Hirdetés

Hirdetés

Szenzáció: szétválasztották a sziámi ikreket a magyar orvosok

MTI

2019.08.02. 09:30

Szenzáció: szétválasztották a sziámi ikreket a magyar orvosok

30 órán át tartott a műtét a bangladesi Dakkában.

Hirdetés

Hirdetés

Sikeresen szétválasztották a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket – közölte az alapítvány augusztus 2-án. A végső szétválasztó műtétet (az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozást) a dakkai központi katonai kórházban helyi idő szerint csütörtök hajnalban kezdték el a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével.

Az ikrek állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Kiemelték, amellett, hogy a két hároméves kislánynak megteremtették a jobb élet lehetőségét, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak, mert új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedomnak (Szabadság hadművelet) elnevezett műtétsorozat első fázisában 2018-ban szintén Dakkában Hudák István vezetésével endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös agyi fő szállítóér-szakaszt. A második (plasztikai sebészeti) fázis, amelynek során beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert, Budapesten Pataki Gergely vezetésével történt meg. A műtétsorozat harmadik fázisa a végső szétválasztás volt Csókay András vezetésével.

sziámi ikrekDakkaBangladesCsókay

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.