Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötvenéves álom: megdobbant a Civaqua szíve

| 2023. 09. 29. | 19:33:00
Beindították a szivattyút.
Ötvenéves álom: megdobbant a Civaqua szíve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Beindították a HTVR szivattyútelepen található új szivattyút. A készülék beüzemeléséről Papp László polgármester és Balázs Ákos alpolgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatót szeptember 29-én. 

– Újabb nagy mérföldkőhöz érkeztünk a Civaqua-program első ütemének megvalósításával kapcsolatban, amely 97 százalékos készültséget mutat. Ahogy ígértük, ez év végén sor kerülhet az első ütem átadására és bekövetkezik az a több évtizede, a ’70-es évek kezdetétől várt pillanat, amikor a Civaquának köszönhetően a Keleti-főcsatornából a víz eléri a Tócó forrásvidékét – fogalmazott Papp László. 

Mint mondta, ez a több évtizedes várakozás egy nagyon komoly műszaki kivitelezési munkát igényel, de most már karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy üzemszerűen elkezdjen működni a Civaqua első üteme. – Áprilisban jártunk már ebben a csarnokban, viszont akkor még nem láttuk beszerelve ezt a hatalmas szivattyút, ami elképesztő teljesítményt jelent. Egy 1500 Kw-os motorral felszerelt szivattyúról van szó, amely másodpercenként 1275 liter vizet képes mozgatni. A teljesítményét jól mutatja, hogy ettől a ponttól egy 65 méterrel magasabb pontra kell eljuttatni ezt a vizet a csővezeték hosszmenti vesztesége okán 85-90 méteres magasságban pumpálná föl a vizet – mutatott rá a szivattyú teljesítményére. Hozzáfűzte: a készülék egy 3000 köbméteres tározót 20 perc alatt tölt meg. – Ez a szíve az egész rendszernek – húzta alá. Kiemelte, 13 km hosszú az a nyomóvezeték, amely már kiépítésre került és 2 km hosszú a gravitációs vezeték, amely már szintén rendelkezésre áll. 

Felidézte, néhány nappal ezelőtt Józsán is jártak, ahol a központban láthatták már nem ennek a beruházásnak a keretein belül, hanem önkormányzati megrendelés keretében megvalósuló fejlesztéseket, amelyek már a jóléti fejlesztéseket is elő tudják irányozni. – A Civaqua egyik legfontosabb eleme túl azon, hogy vizet juttat a város felszíni vízrendszerébe az az, hogy igyekszünk majd a város ezen lehetőségeit különböző jóléti programokkal kiegészíteni és a Vezér úti tározó környékén is szeretnénk olyan jóléti fejlesztéseket végrehajtani a következő években, amelyek a környéken élők, illetve egész Debrecen számára hívogató lehet – sorolta. Hangsúlyozta,

a szivattyú tesztüzem alatt áll, a kivitelezés nem zárult le, a szakemberek még próbálják, specializálják és tökéletesítik a rendszer működését, amelyet az év vége felé fognak üzembe helyezni.  

Balázs Ákos arról szólt, hogy nagyon komoly műszaki megoldásokat kellett alkalmazniuk ahhoz, hogy a víz el tudjon jutni Debrecenbe. Ugyanakkor ennek a víznek köszönhetően végezték a véderdősítést a Tócó-patak mentén, amelyre mint egy zöld folyosóra gondolnak. – Az elmúlt években elkezdtünk véderdősíteni mind Józsa, mind pedig a Vezér utca térségében, ez a víz pedig ezeket a véderedőket is fogja táplálni. A patakmeder környékét érintő revitalizációs programok is mind azt szolgálják, hogy ez a víz a növényekkel együtt a biodiverzitást erősítse és a klimatikus viszonyokat is javítsa, ezáltal Debrecen levegőminőségén is nagyon sokat fogunk tudni javítani – fogalmazott az alpolgármester. Hozzáfűzte, azok a zöld intézkedések, amelyeket hoznak, azok egymást erősítik, de a zászlóshajó az a Civaqua-program, amely megvalósulásával egy 50 éves álom válik valóra – húzta alá. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.