Hirdetés

Dzsudzsák lő,… góóóóóóóóóól!!!!!

2014.10.13. 10:08

Dzsudzsák lő,… góóóóóóóóóól!!!!!

Hogyan jutottunk Bukarestben románokat megható magyar himnuszig? HeGergAnd jegyzete

Hirdetés

Dárdai Pálnak köszönhetjük, hogy 33 év borzalmai után újra pontot hozunk haza az „Erdélyt soha vissza nem adjuk!” ordítással működő pszichopokolból. Maradnia mégis nagy hiba lenne.

Gyenge, gyenge, gyenge, ezt ki kell kapcsolni. Megígértem magamnak, hogy az első román gólig nézem… Akkor mégis mit keresek még mindig a képernyő előtt a második félidőben?! Ráadásul még mindig szinte remegve a feszültségtől, és még mindig reménykedve. Na igen, most van végre nálunk a labda, nincs is román helyzet az egész második félidőben, pont erről beszélt, pont ezt kérte Dárdai. De már késő. Akció van, szöglet van, olykor még lövés is, de hogy lesz ebből gól? Dzsudzsák szeme összevillan Tőzsérével, aztán bólintanak egyet. Könyörgöm, ezt a szabadrúgást most Tőzsérnek kell rúgni, beveri úgy, ahogy nemrég a Championshipben, aztán húzunk haza! Á nem, nem igaz, ezt is csak Dzsudzsák lövi,… góóóóóóóóóóóóóóóóóóól!!!!!

Magányos meccsnézésem meghökkentő jelenetbe torkollik, döbbenten látom magam, ahogy tiszta erőből verem ököllel a padlót, valami ilyesmit suttogva-üvöltve, hogy azt a k… életbe, azt a k… életbe. Tényleg fogalmam sincs, hogy suttogok, üvöltök vagy csak hangosan beszélek a töküres lakásban. Arról meg végképp nincs, hogy mi ütött belém azok után, hogy pár héttel ezelőtt az Üllői úton még hang nélkül vettem tudomásul Priskin vezető gólját (és írtam tovább a tudósításomat), ahogy aztán északírek dupláját is.

Megrészegülve nézem, ahogy a lassításban Dzsudzsák tökéletes bombája bevágódik, de közben Dárdai Pál már teljes erőből üvölt a játékosaira, hogy azonnal tűnjenek vissza a helyükre, még van hátra tíz perc! Vele együtt üvöltöm ugyanazt, hihetetlen, hogy ez az ember mennyire ott van, és mindig tudja a lényeget.
Lehet, hogy miatta van az egész furcsa őrület. Sőt biztos. Ahogy átprogramozta a focisták fejét öt nap alatt, úgy hozta vissza a szívemet a válogatott meccseihez a nyilatkozataival. Dzsudzsák azt mondta, abban tér el gyökeresen az előző szövetségi kapitányoktól, hogy beszél hozzájuk. Méghozzá mindenkivel nyíltan, van is értelme, és magyar focista füleknek hihetetlenül bátor és pozitív dolgokat mond. Én meg azt teszem hozzá, ehhez van 298 Bundesliga-mérkőzése, a Hertha BSC ikonja, és 38 évesen már ő koordinálja a német klub összes korosztályos csapatát. Ebben is gyökeresen eltér a magyar elődöktől…

Elsősorban neki köszönhetjük, hogy 33 év borzalmai után újra pontot hozunk az „Erdélyt soha vissza nem adjuk!” rigmust ordító pszichopokolból. Viszonylag bátor játékkal. Tartást, önbecsülést sugározva, tartást, önbecsülést, hitet (vissza)adva sok tízezer szurkolónak. Csoda nem történt, ugyanúgy tele voltunk hibákkal és hiányposztokkal, de végre kiélezett helyzetben tudtuk játszani azt, amit tudunk. És ez az igazi teljesítmény! A legjobb példája a 2010-es vb-n veretlenül, nyeretlenül, három döntetlennel kieső Új-Zéland elképesztő, megbonthatatlan optimizmusa: picivel többet tudok a fociból a semminél, lepasszolom-felívelem-és bemegyek a kapu elé lökdösődni, de ezt nagyon jól tudom, és annál is kétszer jobban!

A bukaresti eredménynél és játéknál csak a legutolsó román reakció volt nagyobb meglepetés. A 90 perc alatt több száz román petárdát a nyakukba kapó focistáink és szurkolóink a lefújás után együtt énekelték el (a meccs előtt csúnyán kifütyölt) magyar himnuszt. A román Prosport ezt látva elfeledkezett az ilyenkor kötelező román felháborodásról, és meghatónak minősítette a jelenetet!

Könnyen lehet, hogy belőlük is a Dárdai karakteréből elővarázsolt bátor hozzáállás váltotta ki ezt az emberi reakciót. Ezzel együtt nem javasolnám az ideiglenes kapitánynak, hogy a rábízott három selejtező után maradjon. Attól sokkal nagyobb bajok és feladatok vannak magyar fociban, hogy pusztán a karaktere hosszabb távon elég legyen. A helyében csak pár év Bundesliga-edzősködés után térnék vissza, legalább annyi kell az itteni közeg csapdáihoz. A lényeget már úgyis megmutatta: srácok, így működik a HIT!

Persze, ha netán hét ponttal zárja ezt a három meccset, komoly feladat lesz számára legyőzni a maradását követelő népmozgalmat…

HeGergAnd

Szóljon hozzá!

Hirdetés