Hirdetés

Zsenik 10 milliárdért: Monet- és Picasso-illat lengi be Debrecent

civishir.hu

2018.06.14. 15:43

Zsenik 10 milliárdért: Monet- és Picasso-illat lengi be Debrecent
Június 18-án nyílik a kiállítás (Fotók: Fogarasi Renáta)

Impressziók – Monet-tól Van Goghig. +Fotógaléria

Hirdetés

Fantasztikus élmény látni, ahogy egymás után kerülnek elő a faládákból a zsenik keze munkái: Monet, Sisley mellett egy-két Picasso, Warhol.

Formabontó, szabályt nem ismerő, új szabályokat alkotó, öntörvényű, fantasztikus szemű művészek, akinek sikerült letenni névjegyüket a világban: Monet, Degas, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Bacon művei együtt Debrecenben. Ilyen még nem volt cíviséknél, ez biztos.

Csütörtökön délután bontották ki a 2 napon át utaztatott ládákat, amelyek a felbecsülhetetlen értékű kincseket rejtették. Papp László polgármester elmondta: a város 25 millió forinttál támogatta a kiállítás létrejöttét, hiszen nekik is fontos, hogy a MODEM-et pozicionálják mind helyi, mind országos szinten. A MODEM történetének legnagyobb értékű kiállítás ez a mostani. Koroknai Edit, a MODEM vezetője hozzátette: olyan képek érkeztek ide, amelyeket így egyben a látogatók többségének esélye sem lett volna látni, ha nincs ez a kiállítás. Ez az érdeklődésen is látszik: korlátozni kell majd a látogatók számát  a Múzeumok Éjszakáján, ezt biztonsági okok is indokolják. Elmondta: nagyon komoly diplomáciai segítségre volt ahhoz szükség, hogy a gyűjtemény elhagyhassa Johannesburgot.

Hatalmas az érdeklődés

A Cívishír kérdésére válaszolva kifejtette: mintegy egyévnyi szervezés áll a hátuk mögött. 56 képből áll a kiállítás, mintegy 6 szekciót felölelve. A biztosítási érték 10 milliárd forint, a három legértékesebb: Sisley színes folyópartot ábrázoló festménye (egyedül 3 milliárdos értékkel), a második helyezett Francis Bacon műve és a harmadik Monet: Tavasz című képe. A hétfői megnyitóra mintegy 400 embert várnak (már le is zárták a regisztrációt), de az első tárlatvezetésekre is több száz jegy kelt el máris. A terem egyszerre körülbelül 100-150 embert képes biztonságosan fogadni, ezért előfordulhat, hogy várni kell majd, a Múzeumok Éjszakáján pedig kifejezetten sok türelmet kérnek (és regisztrációt). 

A kalandos útvonalon érkezett műveket (Johannesburg, Dubai, Budapest, majd Debrecen fegyveres kísérettel) minden elképzelhető módon óvják: fegyveres őrök, megerősített teremőri szolgálat, infrakamera, elmozdulásérzékelő, riasztó. 

A kiállítás június 18. és szeptember 23. között látogatható a kiállítás, amelynek anyaga Európában Magyarországon, azon belül is a Debrecenben látható elsőként ilyen léptékben bemutatva. (Hétfői napok kivételével, ilyenkor a MODEM zárva van). Minden vasárnap 16 órától angol nyelvű tárlatvezetést tartanak, előzetes jelzés után más időpontban is. A kiállítótérben a képek védelmében 20-22 fok van, és nagyobb csomag, táska sem vihető be. Minden tárlatvezetés időpontja megtalálható a MODEM honlapján.

Fotók: A Debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban június 14-én kinyitották azokat a ládákat, melyek a Johannesburgi Művészeti Galéria mesterműveit rejtegették. 

Galéria

ModemDebrecenkiállításPicassoImpressziókfestészetmonet

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.