Hirdetés

Ide süss! Angol muffin

civishir.hu

2015.06.23. 17:53

Ide süss! Angol muffin

Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!

Hirdetés

Hirdetés

A muffin eredetileg kevésbé édes kenyérféle volt a reggeli mellé, vagy teához való aprósütemény.Jelentése puha kenyér ami a francia mouflet szóból származik. Az első emlékek az angol muffinról még a 10. századi Walesből származnak. A kelt tésztát forrókövön sütötték, s kezdetben az arisztokrata családok házicselédjei fogyasztották a leginkább maradék sütemény­ből vagy kenyértésztából készült csemegét. Színes, cukormázas társaik már csak a 19. században indultak hódító útjukra Amerikában, ott már cupcake néven híresültek el ezek az aprósütemények. Én most az eredeti angol muffin receptjét hoztam egészségesebbre szabva. Fogyaszthatjuk szendvicsként, vagy önmagában a reggeli kávé, tea mellé.

Angol muffin

Hozzávalók
1 és 3⁄4 csésze tej melegen (zabtejjel helyettesíthetjük)
3 evőkanál kókuszzsír
1 csapott teáskanál só
2 csapott evőkanál xilit
1 tojás felverve (vagy 1 evőkanál lenmagliszt 2 evőkanál vízzel)
4 és 1⁄4 csésze ch csökkentett lisztkeverék, vagy ugyanennyi bio, teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 kávéskanál élesztő
pici bio nádcukor az élesztőnek

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, amibe elkevertünk egy pici cukrot. Felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a xilitet, sót, majd belemorzsoljuk a kókuszzsírt, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a felvert tojást, az élesztős tejet, majd jól összedolgozzuk. 1 órát pihentetjük a tésztát. Lisztezett felületen 1 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval köröket szaggatunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, még 20 percet pihentetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a kis zsömlék egyik oldalát 10, másik oldalát 8 percig sütjük.

Jó étvágyat!

M. Szabó Éva

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.