Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak művelhetik, oktathatják is szakmájukat

civishir.hu | 2023. 12. 06. | 15:31:46
Mesterleveleket adtak át Debrecenben.
Nem csak művelhetik, oktathatják is szakmájukat
Mesterlevelet kaptak és esküt tettek (Fotó: HBMKIK)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara – hagyományainak megfelelően – idén is ünnepélyes keretek között adták át a mesterleveleket, amelyek szakmai elismerést jelentenek és feljogosítják a mestereket arra, hogy szaktudásukat továbbadva tanítsák, és neveljék a jövő nemzedék szakembereit.

Stratégiai érdek

2023-ban a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál 38 fő tett sikeres mestervizsgát, autószerelő, cukrász, fodrász, speciális lábápoló és szakács szakmában. A mesterré vált szakemberek december 6-án tették le esküjüket és vették át díszes mesterlevelüket a kamara székházában. A rendezvényen elhangzott, hogy a minőségi szakképzés és mesterképzés a magyar gazdaság stratégiai érdeke. A gazdasági szempontokon túl a mesterképzésre kiemelten szükség van, hiszen a szakképzésben résztvevő tanulók minőségi gyakorlati oktatásának személyi feltétele ezekkel a mester végzettségű szakemberekkel biztosított. A mesterképzések és a vizsgáztatás a vonatkozó jogszabály szerint a területi iparkamarák feladata, amelyet országosan kiemelt ügyként kezelnek. A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést és a szakma művelésének magas szintű elismerését, ezzel a szakmai megbecsülés és bizalom garanciáját megteremtse. Ezen túlmenően egyes – például az autószerelő – szakmák önálló gyakorlásához nélkülözhetetlen a mesterlevél.

Céhes örökség

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a mestervizsgáztatás még a céhes világ öröksége, és egyben kötelesség is, amit a Kamara a mai napig örömmel és felelősségtudattal végez. „A szakmának, a mesterembernek mindig óriási presztízse volt, az inasok és a legények leginkább arra vágytak, hogy majdan ők is a szakmájuk mestereivé válnak. Ehhez kötelező volt a külföldi gyakorlatszerzés, az így szerzett tudást aztán hazaértük után a szigorú hazai ítészek előtt is be kellett bizonyítaniuk. Idén nálunk 38-an tettek le az asztalra olyan mesterművet, mellyel érdemessé váltak a mesteri cím viselésére. Legyenek büszkék az eddigi teljesítményükre, és ne feledjék, hogy a megszerzett tudásukat minden nappal gyarapítani kell ahhoz, hogy a legjobbak között tartósan megvethessék a lábukat. Ebben partnerük lesz a kamara" – fogalmazott az elnök.

Petneházi Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
Bondár Anna a nyitókörben kiesett Nagyszombatban
A szoboszlói teniszezőnek most nem volt szerencséje.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés