Hirdetés

Mit mutassunk meg Debrecenből?

civishir.hu

2013.10.05. 08:10

Mit mutassunk meg Debrecenből?
Latinovits-beton - magasabb, mint a Csapó sarkán lévő tízemeletes! (Fotó: Debreceni Képeslapok)

Arra is van ötletem, mit ne… Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Mondjuk a „Latinovits Színházat”. És emellett még sorolhatnánk, mi minden van, amit a városba érkező belföldi, de még inkább a külföldi, magyar valósággal nem szembesült turisták elől bújtatni kellene. Mert szép a Nagytemplom, meg a Csonka-, szerencsére akad, amire nyugodtan lehetünk büszkék. Sajnos olyan is bőven, amire nem. Ne mutogassunk (évek óta és még ki tudja meddig) a kettes villamos pályáját, szerintem inkább a szocialista időkből itt felejtett strandfürdőt se. De néha merjünk örülni az újonnan épülő stadionnak, a MODEM-nek és a Főnix Csarnoknak, Kölcsey Központnak. Drágák, persze, belerokkan a fenntartásukba, a hiteleikbe a város, de ha már úgyis megépültek, itt vannak nekünk, legalább használjuk, szeressük őket! Így legalább értelmet nyer a létezésük. Persze ha valaki csak károgni akar miattuk, azt is lehet. Csak rohadtul fölösleges.

Persze régi vagy új, szép vagy csúnya épületek ezek, esztétikai minőségük elég könnyedén és egyértelműen körülhatárolható: pozitív vagy negatív előjellel ellátható halmazokba kerülnek. El tudjuk dönteni, hogy szeretjük vagy utáljuk őket, büszkék vagyunk-e rájuk vagy szégyelljük őket, és hogy miért.

De aztán következik egy olyan kategória, ami szinte értelmezhetetlen. Nagypiac. Nem mondanám csúnyának, de szépnek sem. Jellegzetes épülete a városnak? Talán igen. Azt mégsem foghatom fel, hogy péntek délben, amikor a vásárcsarnok dugig van a hétvégére pánikszerűen vásárló, felbőszült háziasszonyok tömegével, kinek támadhatott az a rendkívüli (elképesztő) ötlete, hogy betereljen egy tömött busznyi kanadait a Nagypiac épületébe? Mindenesetre elég különös kép, higgyék el, a hangyaként rohangászó bevásárlók között a kanadaiak számára föltartott eligazító tábla. Minimum hely- és helyzetidegen. Mi lehet ez? A bevásárló turizmus új dimenzója? Átugrottak az unatkozó, jómódú nyugdíjasok egy rövidkét shoppingolni a tengeren túlról, kerül a kosárba egy kis marhalábszár, felsál, füstölt kolbász, miegyéb?

Vagy talán az épület nyűgözött le annyira valakit, hogy nem bírta visszatartani, és úgy érezte, ezt mindenkinek látnia kell? Esetleg a nyüzsgés, a nyers hússal kevert friss zöldség és gyümölcs illata nyújtott olyan maradandó élmény valakinek, amit másokkal is meg szeretett volna osztani? Talán sosem derül ki. Ez a feladvány a hétvégére, talány. De az sem biztos, hogy mindenképpen meg kell oldani.

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés