Hirdetés

Szigorú biztonsági intézkedések az USA-ban Szulejmáni miatt

MTI

2020.01.04. 12:23

Szigorú biztonsági intézkedések az USA-ban Szulejmáni miatt
Az amerikai dróntámadás után (Fotó: Twitter)

A magyar külügy is állást foglalt az amerikai-iráni konfliktusban.

Hirdetés

New Yorkban kivezényelték a Nemzeti Gárdát a repülőterekre és mindenütt megerősítették a biztonsági intézkedéseket – jelentette be január 3-i közleményében New York állam kormányzója. Andrew Cuomo ugyan leszögezte, hogy sem New York városa, sem az állam nem kapott értesítést közvetlen fenyegetésekről, de hangsúlyozta: a nemzetközi események érthetően aggodalmat keltenek.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója, Chad Wolf tudatta, hogy a tárca felkészült bármilyen fenyegetéssel szemben, de jelenleg az Egyesült Államokat nem fenyegeti közvetlen veszély. Több amerikai nagyvárosban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Chicagóban, Los Angelesben és az Egyesült Államok fővárosában, Washington DC-ben is megnövelték a rendőrök létszámát és tovább szigorították a repülőterek biztonságát. 

Már napokkal korábban döntöttek a likvidálásról

Az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg részletek Kászem Szulejmáni iráni tábornok és Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milicista vezető bagdadi likvidálásának előzményeiről. A The Wall Street Journal szombati információi szerint Donald Trump amerikai elnök nem csütörtökön hozott döntést a célzott támadásról, hanem még december 27-én. Azt követően, hogy az Irán támogatását élvező milicisták az iraki Kirkuk közelében lévő amerikai támaszpont ellen támadást intéztek, amelyben életét vesztette az amerikai hadsereg egyik alvállalkozója is. Az amerikai hírszerzés és biztonsági szolgálatok akkor – a lap információi szerint – egybehangzóan arról tájékoztatták Trumpot, hogy az amerikai érdekeltségek elleni merényleteket Kászem Szulejmáni irányította, és Libanonban, Szíriában, valamint Irakban további offenzívákat készít elő.

Magyarország elítéli az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény betartásának, és felszólítja az iraki kormányt a területén található diplomáciai missziók biztonságának garantálására, valamint az eset mielőbbi kivizsgálására.

A Fehér Ház egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője a The Wall Street Journal munkatársának elmondta: Mike Pompeo külügyminiszter, Mark Esper, a védelmi tárca irányítója és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője akkor vitatta meg Trumppal a helyzetet. Meggyőzték őt arról, „most van ésszerű esély arra”, hogy a csapásméréssel nem háborút robbantanak ki, hanem az Iránon belüli „mérsékelt erőket” erősítik. Washington tisztában volt azzal, hogy Szulejmáni Bagdadba érkezik repülővel. „Ekkor vált alkalmas célponttá” – idézte a Pentagon munkatársát a lap. A bagdadi nemzetközi repülőtérről a fővárosba bevezető úton ugyanis nagyon kevés kijárat van és az utat végig magas fal övezi. Ez az amerikai döntéshozók számára – a lap megfogalmazása szerint – „optimális helyszín volt a célzott likvidáláshoz”. Kászem Szulejmáni alig indult el a repülőtéri úton, amikor a konvoját dróntámadás érte.

Obama nem vadászott Szulejmánira

A lap kitért arra is, hogy az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata idején – amikor már tartottak az iráni atomprogramról folyó tárgyalások – Washington végig figyelemmel kísérte Kászem Szulejmáni tevékenységét, sőt, hallgatólagosan beleegyezett abba is, hogy az iráni tábornok repülőgépe ugyanabban az iraki légikikötőben parkoljon, ahol a különleges műveletek főparancsnokságát vezető Tony Thomas amerikai tábornok repülője szokott állni. A Pentagon egyik stratégája ezt „nem hivatalos tűzszünetként” értékelte.

Donald TrumpUSAIrán

Szóljon hozzá!

Hirdetés