Hirdetés

Hirdetés

Segítség Varga Józsiéknak, irány Brazília!

civishir.hu

2011.10.09. 09:34

Segítség Varga Józsiéknak, irány Brazília!

Debrecen - A svédek nem hagyták kirobbanni a totális fociőrületet Magyarországon, de a parázsnak tovább kell izzania. Egy recept a válogatottnak a finnek elleni felpörgéshez.

Hirdetés

Hirdetés

Mindent elborító, irgalmatlan, eszement fociláztól mentette meg az országot a svédek precízen négyszögletes győzelme Helsinkiben. Ha a szinte végig fölényben levő finnek még egyet berúgnak bőséggel adódó helyzeteikből, négy napon át az őrület minden lehetséges formája megnyilvánulna a Kárpát-medencében. Rendkívüli értekezlet az újságoknál; brutális árrekord a jegyüzéreknél; egymilliárd tonna ráhangolás a médiában és a kocsmákban; fecsegés, bölcselkedés, általános szívdobogás. Ilyenek vagyunk, akár a mennyben, akár a pokolban adódik dolgunk, hajlunk a végletekre.

Sok magyar csapaton kifogott már ez a túlfűtött hangulat a sporttörténelemben, ezért ez lett volna az igazi próbája ennek a ragyogóan menetelő válogatottnak. Ebben a mélyről fakadó, mindenkit megőrjítő országos sikervágyban is játszani az okos, taktikus, magabiztos játékot, és hozni a három pontot a finnek ellen. Nem lett volna egyszerű, de ha a szövetségi kapitány által sokszor hangsúlyozott győztes mentalitás tényleg ott van Varga Józsiékban, akkor megoldják.

Így sem könnyű a helyzet. Huszonhat éve nem látott csodát sejtettünk közeledni, innen kell visszazuhannunk. Király Gábor minden rutinja benne volt a hét eleji nyilatkozatában, amikor kijelentette, hogy a finnek elleni keddi meccsen kívül a világon semmivel sem hajlandó foglalkozni. Már akkor látta, hogy a svédek helsinki fellépése bármit hoz, a lefújása után nagyon kell figyelniük, hogy fejben egyben maradjanak.

De nem csak nekik kell figyelniük, és nem csak a finnek elleni meccsre. Egy korszak lezárult azzal, hogy Isaksson bemutatta két nagy védését Helsinkiben, és hozta a svédeknek a továbbjutást. Véget ért Egervári Sándor első fejezete a válogatottnál, nem is akármilyen mérleggel, a csapat - 14 meccsből 10-et megnyerve - két ötös győzelmi sorozatot is produkált, amire utoljára 1985-ben Mezey György idején volt példa, azelőtt meg az Illovszky Rudolf vezette válogatottnál 1971-ben.

Lehet mondani, hogy az ellenfelek többsége középszintű volt, de az eredményektől is fontosabb a mutatott játék, ami alapján egyértelmű, hogy ezzel a csapattal már most a keddi finnek elleni meccstől kezdve a vb-szereplést kell megcélozni testben és lélekben. Ami egyébként már a statisztika alapján sem elérhetetlen, a brazíliai vb-re Európából 13 csapat jut ki, a magyar válogatott a világranglistán a 17. az európaiak között.

Ezért fontos hát a finn meccs, és ilyen egyszerű a ráhangolódás. Úgy kell játszani kedden és a vb-selejtezőkig tartó újabb egy évben, hogy amikor a két fő riválisunk, a török és a román csapat elkezdi gyűjtögetni rólunk az infókat és a felvételeket, ne nagyon tudjon mibe kapaszkodni. A többi ellenfélre tekintve a hollandoktól valószínűleg újra elvárhatjuk, hogy igazságosan mindenkit egyformán végigvernek, Andorra ebben a sorozatban sem szerzett pontot, az észtek viszont alaposan megkavarhatják az erőviszonyokat. A balti csapat jelenleg a második a csoportjában, és bár kikapott Feröertől, négy pontot elvett a szerbektől, akiknek győzniük kell kedden Szlovéniában, ahhoz hogy ne az észtek jussanak az Eb-ért zajló rájátszásba.

Az egyéves Eb-hadjárat tehát véget ér, egyéves átmeneti időszak jön utána, de ez a válogatott megérdemli a szurkolóktól, a sajtótól, a szövetségtől és maguktól a játékosoktól, hogy a hit és a bizalom, ellentétben az elmúlt évtizedek gyakorlatával, töretlen maradjon iránta - éljen a hosszútáv, irány Brazília!

HeGergAnd
 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.