni, hosszabbodna a pótdíj-befizetés határideje, és csökkennének az autósok költségei és adminisztrációs terhei.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervezete szerint az útdíjhasználati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül büntetés nélkül lehetne megvásárolni.

A jogosulatlan úthasználatért kiszabott alap pótdíj az eddigi 30 nap helyett csak 60 nap elteltével emelkedne,

emellett csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni, ha a jármű a rá vonatkozó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik.

A rendeletmódosító javaslat szerint egy évben többször, az eddigi 15 nap helyett 75 napig is kérhető lenne a pótdíj maximálása két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére, ha a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség keletkezett. Jelentős büntetés esetén az üzemeltető természetes személy számára részletfizetés lenne engedélyezhető.

A több mint 7 utas szállítására alkalmas járművek kedvezményét nemcsak a négy-, hanem a háromgyermekes családok is igényelhetnék, egyszerűsödne a jogosultság átírása például családon belüli átadás esetén, emellett megszűnhet az a gyakorlat, amely rendszámelírás esetén karakterenkénti díjfizetést ír elő.

A tervezet szerint júniustól a motorosok kedvezményes havi matricát vehetnének.

Az új szabályok 2018. január 1-jétől léphetnek hatályba, egyes rendelkezések folyamatban lévő ügyekre is alkalmazhatóak lesznek.

közlekedésautópálya

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.