Hirdetés

Zsóri Dániel máris első a FIFA-nál

2019.08.22. 17:02

Zsóri Dániel máris első a FIFA-nál
Zsóri Dániel fantasztikus gólt rúgott a Fradinak (Fotó: Cívishír)

A debreceniek csatáránal fiatalabbat még nem jelöltek.

Hirdetés

Egy kategóriában már biztosan első lesz Zsóri Dániel, a DVSC csatára. Ő a legfiatalabb játékos, aki egy felnőtt mérkőzésen szerzett góljával került be a Puskás-díj lehetséges győztesei közé - derül ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) összeállításából. A 18 éves debreceni támadó a díj történetének első magyar jelöltje.

A 2019-es Puskás-díj számokban:

  • 70 - az idei jelöltek 70 százaléka kapásból szerezte gólját, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Fabio Quagliarella, Juan Quintero, Billie Simpson, Andros Townsend és Zsóri Dániel is egyből továbbította a labdát a hálóba. A korábbi győztesek 60 százaléka, Hamit Altintop, Miroslav Stoch, Ibrahimovic, Wendell Lira, Faiz Subri és Olivier Giroud is ilyen megoldás után diadalmaskodott.
  • 70 - méterről talált be Amy Rodriguez, ilyen távolról szerzett góllal még nem nyert senki.
  • 50 - a jelöltek fele bal lábbal talált be, Messi, Quintero, Rodriguez, Townsend és Zsóri. A korábbi győztesek 30 százaléka, beleértve a legutóbbi két kiírás legjobbját (Giroud és Szalah), ugyancsak ballal volt eredményes.
  • 37 - Zlatan Ibrahimovic a díj történetének legidősebb jelöltje, megelőzve a holland Giovanni van Bronckhorstot. A svéd játékos 2013-ban 31 évesen lett a legidősebb győztes. Idén először négy harminc év felett játékos is felkerült a listára Ibrahimovic, Quagliarella (36), Rodriguez (32) és Messi (32).
  • 18 - Zsóri Dániel a díj történetének legfiatalabb olyan jelöltje, aki egy felnőtt mérkőzésen szerzett góljával került a listára. Érdekesség, hogy a debreceni támadó még meg sem született, amikor Ibrahimovic már a Malmö FF színeiben felnőtt mérkőzésen is eredményes volt. A magyar játékos lehet a legfiatalabb győztes, a jelenlegi rekorder a brazil Neymar, aki 19 évesen és hat hónaposan vehette át a díjat.
  • 10 - számú mezt viselt az idei listán szereplők közül négy futballista.
  • 7 - ennyi alkalommal került a jelöltek közé Lionel Messi, ugyanakkor az ötszörös aranylabdás argentin még egyszer sem győzött. Rajta kívül csak Neymar (5) és Ibrahimovic (4) került be kettőnél többször a jelöltek közé, ők viszont már nyertek.
  • 6 - a bajnokságok közül az angol Premier League-ben és a spanyol La Ligában szerezték a legtöbb gólt a jelöltek. A legtöbb jelölés (12) a Bajnokok Ligájából érkezett a sorozat történetében, ugyanakkor idén, 2014 óta először nem került be gól az első számú európai kupasorozatból.
  • 3 - idén, a sorozat történetében először, három női játékos került fel a listára, korábban csak egyszer, 2013-ban volt egynél több női jelölt.
FIFAZsóri Dániel

Szóljon hozzá!

Hirdetés