Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Járvány: itt vannak az új szabályok, Magyarország!

| 2020. 11. 11. | 00:03:00
Védőmaszkot csak a legalább 10 ezres települések közterületein kell használni, ott sem mindenütt.
Járvány: itt vannak az új szabályok, Magyarország!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megjelent az a Magyar Közlöny november 10-én, 22 órakor, amelyik tartalmazza a november 11-re virradóan – éjfélkor – hatályba is lépő kormányzati intézkedéseket a veszélyhelyzetre reagálva. A védekezés második ütemének új rendjéről Orbán Viktor november 9-én már beszélt előzetesen. Most már törvényt és kormányrendeleket is alkottak. Fontos: bár a kormányfő nem sokkal a Magyar Közlöny megjelenése előtt úgy fogalmazott, hogy kötelezővé válik a közterületi maszkviselés, a rendelet szerint ez csak a 10 ezresnél népesebb településekre igaz, és azokban a városokban sem mindenhol (a polgármester fogja meghatározni a kötelező közterületi maszkviselés helyeit).

Alább felsoroljuk a szerdán, éjfélkor életbe lépő, 30 napra hozott –meghosszabbítható – új szabályokat.

  • A 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. A 6. életévét be nem töltött kiskorúnak nem kell maszkot viselnie.
  • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A  kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az  étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A  házhoz szállítás adminisztratív terheit a kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az  üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
  • Vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni, leszámítva az elvitelre alkalmas ételek kiadását, szállítását. A rendelkezést nem kell alkalmazni a munkahelyi étteremre és büfére, a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki. A korlátozás hasonló módon nem érvényes a nevelési, oktatási intézmény menzájára, valamint büféjére. Nem vonatkozik továbbá az egészségügyi intézményben található étteremre, büfére.
  • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a  kulturális eseményeket, valamint a  karácsonyi vásárokat.
  • A  vallási közösségek szertartásai a  vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A  Kormány felkéri a  vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
  • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
  • A  közterületen, a  nyilvános helyen, illetve a  szabadtéri sportpályákon az  egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett. 
  • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.
  • A bölcsődék, az  óvodák és az  általános iskolák a  8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
  • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
  • Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. 
  • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
  • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt (a házasulók és azok tanúi, szülei, nagyszülei, testvérei, gyermekei, valamint a szertartás vezetője és az anyakönyvezető)
  • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
  • Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a  tartózkodási hely vagy a  szálláshely elhagyása, illetve a  közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el. A települési önkormányzat saját hatáskörben dönthet a kutyafuttató bezárásáról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dobrev Klára előre hozott választásról beszélt Debrecenben
Dobrev Klára előre hozott választásról beszélt Debrecenben
A politikus szerint nincs idő várni 2026-ig.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.