Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Netflix bemutatja: a velejéig korrupt FIFA, avagy így lehet vb-rendezést venni

| 2022. 11. 13. | 10:22:00
Az Egyesült Államok hibátlan pályázatot mutatott be, mégis Katar nyert.
A Netflix bemutatja: a velejéig korrupt FIFA, avagy így lehet vb-rendezést venni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Netflix a pénteken kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságra időzítve mutatta be négyrészes dokumentumfilmjét arról, hogy a világ legnagyobb sporteseményét is meg lehet venni, mégpedig a szavazásra jogosult végrehajtóbizottsági tagsággal együtt. A történet vége pedig letartóztatások, ítéletek, mégisincs remény a megtisztulásra.

A dokumentumfilm a nemzetközi szövetség hetvenes évekbeli átváltozásával indít, majd felidézi, hogy a brazil Joao Havelange miként csinált dollármilliárdos vállalkozást a FIFA-ból, amely addig – anyagi szempontból – egy jelentéktelen szervezet volt egy zürichi irodával, és csak annyi dolga akadt, hogy négyévente odaítélje a világbajnokság rendezési jogát, de akkoriban evidenciának számított, hogy csak nagy futballmúlttal rendelkező országok pályázhatnak.

A foci azonban rohamos fejlődésen esett át Havelange elnöksége alatt, az egész világ első számú szórakozásává vált, egyre többet értek a marketingjogok, és egyre többen tömték degeszre magukat az innen-onnan áramló bevételekből.  Mert ahol a pénz megjelenik, ott a keselyűk és hiénák is megérkeznek előbb-utóbb a pénzszagra.

Felidézik azt is, hogy a regnálása idején nagy tiszteletnek örvendő Joao Havelange is a korrupcióba bukott bele, véletlenül ugyanis nem neki, hanem a FIFA-nak utalt másfél millió dollárt az Adidas és annak vezére, Horst Dassler. Ezzel a kínos üggyel zsarolta őt, majd késztette lemondásra 1998-ban a nemzetközi szövetség éléről a svájci sportdiplomata, Sepp Blatter, aki át is vette a helyét a milliárdos üzlet élén.

A dokumentumfilmben megszólalnak egykori FIFA-alkalmazottak, végrehajtóbizottsági tagok, akik mind korrupciót emlegetnek a katari pályázat sikere kapcsán, és egészen hihető sztorikat adnak elő tárgyalásokról, szállodákban vándorló, készpénzzel teli borítékokról, a katariak azonban mindent következetesen tagadnak, és már a kérdés is sérti őket, noha úgy sikerült világbajnoki pályázaton diadalmaskodniuk, hogy az eredmény kihirdetésekor egyetlen stadionjuk sem állt, és csak maketteket mutogattak. Emlékeznek, ugye? Magyarország ugyanezt tette két EB-pályázat alkalmával is, körbe is röhögtek minket az UEFA-nál. Igaz, nekünk sem földgáz-, sem kőolajkészletünk nincs akkora, mint Katarnak...

Elhangzik, a katari emír fia kilenc nappal a szavazás előtt Sarkozy francia elnöknél ebédelt az Élyseé-palotában, majd érdekes módon – de lehet, mindez csak a véletlen műve – a katariak megvették és azóta is pénzzel tömik a PSG-t, továbbá a katari légierő francia harci gépekkel gazdagodott mintegy 14,6 milliárd értékben.

A dokumentumfilm egyik legérdekesebb megszólalója Phaedra Al-Majid, a katari pályázat volt alkalmazottja, aki kitálalt a brit sajtónak, miután menesztették. Elmondta – többek között – azt is, hogy pontosan melyik szállodában ígértek fejenként másfél millió amerikai dollárt a katariak három afrikai szövetségi elnöknek, akik szavazati joggal bírtak a FIFA-nál.

A naiv amerikaiak azt hitték, elég nekik Bill Clintont és Barack Obamát bevetniük a kampányban, és máris megkapják a 2022-es rendezés jogát. Akkora pofáraesés volt számukra az eredményhirdetés, hogy így utólag már kezdi sajnálni őket az ember, ha nézi a Netflix-filmet. Mert bár az amerikai külpolitikát érheti sok kritika és bírálat, egyet nem lehet elvitatni: sportesemények rendezésében és sportinfrastruktúrában USA a világ legjobbja.

Ha még bárkinek is kétség lenne a FIFA korrupciójáról, a Netflix-dokumentumfilm negyedik része azt is eloszlatja. Abban ugyanis bemutatják, hogy az FBI éveken át tartó nyomozása révén milyen terhelő adatokra, bizonyítákokra bukkantak több magas rangú FIFA-taggal kapcsolatban, és közülük tizennégyet le is tartóztattak.

A sok botrányba végül belebukó, de máig mindent tagadó Sepp Blatter volt tanácsadója a végén levonja a következtetést: a világ legnépszerűbb sportjának legfelső vezetése a velejéig züllött, és miután a kicsik is ugyanannyit érnek a tisztújításon, mint a nagyok, vagyis az ötszörös világbajnok Brazíliának vagy a négyszeres világbajnok Németországnak és mondjuk Barbadosnak vagy Trinidad és Tobagónak is egy-egy szavazata van, az esély, hogy a FIFA megváltozik, megtisztul, egyenlő a nullával!

BeA

[Beillesztett cikk: Elvettek az életünktől egy foci-vb-t! – panaszkodik a debreceni edző]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Az országos versenyen a legjobbak között voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.