Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Nyár, dinnye, szeletem” – fogyasztásösztönző kampányt indítottak

MTI | 2024. 07. 31. | 15:40:14
A magyar dinnyetermelők jó minőségű, piacképes árut termelnek.
„Nyár, dinnye, szeletem” – fogyasztásösztönző kampányt indítottak
2010 óta 4,5 kilogrammal nőtt a magyar átlagos dinnyefogyasztás (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar dinnye kiváló minőségének, sokszínű felhasználási lehetőségének bemutatását célzó fogyasztásösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC). Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kampány július 31-i sajtótájékoztatóján kiemelte, Magyarországon a dinnyetermő terület folyamatosan bővül, az idén az előző évhez képest 30 százalékkal nagyobb területen, 3665 hektáron folyik a termelés.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar dinnyetermelők jó minőségű, piacképes árut termelnek, amihez hozzájárul az utóbbi években végrehajtott technológiai váltás is.

Felidézte, hogy a most záruló Vidékfejlesztési Programban mintegy 7 ezer kertészet részesült 190 milliárd forint támogatásban, ezzel 380 milliárd forint fejlesztés valósul meg. Az idén a kertészetek támogatására szeptember 24-től újabb pályázatra lehet jelentkezni.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy 2016 óta minden évben megszervezik a dinnyefogyasztást ösztönző kampányt. Az AMC ügyvezetője részletezte, hogy az idén a "Nyár, dinnye, szeletem" szlogennel meghirdetett akcióban július 28. és augusztus 13. között az ország hat helyszínén tartanak kóstolókat, a közösségi médiában népszerűsítik a dinnyefogyasztást, augusztus 1. és 8. között pedig nyereményjátékot hirdetnek.

Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke arról beszélt, hogy a zöldség- és gyümölcsszezon az idén is rendkívül változatos az időjárástól függően, és felhívta a figyelmet a klímaváltozás hatására, amely átalakítja a piacokat. Szerinte az eredményes zöldség és gyümölcs termeléshez egyre inkább öntözésre, jéghálóra és fagy elleni védelemre van szükség.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy Magyarországon a dinnyeszezon korábban kezdődött, emiatt az exportpiacon egyszerre jelent meg a spanyol és az olasz termékekkel, a korszerű technológiának köszönhetően a szezon időben is kitolódik. Az egyesület elnöke kiemelte, 2010 óta 4,5 kilogrammal nőtt a magyar átlagos dinnyefogyasztás, jelenleg Magyarországon átlagosan 10-12 kilogramm között alakul személyenként az éves dinnyefogyasztás mennyisége. A fogyasztói szokások átalakultak, egyre erősebb a kereslet a kisebb, 4-6 kilós, valamint a magszegény görögdinnyék iránt.

A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad!

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a dinnye, melyből a szezon során nagy mennyiségben vásárolnak a fogyasztók. Rendkívül fontos, hogy az értékesítés során garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára. Ehhez dinnyefelezéskor mindössze pár egyszerű higiéniai szabály betartása szükséges. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az alapvető előírások összegyűjtésével nyújt segítséget a dinnyeárusoknak.

Darabolva (kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve) értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felvágásra szolgáló, tisztítható felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is.

A vágás előtti kötelező kézmosást, amennyiben nem áll rendelkezésre szappanos kézmosási lehetőség, fertőtlenítő törlő használatával szükséges helyettesíteni.

A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad! A felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.

Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.

A felelősségteljes árusként betartott, egyszerű higiéniai lépésekkel biztosítható a vásárlók számára nélkülözhetetlen élelmiszerbiztonság a dinnyeszezonban – írja honlapján a Nébih.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Egynapos hétvége jön: augusztus 3-án dolgozni kell
Egynapos hétvége jön: augusztus 3-án dolgozni kell
Sok helyen azért nem veszik ezt annyira szigorúan.
Hirdetés
Hirdetés
Aranyéremért vívhat a magyar kardcsapat
Aranyéremért vívhat a magyar kardcsapat
Szilágyi Áronék végletekig kiélezett csatában nyertek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A reálbér-növekedés dinamikus – jelentette ki a pénzügyminiszter
Varga Mihály közölte, továbbra is bővül a magyar gazdaság.
Aszálytérkép: súlyos a helyzet hazánkban
A földek 80 százalékát sújtja kritikus szárazság.
A debreceni önkormányzat milliárdokat költ a zöldterületek fenntartására
A város öt területére 6,79 milliárd forint keretösszeg jut.
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Naponta sok-sok jogsértést rögzít a VÉDA-rendszer Hajdú-Biharban
A szupertraffipaxoknak is nevezett berendezések így sincsenek teljesen kihasználva.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.