Hirdetés

Fekete Párduc mint Prima Primissima

civishir.hu

2009.12.05. 10:33

Fekete Párduc mint Prima Primissima
Grosics Gyula

A sport kategóriában meghirdetett Prima Primissima-díjat és az azzal járó 50 ezer eurót Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusa kapta.

Hirdetés

A helsinki olimpián (1952) a győztes magyar válogatott tagja volt. Három világbajnokságon (1954, 1958, 1962) szerepelt a kifutásairól is híres kapuvédő. Háromszoros magyar bajnok volt, 390 bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 1947 és 1962 között 86 alkalommal volt a válogatott kapusa. Részese az évszázad mérkőzésének nevezett 6:3-as londoni diadalnak. Az 1954-es berni világbajnoki döntő ezüstérmese.

Máig tisztázatlan okokból 1956 után hazaárulással vádolták, s csak kis híján múlott, hogy nem a börtönben végezte, hanem Pestről száműzve ugyan, de a Tatabánya kapujában folytathatta, ahol 1963-ig játszott. 1964-ben abbahagyta a labdarúgást, mert nem engedték, hogy a Ferencvároshoz igazoljon.

Nemcsak abban volt úttörő, hogy fekete mezt húzott (innen a Fekete Párduc becenév), hanem abban is, ahogyan kapusként irányította a védelmet, szinte az egész csapatot, ahogyan együtt élt a játékkal, olykor a kapuját messze elhagyva. Szinte negyedik hátvédként szerelt és indította a csapattársakat.

Edzőként dolgozott Tatabányán, Salgótarjánban, a KSI-nél és Kuvaitban is. Másfél évtizedig, nyugdíjba vonulásáig volt a Volán sport klub elnöke, ahol futballéletünk egyik vezérszónoka volt, aki már a hetvenes évek végén megannyiszor figyelmeztetett a sportág morális csődjére.

A Prima Primissima-díjat és Alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember. A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak. A díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában adták át.

Szóljon hozzá!

Hirdetés