Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egészen aggasztó a helyzet Romániában

| 2020. 08. 13. | 10:49:00
Online oktatás? Az iskolák 20 százalékában nincs internet.
Egészen aggasztó a helyzet Romániában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Romániában újabb 1415 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak augusztus 11-én, ezzel szerdán meghaladta a 65 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

Az előző napinál 200-zal magasabb napi esetszám újabb negatív csúcsnak számít és csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Ez a járvány terjedésének gyorsulását jelzi, az utóbbi napok stagnálása után. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 43 koronavírusos beteg vesztette életét, így meghaladta a 2800-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Napi új esetek száma:

Napi halottak száma:

Jelenleg több mint 31 ezer aktív esetről tud a román közegészségügyi hatóság. Az előző napinál valamivel kevesebb, 7381 fertőzöttet kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma azonban nem csökkent, továbbra is minden korábbinál több, 485 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 150 beteget tartanak lélegeztetőgépen. Hozzátette: az utóbbi két hétben sikerült 840-ről 1034-re növelni az intenzív terápiás helyek számát a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházakban.

Tanévkezdés és választások

Ludovic Orban miniszterelnök szerint a román kormány megtette a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ellenére, a fertőzésveszély növelése nélkül szeptember 14-én meg lehessen kezdeni az új tanévet, illetve meg lehessen rendezni a szeptember 27-ére kitűzött önkormányzati választásokat.

A szavazóhelyiségekben a maszkviselés mellett a fertőtlenítőszerek használata is kötelező lesz, az urnabiztosokat 5-5 védőmaszkkal látják el, és legalább másfél méterre ültetik, illetve átlátszó védőfallal választják el egymástól. A választók maguk veszik majd el a szavazópecsétet, amelyet használat után fertőtlenítve helyeznek vissza.

A szavazást kétóránként tíz percre felfüggesztik, hogy kiszellőztessék a helyiséget, ahol torlódás alakul ki, ott rendőrök vigyáznak majd arra, hogy a bejutásra várakozók biztonságos távolságra álljanak egymástól.

Ami a tanévkezdést illeti: hasonló óvintézkedéseket - maszkviselést, távolságtartást, rendszeres fertőtlenítést - vezetnek be azokban iskolákban is, ahol a megszokott módon, a tanárok és diákok jelenlétében zajlik majd az oktatás. A miniszterelnök emlékeztetett: a járványhelyzettől függ, hogy egy adott településen a három lehetséges - zöld, sárga, vörös - forgatókönyv közül melyiket alkalmazzák. Azokon a településeken, ahol a fertőzési kockázat miatt távoktatást kell bevezetni, a kormány az önkormányzatokkal közösen keres megoldást a feltételek biztosítására.

Orban elismerte: a romániai iskolák mintegy 20 százaléka nem rendelkezik internethozzáféréssel. Emlékeztetett: a rászorulók számára 250 ezer táblagépet vásárol a kormány, várhatóan jövő héten hirdetik ki a közbeszerzés nyerteseit.

Klaus Iohannis államfő múlt heti bejelentése szerint a legtöbb településen megnyílnak az iskolák, de ahol a járványügyi helyzet  indokolttá teszi, ott távoktatás bevezetéséről dönthet a megyei járványügyi operatív törzs. Ennek eldöntéséhez az utolsó két hét alatt diagnosztizált fertőzések ezer lakosra jutó teljes számát veszik figyelembe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.