Várja a vendéglátósokat és a kereskedőket Debrecen

– Debrecenben kiváló elhelyezkedési lehetőségei lesznek a kereskedelmi és vendéglátóipari technikumban végzett diákoknak. A városba érkező üzletemberek, turisták jószerivel az ő tevékenységükön keresztül szerzik majd első benyomásaikat Debrecenről. Éppen ezért a város gazdasági életének nagyon fontos szegmense a vendéglátók és kereskedők tevékenysége – jelentette ki Papp László, Debrecen polgármestere a Debrecen a lehetőségek városa címmel tartott előadásában a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola karrierhetén, március 21-én délelőtt.
A városvezetői tájékoztató után a témában kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg a diákok az eseménynek otthont adó tornateremben. Vásárhelyi Sándor István, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara oktatási és képzési osztályvezető helyettese, Szerdi Zsuzsanna, a Lycium Hotel igazgatója, László Gábor, a Tesco Akadémia Kft. projektmenedzsere és Makai Mária, a programot szervező iskola igazgatója a diákok szakmai tudását fejlesztő, karrierjüket támogató, ugyanakkor a város gazdasági növekedését a kereskedelem és vendéglátás területén segítő lehetőségekről beszélgetett. Kiemelt szerepet kapott a karrierfejlesztés során alkalmazható módszerek és technikák, valamint a kapcsolati háló kiépítését szolgáló lehetőségek bemutatása is. A kerekasztal-beszélgetést Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja moderálta.
A BMW-hez is kell vendéglátó
Az esemény megnyitójában Makai Mária igazgató emlékeztette a diákokból, nevelőkből álló hallgatóságot, hogy a hétfőn kezdődött karrierhét programjain keresztül segíteni szeretnék a diákokat abban, hogy a középiskolai tanulmányaik befejeztével minél sikeresebbek legyenek. A polgármesteri tájékoztató és a kerekasztal-beszélgetés az egyhetes rendezvény csúcspontja, itt egyebek mellett megtudhatják a munkáltatók munkavállalókkal szembeni elvárásait, továbbá információt kaphatnak a debreceni elhelyezkedési lehetőségekről.
Papp László újfent elmondta:
Debrecent egy jól átgondolt stratégia mentén fejlesztik, mégpedig úgy, hogy 2014 és 2020 között a gazdaság erősítése volt a fókuszban, ezt most egy komoly városfejlesztési stratégiával kell kiegészíteni. A gazdaság fejlődése pedig számos más területen, így a közlekedésben, a kultúrában, a szolgáltatásokban indukál újabb előrelépést. Kitért arra, hogy Debrecen az évtizedünk végére Közép-Európa egyik legerősebb gazdaságú városa lesz. 2030-ra Hajdú-Bihar megye 16,3 százalékát adja majd az ország ipari termelésének, ami a jelenleginek közel ötszöröse. A pályakezdők foglalkoztatása jelentősen növekedett. Jelenleg a megyében 5,5, Debrecenben 3,7-3,8 százalékos a munkanélküliség, tehát itt még van mozgástér.
A jövőt – hangsúlyozta – a szakképzett munkaerő jelenti, a munkaerőversenyt az iskolapadokban kell megnyerni. Ezt követően a kereskedelem és a vendéglátás perspektíváit vette górcső alá a városvezető. Ismertette az Északnyugati-, valamint az előbbinél is nagyobb Déli Ipari Körzet fejlesztési perspektíváit, beszélt az ott meghonosodó magas szintű munkakultúráról, majd hangsúlyozta, hogy a dolgozókat is ki kell majd szolgálni. Tehát élelmiszeripari beszállítókra, az ételeket elkészítőkre és azt felszolgálókra is szükség lesz az ipari parkokban. Példaként mondta, hogy az ebben az iskolában végzettek saját szakmájukban lehetnek a BMW gyár dolgozói.
– Egy gyári munkahely négy másikat generál az adott településen. Már most megjelentek új szállodaláncok Debrecenben és a következő években még újabbak fognak érkezni. Ez komoly lehetőséget jelent. Az új szolgáltatások, éttermek, szállodák számos munkahelyet generálnak. Ehhez fontos a modern, korszerű, dinamikusan fejlődő oktatási rendszer. Fejlesztettük az intézményeket, a kereskedelmi középiskolát is érdemes lesz rendbe tenni. Értékes szakmák oktatása folyik itt, az itteni szakemberekre szüksége van a városnak. Debrecen fejlődésével a kereskedelemben is nyílnak meg új pozíciók. A plázastopot érdemes lesz felülvizsgálni, a kereskedelemben mintha lemaradóban lenne Debrecen. Ezen segítendő, bővítjük a Fórumot. Fontos, hogy a Debrecenben dolgozók a városban költsék el pénzüket. A következő években fókuszban lesz az a szakma, amit itt tanulnak. El fognak tudni helyezkedni Debrecenben – zárta gondolatait Papp László polgármester.
Alázat a szakma iránt
A kerekasztal-beszélgetést Tirpák Zsolt nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy bár fontosak a közismereti órák, de a legfontosabb, hogyan tudjuk magunkat menedzselni, megismerni a lehetőségeket. A moderátor első kérdése adta magát: „Miért jó ma a vendéglátást, a kereskedelmet választani?”. – Változatos, nincs két egyforma nap. Emberekkel foglalkozunk, aki kommunikatív, nyitott, aki szeret új emberekkel megismerkedni, azoknak való ez a szakma. És persze minden nap újabb dolgokat tartogat – válaszolta Szerdi Zsuzsanna. László Gábor részletezte, hogy sokrétű, változatos a szakma, hiszen más a választék, ha süt a nap vagy esik az eső. Ugyanakkor tele van kihívásokkal, köztük technikaiakkal is, amelyeknek nap mint nap meg kell felelni. Dinamikusan változó szakmáról van szó, ez folyamatosan fejlődést igényel. A jelentőségéről pedig annyit mondott, hogy kereskedelem nélkül nem működik a gazdaság, nem megy az élet. Vásárhelyi Sándor István ráerősített a polgármester által elmondottakra, az iskola diákjai jó helyen vannak, lesz munkájuk. Makai Mária ugyancsak hangsúlyozta, hogy a két ágazat, a kereskedelem és a vendéglátás a mindennapokban jelen van. El tudnak helyezkedni a diákok a végzés után, viszont ehhez kellenek a diákok is. A tanárok minden lehetőséget megadnak, de ez csak a diákokkal együtt megy.
Ezt követően Tirpák Zsolt a szakmaszerzés ma legkorszerűbb módjának tartott duális képzésre fordult rá. Szerdi Zsuzsanna is nagyon jó képzési formának tartja, és a jelentőségét a saját példáján keresztül világította meg. Ő vendéglátóipari főiskolát végzett, és amíg másodévesként egy szállodában el nem töltött fél év gyakorlatot, nem értette az addig megtanult elméleti anyag lényegét. – A szakmát a legjobban a gyakorlati képzéssel együtt lehet megtanulni. A duális képző helyeken a jövő munkavállalóit látják bennük. Kezdetektől kapnak feladatot, fokozatosan egyre nehezebbeket, végzéskor pedig már teljes értékű munkaerők lesznek – mondta az igazgató asszony. László Gábor is hangsúlyozta, hogy a képzésben ők is partnerekként kezelik a diákokat. A vállalat nem csak egy hely, ahová bejárnak nap mint nap. Ott megismerik a cég működését, felépítését, szabályait, és azok követését is el kell sajátítani. Eközben a duális partner lehetőséget kap arra, hogy miután 2-3 éven át együtt dolgozott a tanulóval, felkészítette a pályára, akar-e együttdolgozni vele. A duális partner egyébként akarja a munkatársai közé a tanulót. Vásárhelyi Sándor István tapasztalata, hogy a duális képzésben résztvettek a vizsgákon jobban teljesítenek. Már csak azért is, mert az iskolákban rendelkezésre nem álló innovatív megoldásokkal is találkozhatnak a diákok. Makai Mária szerint a duális oktatás a vállalatok számára minőségi változást hozott. Komolyan veszik a cégek, hogy az ő felelősségük is a tanulók felkészítés.
A következő témacsoport a pályakezdés volt, akkor mire fókuszáljanak a diákok. Szerdi Zsuzsanna szerint a szakma alapjai nagyon fontosak. Azokat meg kell tanulni. A személyes készségek azonban kifejezetten lényegesek. A szállodaiparban, a turizmusban, a vendéglátásban az emberi hozzáadott érték teszi egyedivé az adott helyet, ad értéket az egységnek. Kulcsszónak nevezte az alázatot; a szakma, a vendég iránti alázatot. László Gábor a hitelességre tette a hangsúlyt. Az ott dolgozóktól lesz jó vagy kevésbé jó egy üzlet. Majd az állásinterjúkra tért rá. – Legyetek pontosak, öltözzetek fel szépen, készüljetek a gyakorlatból, szakmából vett példákkal. Azt is mondjátok el, ami nem sikerült. Ettől lesztek hitelesek. Ha bekerültök a munkahelyre, ott legyetek elkötelezettek, tűzzetek ki célokat, például azt, hogy más munkaterületet is meg szeretnétek ismerni – tanácsolta a diákoknak. Vásárhelyi Sándor István a nyelvtudás fontosságát hangsúlyozta, úgy, hogy a nyelvtudás az angolon túl kezdődik. Ugyanakkor a profi önéletrajz is fontos.





























