Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer résztvevő a tavaszköszöntő polgári fesztiválon

Cívishír | 2024. 04. 13. | 14:30:13
Szeretet és tisztelet a hurka-pitéhez.
Több ezer résztvevő a tavaszköszöntő polgári fesztiválon
Polgáron most minden a hurka-pitéről szól (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még a város főútjának városközponti szakaszát is lezárta Polgár a kilencedik alkalommal megtartott Hurka-pite Fesztiválon március 13-án. Szükség is volt a forgalomterelésre, hiszen a főút két oldalán a legkülönbözőbb különlegességeket és finomságokat árusítók sora várta a vásárlókat, érdeklődőket. Belőlük pedig volt bőséggel. A Cívishír késő délelőtti és kora délutáni ottjártakor szinte hömpölygött a tömeg. Mi is a nézelődőkkel tartottunk, és az utca végén eljutottunk a polgáriak legnagyobb közösségi eseményének nevet adó „konyhákba”. Tiszadob, Tiszacsege, Tiszaújváros és Polgár csapatai készítették a hurka-pitét. A disznótoros étel egyébként 2016-ban bekerült Polgár város értéktárába.

A véres hurka az alap

– A hurka-pite Polgár és közvetlen környékének tradicionális és népszerű étele. A véres hurkát dúsítják zsemlemorzsával és kenyérrel, lazítják kevés tejjel, összegyúrják, tepsiben sütik és pite formájúra vágva tálalják – ismerteti a fesztivál névadó ételének készítését a legilletékesebb, az eseményt rendező Polgári Lokálpatrióta Egyesület elnöke, Mecsei Dezső, aki elmondta azt is, hogy a fesztivál nevének megválasztásával nem titkolt céljuk a hurka-pite ismertségének terjesztése. Ebben segít a meghívott Tiszaújváros, mint testvérváros, valamint a díszvendég Tiszadob és Tiszacsege csapatának hurka-pite készítése is. – Ők is elkészítik a maguk hurka-pitéjüket a jó szórakozás, a gasztronómiai élményeik kiteljesítése okán. A fesztivállal, a szomszédos települések lakóival együtt köszöntjük a tavaszt, szórakozunk, hódolunk a gasztronómiai örömöknek – tette hozzá Mecsei Dezső.

A hurka-pite készítő sátraktól visszafelé a polgármesteri hivatal és a művelődési központ oldalában mentünk, ahol – milyen meglepő – ugyancsak minden a hurka-pitéről szólt.

Ott is készítették, tálalták és fogyasztották a finomságokat. A nagyszínpad forgataga dél körül kis időre csillapodott, hiszen Tóth József, a vendéglátó város polgármestere, Tiba István országgyűlési képviselő, Pajna Zoltán, a vármegye közgyűlésének elnöke, Fülöp György, Tiszaújváros, Szeli Zoltán, Tiszacsege és Bán György, Tiszadob polgármestere, valamint Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai szövetség elnöke mondott köszöntőt a néhány ezres közönségnek, megnyitva ezzel hivatalosan is a fesztivált. Tóth József a környező településektől érkezetteken kívül külön köszöntötte a Magyarországon polgármesterként leghosszabb időt, 58 évet eltöltött Pásztor Bélát, Veresegyháza egykori első emberét. Majd a fesztivált életben tartó polgáriak szívét, lelkét dicsérte, kitartását méltatta, és elismeréssel szólt a szervezésben és rendezésben sokat segítő magánszemélyekről, civil szervezetekről, közösségekről.

A vendégeket pedig kérte, hogy vigyék jó hírét a Polgárnak, a békés és nyugalmas kisvárosnak.

– Jól akarjuk érezni magunkat, ezért vagyunk itt. A színpadon fellépők és a közönség is jól érzi magát, akiket a fesztivál éppen úgy egységbe tud kovácsolni, mint a magyarokat a téren a virágokkal ékesített nemzeti színű térkompozíció, amely a Labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából készült – mondta Pajna Zoltán, aki megköszönte Tóth József polgármesternek a vármegyei közgyűlés tagjaként végzett munkáját. Hozzátette, hogy az országban nincs még egy olyan jól együtt dolgozó vármegye, mint a hajdú-bihari. – Ez a nap az örömről is és az együttműködésről is szól, és remélem, a polgármester úr meghív a jövő évi, a tizedik Hurka-pite Fesztiválra is – mondta.

Fülöp György a Polgárral, Tiba Istvánnal és a vármegye önkormányzatával való együttműködésről beszélt abból a megközelítésből, hogy a politikai egyet nem értés ellenére is szeretettel, barátsággal és mosolyogva fordulnak egymáshoz. Ennek bizonyítására barátságból megölelte Tiba Istvánt, majd hangot adott egyetlen hiányérzetének, nevezetesen, még nem készült el a bicikliút Tiszaújváros és Polgár között.

Krivács Andrástól megtudtuk, hogy a hurka-pite étel, igaz új köntösben és kicsit variálva, a gasztronómiai szövetség jóvoltából már bejárta a világot. Szeli Zoltán megtiszteltetésnek nevezte, hogy díszvendégként itt lehetnek, majd részletezte Tiszacsege és Polgár közéletének kapcsolódásait. Bán György Tiszadob lakosságának jókívánságát hozta el a vendégeknek és invitálta a jelenlévőket sokszínű településére.

– Az biztos, hogy mindenki szívét-lelkét kiteszi a fesztivál sikeréért, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ételekhez szükséges az is, hogy a disznók ott legyenek az asztalokon – ezt már Tiba István mondta, majd ő is megerősítette, hogy valóban nagyon jó kapcsolatban van a politikai paletta másik oldalán lévő tiszaújvárosi polgármesterrel. Emlékeztette a polgáriakat, hogy a Tisza túlpartján lévő testvérvárosuk az ország egyik leggazdagabb települése, és önerőből nemhogy Polgárig, de akár Debrecenig is meg tudnák építeni a kerékpárutat. – A politikának arról kellene szólnia, hogy elfogadjuk, vannak jobb- és vannak baloldali résztvevői, akiket egyaránt megválasztott egy közönség. Le kell tudnunk ülni beszélgetni, miként fejlődjön egy település, majd ha eljön az ideje, mint itt, a Hurka-pite Fesztiválon, akkor tudjunk együtt örülni, kulturáltan szórakozni. Ez nem látszat, hanem tisztelet, amit a hétköznapokra is tovább kell vinni – zárta gondolatait a képviselő.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát