Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Útépítés: idén 23 utca kap aszfaltburkolatot Debrecenben

civishir.hu | 2024. 02. 20. | 13:25:22
Jóval több pénz jut a kertségi fejlesztési programra.
Útépítés: idén 23 utca kap aszfaltburkolatot Debrecenben
Összesen 23 utcában aszfaltoznak majd (Fotó: polgármesteri hivatal)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen gazdasági fejlődésének köszönhetően egyre több forrást tudnak fordítani több éve elindított népszerű, a lakosság igényeire reflektáló programra, továbbá új, szintén a debreceniek életét megkönnyítő intézkedések is elindulnak – közölte a Létai úton február 20-án tartott sajtótájékoztatón a Fidesz-KDNP debreceni közgyűlési frakciójának vezetője.

Papp Viktor elmondta: a 2024. évi Kertségi Fejlesztési Programra jelentős összeg, közel 8 milliárd forint áll rendelkezésre az idei büdzsében, amely közel 60 százalékkal több, mint az előző 2023-as évben. A 2024-es költségvetés fókuszában is az útfelújítások, útépítések, a közlekedésfejlesztési programok állnak, kiegészülve a kormány által jóváhagyott debreceni fejlesztésekkel, nagy csomóponti átalakításokkal.

A frakcióvezető a részletekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a debreceniekkel történő folyamatos párbeszéd eredményeként beérkező lakossági kezdeményezésű útépítések keretében 2023-ban elindították 26 utca út és csapadékvíz elvezetés tervezését és az engedélyeztetés folyamatait. 2024-ben folytatják a tervezés folyamatait újabb utcák tervezésével, melyre az idei évben 72 millió forint áll rendelkezésre.

Emellett az idei évben 23 helyszínen valósítank meg útépítést 2,545 milliárd forint értékben, továbbá a közlekedésfejlesztési program keretében az idei évben 26 útszakaszon történik nagyfelületű útfelújítás 1,67 milliárd forintból. Ezen beavatkozások során megújulnak a leromlott állapotú szilárd burkolatú utak, melynek keretében az aszfalt felső rétegének lemarása, szükség esetén a szerkezetcsere, szegélycsere, majd új aszfaltréteg terítése valósul meg.

Az idei évben számos nagyléptékű közlekedésfejlesztési beavatkozás előkészítését valósítja meg az Önkormányzat. Elkészítik a Salakos utca aszfaltozásának, a Csárda utca építésének folytatását célzó, a Létai út (út, kerékpárút, csapadékvíz) és a Lahner utca komplex infrastruktúra (út, csapadékvíz) fejlesztésének terveit, valamint elindul a keleti városrész közlekedési fejlesztésének tervezése.

A város szilárd burkolattal nem rendelkező útjainak karbantartására az idei évben mintegy 140 millió forint áll rendelkezésre, mely a földutak gréderezését, zúzottköves felülterítését, illetve útstabilizációját biztosítja.

Papp Viktor aláhúzta, a hatékonyabb és folyamatos útkarbantartási munkavégzés érdekében új gréderező gép beszerzésére is sor kerül az idei évben. Az önkormányzati tulajdonú munkagép beszerzésének a célja, hogy folyamatosan biztosítható legyena közlekedés a szilárd burkolattal nem rendelkező földutakon is. Ez a beszerzés azért is kiemelten fontos, hiszen így képesek lesznek gyorsabban reagálni az esetlegesen felmerülő lakossági igényekre.

Járdajavításra, járdarekonstrukcióra mintegy 100 milliót forint áll rendelkezésre a 2024. évben, melyből várhatóan összesen 2-2,5 kilométernyi hosszon újulnak meg az elöregedett járdafelületek.

Fontos teendő a közlekedésbiztonság fokozása – hangsúlyozta Papp Viktor - így ennek érdekében a rendőrséggel egyeztetve folytatódik a telepített (fix) sebességmérő traffipax eszközök és az okoszebrák telepítése a városban. A Szabó Kálmán, a Budai Nagy Antal és a Mák utcákon eddig telepített mérők beváltották a hozzáfűzött reményeket és jelentős mértékben javult a sebesség korlátok betartása ezen nagyforgalmú útszakaszokon. 

A közlekedés biztonságának fokozása érdekében tavasszal két traffiboxot helyeznek el, valamint három helyen okoszebra is létesül. A helyszínek kijelölése folyamatban van. Az okoszebrák kialakításának végleges helyszínei a rendőrség baleseti adatainak figyelembe vételével kerülnek kiválasztásra.

Papp Viktor hozzátette, a közlekedésfejlesztés mellett az energiatakarékossági intézkedések részeként 2023. évben megkezdett közvilágítási hálózat korszerűsítés 2024. évben is folytatódik. A rendelkezésre álló keretösszeg 1 milliárd forint, amellyel mintegy 2500-2700 korszerűtlen és egyben nagy energiafelhasználású lámpatest, vezérelhető okos "smart" LED technológiájú modern, energiatakarékos lámpatestekre történő további cseréje valósulhat meg ütemezetten. Emellett a jelzőlámpák ledesítése is jelentős energiamegtakarítást eredményez. Erre a költségvetés további 250 millió forint keretet irányoz elő.

A Debrecen déli városrészben kiemelt sikere volt, így folytatódik és kibővül a lakossági csapadékgyűjtő program. A tavalyi évben 485 darab esővízgyűjtő hordót osztottak ki, míg 2024-ben már 5.000 darab esővízgyűjtő edényt biztosítanak ingyenesen a debreceniek számára, amellyel a csapadékvíz helyben tartását és a csatornahálózat tehermentesítését segítik elő.

Kovács István önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy ebben a ciklusban körzetében számos fejlesztés valósult meg, így 7 útszakaszon történt útburkolat felújítás, 4 játszótéren történt fejlesztés, emellett kiemelt szerepe volt a városrészben a faültetéseknek és kerékpártárolók kialakításának.

Kiemelte, hogy számos további fejlesztés valósul meg az elkövetkező időszakban, ugyanis a város idei költségvetésében kiemelt szerepet a kap a keleti városrész fejlesztése. Ezzel együtt a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia egyik fontos eleme a Létai út komplex fejlesztése, amiben a vízvezeték, a csatornavezeték és az útfelújítás mellett kiépül a kerékpárút is, továbbá a Lahner utca komplex felújítására is megkezdődött a tervezési eljárás. A beruházások előkészítése folyamatosan zajlik, a következő időszakban megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően pedig a lakosság egyik régi nagy igényét teljesíti az Önkormányzat.

 Útépítések:

1. Barna utca befejezése

2. Pásti utca, II. ütem    

3. Délibáb utca

4. Gohér utca

5. Tőr utca, I. ütem

6. Hordó - Dézsa utcák építése, I. ütem

7. Dolmány utca

8. Dessewffy utca

9. Seregély utca (a Csíz utcáig)

10. Kárókatona utca

11. Basahalom utca, I. ütem

12. Derekassy István utca, II. ütem

13. Bádogos utca és Bádogos köz

14. Fekete István utca, I. ütem

15. Északi sor és Vashámor utca

16. Zelemér utca

17. Hármashegy - Hegyköz utca. I. ütem

18. Mészöly Géza utca, I. ütem

19. Jósa Miklós utca

20. Keresztesi utca

21. Hun utca befejezése

22. Bezerédj utca

23. Kartács utca (a Hajdú köz és a Hangyás utca között)

Nagyfelületű útfelújítás:

1. Tóth Árpád utca

2. Pallagi út (a TEVA V. és VI. kapuja között)

3. Faraktár utca 21-31. (a NAV bejárata)

4. A Dombostanyára vezető út, I. ütem

5. Izsó utca, I. ütem

6. Újkert utca

7. Szív utca         

8. Tímár utca     

9. Monostorpályi út                  

10. Jégvirág utca 

11. Alma utca      

12. Nyugati utca, II. ütem

13. István út         

14. Kishegyesi út  

15. Ady Endre utca, I. ütem (Nagyerdei körút temetőbejárat, 2. kapu)

16. Poroszlay út   

17. Dugovics Titusz utca

18. Sétakert utca 

19. Vezér utca (a vasút utáni rész)

20. Illyés Gyula utca        

21. Kismacs – Napraforgó utca, III. ütem           

22. Nagymacs – Kastélykert utca

23. Ondód – Kádár dűlő (700 méter)     

24. Nagyerdei körút – a Pálma cukrászda és Nagyerdei körút 76. között félpályán

25. Váradi Miklós utca

26. Rózsástelep utca, II. ütem

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés