Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mikolás 100: kiállítás nyílt Debrecenben

Cívishír | 2024. 10. 10. | 14:20:40
A DSZC Péchy Mihály Építőipari Technikumban tekinthető meg november közepéig. +Fotók
Mikolás 100: kiállítás nyílt Debrecenben
Ismerős épületekről készült fotókkal, makettekkel telt meg a Péchy tetőtere (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiállításmegnyitó, ünnepélyes együttműködési megállapodás aláírás, írószercsomag-átadás – sűrű volt az október 10-i, csütörtök délelőtt a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikumban. Mikolás Tibor Debrecen második világháború utáni építészetének egyik kiemelkedő alakja volt, az ő nevét viseli a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara és a debreceni önkormányzat kezdeményezése, amelybe bekapcsolódott a DSZC intézménye is.

Ismerős épületekről készült fotókkal, makettekkel telt meg a Péchy tetőtere – új állomásához ért a Mikolás Tibor munkásságát és debreceni kötődését felvonultató tárlat.

Az utazó kiállítást az építész születésének 100. évfordulója alkalmából Debrecen városa és a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara szervezte. A megnyitó ünnepség keretében írt alá együttműködési megállapodást a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara és a Debreceni Szakképzési Centrum képviselete, melynek célja, hogy közös erővel biztosítsák a régió építőipari szakemberutánpótlását. A vármegyei építész kamara ajándékkal is készült, kimondatottan az építész tanulóknak összeállított írószercsomagokkal, amelyeket a ceremóniát követően adtak át az iskolának, ezekbe többek között geometriai szett és mechanikus ceruza is került.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Nagyné Kricsfalussy Anna, a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum intézményvezetője elmondta, nagy megtiszteltetés számára a csütörtöki esemény, amely egyszerre tiszteleg a múlt kiválóságai előtt és megnyitja az utat a jövő generációjának. Kiemelte, az együttműködési megállapodás biztosítja majd a diákok felkészültségét, naprakész tudását, és segíti az építőipari munkaerőpiaci kihívásoknak való megfelelést is. A partnerség részeként szakmai konferenciák, konzultációk is megvalósulnak majd, az intézmény ezáltal hozzáférhet a legmagasabb szintű szakmai támogatáshoz. Az intézményvezető beszédében méltatta Mikolás Tibor munkásságát, elmondta, Debrecen városképében ma is meghatározóak épületei.

A sajtótájékoztatón Pecsenye Béla, a Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara elnöke szólt a csütörtökön nyíló kiállításról, elmondta, a kiállított makettek a Debreceni Egyetem diákjainak munkáit dicsérik. A vármegyei építész kamara elnöke szólt Mikolás Tibor építészetéről, érdekességként kiemelte, hogy jelenleg ugyan nincs védett a Mikolás tervei alapján készült debreceni épületek között, bízik benne, hogy ez változhat majd a jövőben. A kamara elhatározta, hogy a pályakezdőket és a tőlük eggyel fiatalabb diákságot is megpróbálják segíteni az eligazodásban a szakmai pályafutásuk során, rendezvényekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója is szólt Mikolás Tiborról, elmondta, szinte elkerülhetetlen olyan részt találni a városban, amely nem fűződne a nevéhez. A panelprogramok is az ő irányítása alatt születtek szerte Debrecen városrészein, de nyomott hagyott a cívisvárosban a lakóépületeken túl, egyetemi- és középülettel, áruházakkal is. – Ha a múltat nem becsüljük, és a hagyományainkat nem visszük tovább, akkor sokat vesztünk – fogalmazott. A főigazgató kiemelte: az együttműködés nagyon fontos, mivel a mai szakképzésben, oktatásban szükség van az együttgondolkodásra a vállalatok a kamara és az oktatási intézmények között. Szilágyi Sándor bízik abban, hogy a partnerségnek nemcsak a diákok, hanem az oktatók és részesei lesznek majd.

A sajtótájékoztatót követően nyílt meg hivatalosan a Mikolás 100 című tárlat a Péchy tetőtermében, amely november közepéig lesz majd látható, a kiállítást az intézmény nyitvatartási idejében bárki megtekintheti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vereség és súlyos sérülés a debreceni magyar-skóton
Vereség és súlyos sérülés a debreceni magyar-skóton
Galántai Tamást kórházba szállították.
Hirdetés
Hirdetés
Koronavírus: emelkedő tendencia Debrecenben
Koronavírus: emelkedő tendencia Debrecenben
A szennyvízből mutatták ki.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Keveset keresünk a növekvő élelmiszerárakhoz
A nagyarányú élelmiszerár-emelkedés egyik oka a mezőgazdaság gyenge hatékonysága – mondta Muraközy László debreceni közgazdász professzor.
Egyre kevesebb gázt fogyasztanak a magyarok
Ezáltal csökken az ország importkitettsége.
Papp László szembe menne a kormány tervével
Debrecen nem járna jól azzal, amit az iparűzési adóval tennének.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Az újoncok bajnoka a brit Forma-4-ben. A Virtuosi Racing magyar versenyzője 90 pontos hátrányt dolgozott le a szezon során.
Hirdetés