Hirdetés

Áder János visszavonta több ember magyar állampolgárságát

2019.09.05. 16:51

Áder János visszavonta több ember magyar állampolgárságát
Áder János (Fotó: mti)

Tíz éven belül kapták meg a honosítást.

Hirdetés

A friss Magyar Közlöny szerint Áder János újra visszavonta nyolc ember magyar állampolgárságát, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztésére. Az államfő döntését az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés i) pontja, illetve a magyar állampolgárságról szóló törvény 9. §-a alapján hozta – szúrta ki a 24.hu. 

Mindannyian a volt Szovjetunió, illetve a volt Jugoszlávia területén születtek, és tíz éven belül kapták meg a magyar állampolgárságot. A 24.hu szerint

állampolgárság attól vonható vissza, aki „állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.”

A lap megemlíti, hogy az Alaptörvényben leírtak szerint az államfő dönt az állampolgárság megszerzésével, megszűnésével kapcsolatos ügyekben. Az állampolgárságról szóló törvény szerint döntése előkészítése elsősorban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal feladata.

A köztársasági elnök azonban nem járhat el közvetlenül az állampolgársági ügyekben, mindig az illetékes miniszter előterjesztése alapján dönt.

állampolgárságÁder János

Szóljon hozzá!

Hirdetés