Hirdetés

Civil forradalmi állapot Debrecenben

2012.11.24. 08:24

Civil forradalmi állapot Debrecenben

A Szatyor nagyot durrant, és egyre-másra jelentkeznek a hozzá hasonló hiánypótló közösségi megoldások. Mi folyik ebben a városban?! HeGergAnd jegyzete

Hirdetés

Üres tekintetek a Nagyállomás előtt, sóhajtozó tömeg a nagypostán, tapodtat sem moccanó Nagytemplom, vénséges fáival nyugalmat árasztó Nagyerdő. A nagy akármik városában ugyanúgy esik a lélegzet, mint tíz vagy húsz éve, látszólag semmi nem változik.

Pedig de! A debreceni Szatyor áldásos tevékenységéről már kétszer is beszámolt a Cívishír, és egyre másra jönnek szembe az olyan hiánypótló közösségi megoldások, mint a Debreceni Közösségi Önsegítő Rendszer (DEKÖR), a hajdúszoboszlói gyökerű Barát vagyok, segíthetek! (BVS), az Ökokör, az Ökolom vagy a KreDenc (a róluk szóló infók a cikk végén). De a korábbi eredetű Oszkár telekocsi-rendszer is nyugodtan idesorolható, miután egyre több debreceni használja.

Mi folyik itt?!

Ha a Csapókertben kitört halas-zöldséges agrárforradalom akar átcsapni civil forradalomba, állunk elébe! Amekkora leépülés történt az elmúlt évtizedekben, mindez simán ráfér a világra. Persze lelki és gazdasági síkon, erőszak helyett összefogással, miután a leépülés (leépítés) is ezeken a síkokon történt, történik. Valahogy úgy, ahogy a U2 ír költő-énekese, Bono Vox megfogalmazta: „A forradalom otthon a szívedben kezdődik, amikor elhatározod, hogy megtagadod hited és értékeid feladását.”

Ha pedig van kihez csatlakozni, máris egyszerűbb kilépni a „nincs rá pénz - nincs, aki segítsen - én már ebben nem hiszek” címszavak alatt futó őrlődésből.

A gazdaságpszichológia már réges-rég leírta, hogy a nyerő-nyerő típusú kapcsolatépítésből hosszú távon egyénileg és összességében is mindenki többet nyer, mint a nyerő-vesztes (valakit le kell győznöm, hogy érvényesüljek) felfogásból. Hogy mindez ne csupán egyetemisták ZH-iban köszönjön vissza, kellett az embereket négy éve reszelő válság (valójában válságnak nevezett korszakváltás), a vele járó általános pénzhiány egyre kevésbé hagyja lesöpörni az asztalról a közösségi megoldásokat.

És kell hozzá még egy fontos feltétel, az elképesztő méreteket öltő közösségi híráramlás. Ami a közösségi oldalakon folyik, a közvetített információ tömegét és olvasottságát tekintve nyugodtan nevezhető egy új médiaformának. Azzal a jelentős különbséggel a hagyományos médiához képest, hogy itt a hírek rólunk szólnak, miután az emberek elsősorban magukról vagy az őket érintő, érdeklő dolgokról szerkesztik egymásnak.

A hagyományos média jól elvan a halál-erőszak-övön aluli bulvár-politikai csatározás szintjén, bízva benne, hogy elég ennyi a népnek. De valójában egy mérföldes lépéssel le van maradva a közösségi médiától, amely ezerszer hamarabb reagál az új hajtásokra, az élet valódi megnyilvánulásaira, és jellegéből adódóan kiváló táptalaja az önszerveződésnek.

A nem tudom hányadik információrobbanás káosza így vezet mégiscsak a rendeződés felé. Hát akkor hajrá!

HeGergAnd

Néhány Cívishír-tipp az önszerveződés keresőinek:

Szatyor Közösség Debrecen
Kistermelői piac csütörtökönként a debreceni Roncsbárban, helyi gazdák milliónyi féle áruja közvetlenül a vevőhöz, megfizethető áron: http://www.szatyordebrecen.hu/

Barát vagyok, segíthetek! (BVS)
Hajdúszoboszlóról indult, mára országossá fejlődött szívességlánc, melyen keresztül segítséget ajánlhatunk, kérhetünk és kaphatunk egymástól, az élet bármely területén: https://docs.google.com/document/pub?id=1WeYAieZvtPIoUrU66H7AT5TpZqKMF4JCu6UQA_yrE-U

Debreceni Közösségi Önsegítő Rendszer (DEKÖR)
Problémamegoldásra, szükségletek kielégítésére létrejött nyílt rendszer, amelyben a tagok szolgáltatásokat és javakat cserélnek pénz felhasználása nélkül: Facebook-profil.

Oszkár telekocsi-rendszer
Több tízezer taggal bíró útitárskereső rendszer, melynek segítségével az autósok és az utasok is jelentős mértékben csökkentik útiköltségeiket: http://www.oszkar.com

Kreatív Debrecen (KreDenc)
Alulról jövő civil kezdeményezés a Debrecenben és környékén alkotó kézművesek, iparművészek, képzőművészek, fotósok, zenészek, előadóművészek összefogására alkotói piac szervezésével: Facebook-profil.

Ökolom
Ingyenes hirdetési oldal ingyenesen elvihető, háztartásokban megunt, feleslegessé váló holmiknak: okolom.hu

ÖkoKör
Ingyenes tanácsadó szakkör háztartás zöldítéséhez, spóroláshoz, energiatakarékossághoz: http://tudatosvasarlo.hu/okokorok

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés