Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több tucat burkolatlan utcát aszfaltoznának Debrecenben

| 2023. 05. 12. | 15:52:00
86 millió forintot fordít a város az építésekhez szükséges tervek elkészítésére.
Több tucat burkolatlan utcát aszfaltoznának Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papp Viktor a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a május 12-i sajtótájékoztatón elmondta, ebben az évben a Kertségi Fejlesztési Programnak köszönhetően

megközelítőleg bruttó 86 millió forintot fordít a város önkormányzata lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítések előkészítésére, konkrétan az ezekhez az építésekhez szükséges tervek elkészítésére.

A város évről évre egyre jelentősebb mértékben koncentrál a közlekedés fejlesztésére, legyen az az utak nagyfelületű aszfaltozása, út- és járdaépítések, mivel egyaránt fontos, hogy mind a járművel, mind a gyalogosan történő közlekedés biztonsága megfelelő legyen. Debrecen kertvárosi részei az elmúlt évek kormányzat családpolitikai támogatásainak köszönhetően dinamikusan fejlődtek, jelentős számú lakásépítés valósult meg, illetve indult el, néhány esztendő alatt akár új utcák jöttek létre.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy ezek a területek is minél komfortosabbak, minél kényelmesebben élhetőek legyenek – írták közleményükben.

Az elmúlt években is folyamatosan zajló programot folytatva most 25 szilárd burkolattal még nem rendelkező utca kapcsán indul el a tervezési munka. Ez átfogó jelleggel szinte mindegyik városrészt érinteni fogja a Kerekesteleptől Józsáig vagy a Fészek-lakóparktól Halápig. Május végén írja ki az önkormányzat a közbeszerzési pályázatot a tervezők számára, a szerződéskötésekre várhatóan augusztusban kerül sor, s 2023 végére, 2024 első negyedévére készülhetnek el a tervek és a szükséges engedélyek. A majdani útépítések kapcsán nagyon fontos, hogy az ezekhez szükséges területek is rendelkezésre álljanak. Ezért Papp Viktor külön is arra kérte az érintett lakókat, hogy működjenek együtt, s ahol erre szükség van, ott az útépítések megvalósíthatósága érdekében ingatlanaikból a megfelelő területrészt adják át az önkormányzatnak.

A hatóságok ugyanis csak akkor engedélyezik az útépítést és az ezzel kapcsolatos közműberuházásokat, ha az előírásoknak megfelelő terület az önkormányzat tulajdonában van.

Ahol ilyen jellegű akadályok nincsenek, ott arra fog törekedni az önkormányzat, hogy az útépítési munkálatok a tervezési folyamatot követően minél hamarabb megindulhassanak. A most tervezéssel érintett 25 utca – illetve annál némileg több, mivel egyes utcákhoz kisebb becsatlakozó szakaszok, utcák is tartoznak – teljes hossza megközelítőleg 7,5 kilométer.

Kovács István önkormányzati képviselő felelevenítette, hogy lakossági fogadóórái többsége során olyan megkeresésekkel találkozik, melyekben a polgárok jelzik, hogy az önkormányzat építsen utat a még burkolatlan utcákban. A sajtótájékoztató helyszínén, a Csuka utcában sincs még aszfaltozott út, míg a környező utcákban már igen. Kovács István tételesen fel is sorolta azokat az utcákat, melyek kapcsán most a majdani útépítés terveztetése elindul.

Ezek az utcák a Dolmány,  a Fekete István, a Tőr, a Dézsa és a Hordó utca, a Dessewffy, a Kárókatona, a Seregély utca, a Bádogos utca és a Bádogos köz, az Északi sor és a Vashámor utca eddig útépítésből kimaradt szakasza, a Mogyoró utca, a Tubarózsa utca 1. üteme, az Árnyas, a Platán, a Jósa Miklós, a Molnár, a Csuka, a Keresztesi utca útépítésből eddig kimaradt szakasza, a Varsa, a Derekassy, a Bíbor, a Halastó utca, a Kartács utcának a Hajdú köz és a 22116 helyrajzi számú ingatlan közötti szakasza, az Újkert és a Fáy András utca összekötő szakasza – itt parkoló is épül –, a Göncölszekér, valamint a Kastélykert utca.

A tervezők feladata az utak, az utak alatt elhelyezkedő közművek létesítésének, kiváltásának megtervezése lesz. Minden érintett utca esetében csapadékvíz-elvezető rendszer tervei is készülnek. A tervek elkészültét követően indulhat majd a kivitelezők kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.           

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nagyon erős lesz az UV-sugárzás az Észak-Alföldön
Nagyon erős lesz az UV-sugárzás az Észak-Alföldön
11 és 15 óra között kerüljük a napozást!
Hirdetés
Hirdetés
A két Joker-telitalálat sokat ér
A két Joker-telitalálat sokat ér
Nem hétköznapi számsort sorsoltak ki.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Loki és CATL – nincs napirenden a téma
Viszont Debrecenben is aktív a támogatásokban a kínai akkumulátorgyár.
Több utca is aszfaltborítást kap Hosszúpályiban
Debreceni cég végzi a kivitelezést.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató
A rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon.
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.