Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazták a debreceni rezsicsökkentést, tényleg drágán vásárolt a város

| 2022. 10. 27. | 15:17:00
Rosszkor voltunk jó helyen. A sportuszodáról reménykeltő hír érkezett.
Megszavazták a debreceni rezsicsökkentést, tényleg drágán vásárolt a város
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a debreceni közgyűlés október 27-én azt az intézkedéscsomagot, amellyel az önkormányzat a földgáz és a villamosenergia drágulása miatt kénytelen költségcsökkentést végrehajtani; ennek részleteiről nemrég beszámoltunk; a lépések leginkább a sportinfrastruktúrát érintik, de például a Kölcsey Központ is bezár január elsejétől jövő április derekáig.  

Ebben a cikkben nem soroljuk fel újra a Papp László polgármester által már ismertetett csomagot, de emlékeztetőként: a bölcsődék, az óvodák és a bentlakásos szociális ellátások esetében semmilyen változást nem terveznek.

Ami újdonságként elhangzott a csütörtöki közgyűlésen az az, hogy a Pallagi úti idősotthon távfűtését geotermikus energiával váltanák ki a közeli jövőben – ez ehhez szükséges termálkút megvan (a közeli gyógyfürdő és a hozzá tartozó szálloda már a télen átáll erre fűtésmódra). Szintén változás, hogy nemcsak a Főnix Arénában lesz mód rendezvényre, hanem a szintén leálló közösségi házakban is, amennyiben a programszervező hajlandó kifizetni az eseményhez társuló energiaköltségeket. A városi sportuszodánál, ugye, arról volt szó, hogy november elsejétől december 15-ig csak a bemelegítő és a 25 méteres medence üzemel az iskolai úszásprogram céljára, utána már az sem. Most Papp László arról számolt be, hogy a sportállamtitkársággal folytatott tárgyalásokon talán sikerül elérni, hogy a sportuszodát ne kelljen bezárni december közepétől (az egyeztetések végeredményéről nyilván beszámolnak majd).

Bár szintén tárgyalnak a jégkorongszövetséggel, ott nem nagyon látszik hasonló mozgástér. A Derék utcai létesítmények közül az edzőcsarnok már október elsejétől zárva tart, és jelen állás szerint december 15-től az 1-es csarnok is bezár, nem lesznek sem mérkőzések, sem edzések.

A közvilágítás kapcsán a tér- és díszvilágításokról lemond a város, az adventi fények a Régi Városháza és a Kálvin tér között, meg a becsatlakozó utcákon élvezhetők majd, de csak sötétedéstől 22 óráig. Mivel a közvilágítás komoly költségtétel, Debrecen az előzetes tervekhez képest sokkal hamarabb elindítja a hagyományos izzók LED-re cserélését.

[Beillesztett cikk: Debreceni megszorítások: a sportélet hozza a legnagyobb áldozatot]

Vaszkó Imre (DK) szerette volna elérni, hogy az idősklubokat lehetőleg ne érje hátrány a takarékoskodás során (öt telepet zárnak be a fűtési szezonra), őt Széles Diána alpolgármester és Papp László „nyugtatta”, mondván, beszéltek erről a klubokokra járókkal és nincs különösebb probléma. Széles maga közölte a hírt a szintén bezáró Pósa utcai idősklubban, annyi történik, hogy akinek fontos ez a fajta együttlét, az átmegy a Derék utcai épületbe. 

[Beillesztett cikk: Új pláza Debrecen központjában]

Madarasi Istvánnak (MSZP) nem tetszik, hogy az intézkedésekről szóló előterjesztésben az EU-s szankciókat és az orosz-ukrán háborút nevezték meg az energiaár-drágulás kiváltóinak, miközben szerinte bűn az, amit a kormány a forint értékével művelt az elmúlt években, az inflációban erősen benne van ez is. A képviselő leginkább azon bosszankodott, hogy az önkormányzatok az egyik legfőbb elszenvedői a kormány politikájának. A polgármester a válaszában azzal érvelt, hogy az előterjesztés csak tényszerűségeket állapít meg (bár, ugye, a földgázra vonatkozóan nincs uniós szankció), a városvezetésnek nem célja Brüsszel démonizálása, valamint a politikai üléspontok meghatározzák ugyan az álláspontokat, neki mégis inkább valós problémákat kell megoldani az önkormányzati intézmények energiaellátásával, mint elvi vitákba bonyolódni. 

[Beillesztett cikk: Debrecen polgármestere sem alszik jól mostanában]

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Loki-Fradi derbivel kezdődik az NB I. új idénye
Loki-Fradi derbivel kezdődik az NB I. új idénye
A debreceniek rögtön az első fordulóban a bajnoki címvédőt fogadják.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Terminátorok és rambók egyszerre a harctéren
Viszlát békeévek – felfutásban a magyar hadiipar.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!