Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzeti Vágta: Vámospércs is rendez előfutamot

| 2023. 06. 06. | 16:21:00
Már kilenc huszár és hét kishuszár nevezett a június 17-ei versenyre.
Nemzeti Vágta: Vámospércs is rendez előfutamot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Vágta egyik vidéki előfutamát rendezi meg Vámospércs június 17-én „A hajdú hagyományok nyomában” elnevezésű programfolyam részeként. Ezt a Csapjunk a lovak közé! címmel a vámospércsi városházán június 6-án megtartott közös sajtótájékoztatón jelentette be Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke, Tasó László országgyűlési képviselő, Ladányi Kovács Zoltán, a Lovas-Show Kft. ügyvezetője és Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere. Ezt követően a Nemzeti Vágta előfutamának megtartásáról a vámospércsi önkormányzat és a Lovas-Show Kft. között létrejött megállapodást látták el kézjegyükkel.

A nyírségi kisváros legfontosabb eseményét beharangozó sajtótájékoztató vendége volt Vitányi Tamás is, aki 2022-ben a Nóra nevű lovával Vámospércset képviselte a budapesti vágtán.

– Olyan rendezvény lesz, ami népes összefogással valósul meg – jelentette ki köszöntőjében Ménes Andrea, majd visszatekintett a múlt év októberére, amikor Budapesten, a Hősök terén megízlelhették a Nemzeti Vágta hangulatát. Tavasszal kapták a hírt, hogy a legkisebb hajdúváros is rendezhet egy előfutamot, amelyet a vámospércsi önkormányzat képviselő-testülete egyhangú szavazással támogatott. – A lovassport a nemzeti öntudatunk része, közösségépítő és a nemzeti identitást erősíti. A mai világunkban biztos kapaszkodókra van szükségünk, és a Nemzeti Vágta előfutama egy ilyen Vámospércsnek, és ez büszkeséggel töltheti el az itt élőket, megerősíti a történelmi tudatot, kapcsolódást jelenthet a Bocskai-hagyatékhoz, a lovasnemzet voltunkhoz – folytatta a városvezető, hozzáfűzve, hogy mivel a Nemzeti Vágta Kárpát-medencei program, itt, az országhatárhoz közel a lovasrendezvény egy újabb kapcsolódási pontot jelent a külhoni magyarokhoz, erősíti a történelmi identitásunkat, az együvé tartozást. A vágta előfutamának fővédnöke Tasó László, a lovasprogram pedig a vármegyei önkormányzat „A hajdú hagyományok nyomában” elnevezésű rendezvénysorozatba ágyazva rendezik meg.

Nagy reményeket fűznek a Vitányi Tamás szerepléséhez, és annak ellenére, hogy az előfutamot rendező város képviselőjeként már résztvevője a Hősök terén ősszel rendezendő döntőnek – rajta kívül még hárman kvalifikálhatják magukat a döntőre – ő is megméretteti magát a június 17-ei versenyen.

– Lovon érkeztünk a Kárpát-medencébe, az emberek nem mint hagyományőrzésként tekintenek a lóra, hanem a ló az ember és a természet közötti élő kapcsolatot jelenti – ezt már Pajna Zoltán mondta, aki azzal folytatta, hogy a rendezvény városmarketing szempontjából is fontos, büszkévé teheti a vámospércsieket az, hogy településük előfutamot rendezhet. Ehhez Vámospércsnek megvan az ereje, bizonyítva, hogy nemcsak gazdaságilag, hanem a sportban is erősek. – Sok feltételt kell ahhoz biztosítani, sok munkát kell addig elvégezni azért, hogy unikális élményben legyen része az idelátogatóknak. Segítséget kapnak a vármegyétől is, az eseményen bemutatkozási lehetőséget kapnak a helyi hagyományőrzők, a helyi egyesületek. A távolabbról érkezőknek is élmény lesz a június 17-ei programsorozat. Bízom benne, hogy sport-, közösségi- és összetartozási élményt is ad majd az egésznapos rendezvény. A hajdú hagyományok, a nemzeti identitás érzése minden programból kiolvasható – zárta gondolatait Pajna Zoltán.

Ladányi Kovács Zoltán a Nemzeti Vágtáról beszélt. Mint fogalmazott, a ló a magyar nemzet közösség-összekovácsoló ereje. Az újra öntudatra ébredő magyarságnak a társasága elkezdte a síkveresenyek megrendezését. Örömmel vette, hogy a Nemzeti Vágta egyik előfutamának rendezését Vámospércs vállalta. Az előfutamok sajátossága, hogy a környező településekről is érkeznek lovasok, vendégek, akik egy egésznapos kirándulással új ismeretségekre tesznek szert, kulturális és hagyományőrző programokban vehetnek részt, és biztathatják települése lovasát.

Nem professzionális verseny rendezése a céljuk, hanem a kistelepülések lovasainak kínálnak minősülési lehetőséget a döntőre. Szép számmal vannak kishuszárok is, jelezve, hogy a gyermekek is megülik a lovat, kockázatot vállalva tesznek meg mindent a győzelemért.

Tasó László hangsúlyozta, hogy összetartozásra, azonosságtudat erősödésére, erőre és összekapaszkodásra van szükség ahhoz, hogy a Nagy-Magyarország lakossága újra érezze, újra gondolhatja, van-e, volt-e hátránya a medenceállamnak. Vámospércsen országhatáron túli együttesek is fellépnek, az esemény nagy találkozása lesz a magyarságnak. Gratulált Vámospércsnek, hogy bátran, és Hortobágyot nem számítva, a vármegyében elsőként rendezik meg az előfutamot. – A cél továbbörökíteni a bennünk élő történelem szeretetét, a lovas nemzettudatot. A rendezvénysorozat gazdagabb lesz, hogy eljött Vámospércsre, hatással lesz a térségben élőkre. A döntő a fővárosban, a Hősök terén lesz. A magyar huszár ruhát felvenni, abban lovagolni a magyar virtust mutatja. Hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg a vámospércsi futamot, és bízunk benne, lesznek követőink is.

Újságírói kérdésre Ménes Andrea arról tájékoztatott, hogy a június 17-ei eseménysort a piac melletti városrészen rendezik meg.

Azért ott, mert a vágtapályáját csak ott lehet kialakítani. Vitányi Tamástól megtudtuk: eddig kilenc huszár és hét kishuszár nevezett a versenyre, és itt lesz a tavalyi Magyar Vágta győztese is. Majd sajtótájékoztatókon szokatlan módon, a pulpituson ülők egyike, Pajna Zoltán is kérdéssel fordult a lovashoz: Mi fog múlni a jó rajton? – A rajton nagyon sok múlik, az ottani hátrányt verseny közben kell ledolgozni – kezdte válaszát Vitányi Tamás. – A Nemzeti Vágtán csak amatőr lovasok vehetnek részt. Viszont az elmúlt években ők is rájöttek, hogy a versenyző lovakat idomítani és edzeni kell, olyan takarmányozást, vitaminokat és nyugtatást kell számukra biztosítani, hogy a tökéletes rajt után eredményesen szerepeljenek a versenyen. A lovasok is igyekeznek gyakorolni a jó startot. Kvalifikációs versenyeken derül ki, hogy a lovas mennyire bír a lovával, veszélyes-e a társaira. Ezt egy 50 méteres előstart zónában kell bizonyítania. Ha ott nem tudja megfogni a lovát, önmagára és a társaira is veszélyes, akkor még nem érett a versenyre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
A Debreceni Ítélőtábla – mint visszaeső elkövetőt – 7 év letöltendő börtönre ítélte.
Hirdetés
Hirdetés
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
A debreceni tudományos élményközpontban volt a zárórendezvény.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Biztosítás a rollerekre: pár ezer forint és több százezer forint között mozognak az árak
Július 16-tól a mikromobilitási eszközökre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni.
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?