Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

December 5.: a magyar baloldal szégyennapja

| 2017. 12. 05. | 13:03:00
Gyűlöletkampány vezetett a megosztottsághoz.
December 5.: a magyar baloldal szégyennapja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenhárom éve, 2004. december 5-én rendezték a kettős állampolgárságról szóló népszavazást Magyarországon.

A népszavazást viszonylag rövid, ám annál intenzívebb kampány előzte meg. A parlamentben a jobboldal (Fidesz, MDF) támogatta a kezdeményezést, a civil szférában pedig az egyházak és több társadalmi szervezet képviselője állt ki az "igen" mellett. Az akkori kormánypártok (MSZP, SZDSZ) azonban a kettős állampolgárság elleni voksolásra buzdították a szavazókat.

Gyűlöletkampány

A baloldal, és az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc fő érve az volt, hogy a kedvezmény megadása súlyos gazdasági terheket róna Magyarországra, ugyanis a magyar állampolgárság megadásával az országhatáron túl élő magyarok számára is biztosítani kellene a szociális juttatásokat, a közegészségügyi támogatásokat, ezeket pedig a magyar lakosság adóterheiből kellene finanszírozni. 

A Gyurcsány-kormány plakátja a népszavazást megelőző kampányban:

A negatív kampány megtette a hatását, hiszen a választásra jogosultak mindössze 37,58%-a járult az urnákhoz. A népszavazás eredménytelensége és a nemmel válaszolók viszonylag magas (a leadott szavazatok 48,43%-a) aránya óriási csalódást okozott a határon túli magyarok számára. A csalódottságot csak fokozta, hogy a szlovákiai magyarság számára már 2004-ben is, a romániaiaknak pedig a 2007-es EU-csatlakozás miatt

pusztán szimbolikus jelentőségű lett volna a kettős állampolgárság megadása, amely az anyaország érzelmi kötődését jelképezte volna a határon túl élő magyarok irányába.

Közülük sokan a magyar identitásuk megkérdőjelezéseként értékelték a népszavazást. A határon túli magyar vezetők éles szavakkal bírálták a baloldali magyar kormányt a nemzet megosztottsága miatt, amelyet túlnyomórészt a szocialisták gyűlöletkampányának tulajdonítottak.

Elégtétel

A 2004. december 5-án még ellenzékben lévő Fidesz egyik alapvető nemzetpolitikai célkitűzésének tekintette a határon túli magyarok állampolgárságának visszaadását. A 2010-es választási győzelmet követően az első intézkedések között szerepelt a határon túli magyarok kettős állampolgárságának biztosítása. A Fidesz-KDNP vezetésével 2010. május 26-án elfogadták az erről szóló jogszabályt, amely 2011. január 1-jei hatállyal lehetővé teszi az egyszerűsített honosítást a határon túli magyarok számára.

Mindössze három ellenszavazat volt: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, valamint Szanyi Tibor nyomott nemet voksoláskor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.