Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olimpiai selejtező: Tóviziék számítanak a debreceni közönségre

mti | 2024. 04. 10. | 14:05:46
A Főnix Arénában válthatja meg a válogatott a Párizsba szóló jegyet.
Olimpiai selejtező: Tóviziék számítanak a debreceni közönségre
Füzi-Tóvizi Petra elszántan várja a mérkőzéseket (Fotó: MTI/archív/Czeglédi Zsolt)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar női kézilabda-válogatott a debreceni selejtezőtornán harcolná ki az olimpiai részvételt, követve a már ötkarikás kvótás férfi nemzeti csapat példáját.

Legutóbb a 2004-es athéni játékokon fordult elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is pályára lépett. A férfi válogatott az idén már márciusban, Tatabányán megszerezte a párizsi repülőjegyét, 

a nők pedig az 1-es számú kvalifikációs csoport küzdelmeinek otthont adó Főnix Arénában csütörtöktől vasárnapig küzdhetnek az indulási jogért. 

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese sorrendben Nagy-Britannia, Svédország és Japán ellen játszik a két kvóta egyikéért.

A britek helyett eredetileg Kamerun szerepelt volna a kvartettben, ám mint két nappal a torna előtt hivatalossá vált, az afrikai ország szövetsége nem tudta megoldani csapata Magyarországra utaztatását, így visszalépett. A briteknek a nemzetközi szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága szabadkártyát adott.

A nyitónapi rivális a rendező jogán szerepelt a 2012-es londoni olimpián, amelyen öt vereséggel az utolsó helyen végzett. Sem előtte, sem azóta nem jutott ki olimpiára, világbajnokságra, vagy Európa-bajnokságra.

A svédeket illetően a tavalyi világbajnokságról friss élménye van a magyar csapatnak, amely a középdöntőben 26-22-re kikapott a társházigazdától. Ezúttal is a vb-negyedik skandinávok számítanak a négyes legerősebb csapatának, így jó esély van rá, hogy a kvótás pozíció megszerzéséért Japánnal lesz versenyben a magyar együttes. A távol-keletiek a vb legnagyobb meglepetését okozva 27-26-ra legyőzték a társházigazda dánokat, akiktől a két hétvégi mérkőzésen vendégként simán kikaptak (33-19, 40-17). A magyar válogatott felkészülése sem volt hibátlan, múlt héten ugyanis az Eurokupában 33-18-ra maradt alul Norvégiában, majd Győrben - már kilenc találattal is vezetve - 36-30-ra kerekedett az osztrákok fölé.

A vb-vel ellentétben ezúttal számíthat a csapat a közönség támogatására a csaknem hatezer fő befogadóképességű Főnix Arénában. A válogatott keretnek három debreceni játékos, Vámos Petra, Kácsor Gréta és Füzi-Tóvizi Petra a tagja. A beálló Füzi-Tóvizi ráadásul hat évvel ezelőtt itt volt világbajnok a juniorok között. Amint az MTI-nek elárulta, az Eurokupa-mérkőzések után Debrecenbe visszatérve nagyon pozitív érzései támadtak.

"Duplán itthon vagyok, engem nagyon feltölt - miképp szerintem a lányokat is -, hogy hazai környezetben játszhatjuk ezt az olimpiai selejtezőtornát" - fejtette ki. - "Plusz löket és motiváció, hogy a nézők támogatásával itthon harcolhatjuk ki a részvételt. Itt vagyunk az olimpia kapujában, amely mindannyiunk legnagyobb álma. Itt minden adott, rajtunk fog múlni, hogy sikerül-e. Mi foggal-körömmel fogunk harcolni azért, hogy ott lehessünk."

Hangsúlyozta: nagy szerep hárul majd a beállókra, Japán nyitottan, szellősen védekezik, így lényeges lesz, hogy ezen a poszton helyet tudjanak csinálni társaiknak.

"Van miben előrelépni gólszerzésben is, de nem mindig ez a fő szempont. Ez a poszt olyan, hogy össze kell szokni a csapattársakkal, hiszen nem minden nap edzünk együtt, de sokszor jól megoldottuk már, ezekből kell táplálkozni. Ha pedig helyet tudunk csinálni a másiknak, azzal is ugyanott vagyunk" - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát