Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megmentették a pályázati pénzt Püspökladányban

Cívishír | 2023. 12. 07. | 17:31:40
Elkészült a birkózócsarnok, a kerékpárút, a bölcsőde és korszerűbb lett a vízelvezető rendszer.
Megmentették a pályázati pénzt Püspökladányban
A Petőfi Sándor Általános Iskola is megújult (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régi, mondhatni szakállas beruházásokon van túl Püspökladány önkormányzata. Ezek közül kettőben még a 2016-os, 85 százalékban az európai uniós és 15 százalékban a magyar kormány által finanszírozott úgynevezett TOP-os pályázati támogatásokat az utolsó pillanatban sikerült felhasználnia a Sárrét menti város önkormányzatának, így nem kellett visszautalni a pályázati pénzt. Azzal, hogy bizony vannak hiányok a pályázatok megvalósításában, a 2019-es megválasztásakor Tóth Lajos polgármester is tisztában volt. Ezért az egyik, akkor készült interjújában prioritásnak nevezte azok megvalósítását. Nos, ilyen előzmények után újultak meg épületek, városrészek, útszakaszok, épült kerékpárút és bölcsőde a városban, továbbá más pályázati konstrukciókban csapadékvíz-elvezető rendszer és birkózócsarnok.

A dicső múltra alapozva

Kezdjük a fejlesztések részletezését a nemrégiben átadott birkózócsarnokkal, amelynek létesítését már jó egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezte a helyi birkózószakosztály. A létesítményhez a püspökladányi önkormányzat adott területet a sportcsarnok mellett, a birkózóegyesület a többkörös pályázaton megszerzett 136 millió forinttal szállt be, míg a Beruházási Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., a beruházó levezényelte a fejlesztést és pótolta az időközben az építőanyag drágulása, valamint a csarnok energetikai rendszerének korszerűsítésével megnövekedett műszaki tartalmának okán jelentősen megemelkedett költségekhez hiányzó pénzt. A végeredményben 385 millióból megépült edzőteremmel és kiszolgáló helyiségekkel ellátott és teljesen felszerelt sportlétesítmény a nagyhírű püspökladányi birkózósport számára ad edzési lehetőséget. Mégpedig úgy, hogy a sportághoz szükséges speciális szőnyeget nem kell edzésről edzésre összehajtani és szétteríteni.

Az állandó helyével az állagát óvják, az élettartamát növelik. A csarnokot az önkormányzat üzemelteti, az energiaköltségeket jelentősen mérsékli majd a tetejére telepített napelemrendszer.

A Sárrét menti városban egyébként sok évtizedes hagyománya van a birkózásnak; megyei, sőt országos szinten is kiemelkedő utánpótlásbázis. Jelenleg is közel 100 fiatal jár edzésre az óvodástól a felnőttekig, fiúk, lányok. A korábbi évtizedekben is adott válogatott birkózókat Püspökladány, például Kis-Simonka Mátyást, napjainkban pedig a már Budapest Honvéd színeiben versenyző Darabos László a ladányi birkózók legújabb példaképe. Püspökladányból indulva 18 évesen nyert U20-as Európa-bajnoki címet, világbajnokságon második helyezést.

Iskolából óvoda, óvodából bölcsőde

Ugyancsak a 2016-os TOP-os pályázaton nyert támogatást a Honvéd utcai bölcsőde bővítésére Püspökladány. A gyermekintézmény épülete a támogatási összeg utolsó pillanatban történt felhasználásával szeptember elejére elkészült, műszaki átadása megtörtént. Most az építéshatóságon a sor, hogy kiadja a használatbavételi engedélyt. Amint ez és a működési dokumentum megvan, használatba lehet venni a bölcsődét – tájékoztatta a Cívishírt Tóth Lajos polgármester, akitől azt is megkérdeztük, hogy a támogatás odaítélésétől a fejlesztés megvalósulásáig miért kellett hét évet várni. Erre nem tudott választ adni, mondván, ő 2019-től városvezető, akkortól követi nyomon az építkezést.

Azt azonban elmondta, hogy több közbeszerzésen keresztül ment a beruházás, mert a támogatás összege nem volt elég a korábban tervezett műszaki tartalom megvalósítására. Az újratervezés, majd közbeszerzési eljárások eredményes lebonyolítása után tudtak csak eredményt hirdetni és hozzáfogni az építkezéshez.

Ha meglesz a használatbavételi és a működési engedély, át tudják adni. Ennek viszont – fogalmazott a városvezető – annyiban van napi szinten fontossága, hogy az emelt létszámú feladatellátásra a felújított, kibővített helyszínen lesz lehetőség. A korábban működő bölcsődei csoportokat ideiglenesen a Bajcsy-Zsilinszky utcai volt Katica óvoda megüresedett csoportszobáiban helyezték el. Az új bölcsőde egyébként négycsoportos és 48 férőhelyes, jelenleg 29 bölcsis van az intézményben.

A bölcsőde már említett Katica óvoda épületébe történő költözésének azonban mélyebb okai vannak.

A Katica óvoda négy és a Fészek óvoda két csoportja a Bajcsy-Zsilinszky utcai, a ladányiak által Kis Petőfinek ismert iskolaépületbe költözött. Ezt megelőzően a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulólétszámának jelentős csökkenése miatt az alsó tagozatosai átkerültek az iskola központi, Petőfi úti épületébe. A Berettyóújfalui Tankerületi Központ az elmúlt években kívülről felújított, energetikailag korszerűsített épület használati jogát 2023-ban visszaadta a püspökladányi önkormányzatnak. Tóth Lajos polgármester elmondta: a képviselő-testület akkor tárgyalta, hogy milyen célra hasznosíthatná a kiváló energetikájú épületet. Így jutottak arra, hogy a közeli, erősen elhasználódott ingatlanokban lévő Katica és Fészek óvoda csoportjait hozzák át a korábbi iskolaépületbe, amelyet az önkormányzat a saját, valamint óvodai intézménye megtakarításából és forrásátcsoportosításból származó 67 millió forintból az óvodai célnak megfelelően alakított át. Az óvodások szeptember végén vették birtokba a tornateremmel és a többi óvoda számára is használható, speciális foglalkoztatókkal ellátott, korszerű, világos, nagyon jó energetikájú épületet. A Fészek óvoda épületegyüttese novembertől raktárként, irattárként funkcionál. A Katica óvoda épületében jelenleg a bölcsődei csoportok vannak, a bölcsőde átadása után az az épület is felszabadul. Azt pedig, hogy mire használják majd, csak később dől el.

…de micsoda 641 méter

Ugyancsak a 2016-ban nyert pályázati támogatásból valósult meg a közelmúltban a Kossuth utcáról a Kálvin téren át az Árpád utcai, már évekkel ezelőtt elkészült kerékpárútra átvezető 641 méter hosszú bicikliút. A szakasz a ladányi több mint 10 kilométeres belterületi kerékpárút-hálózatban műszaki szempontból a legbonyolultabb, hiszen az út intézmények, szolgáltató létesítmények mellett vezet, az utca több szakasza igen szűk és sok a közmű.

2019-ben már a közbeszerzés eredményeként a területet átadták a kivitelezőnek, de a felvetődött problémák miatt vele a korábbi képviselő-testület szerződést bontott.

Az akkori kiviteli terveket több körben újra kellett tervezni, már csak azért is, mert időközben megváltoztak a műszaki szabványok. Az útszakaszt 2023-ban végre átadták. Tóth Lajos polgármester úgy látja, a lakosság körében pozitív a szakasz megítélése annak ellenére, hogy a kerékpárosok, követve a korábbi gyakorlatot nem a kerékpárutat, hanem a templomkert járdáját használják, valamint az úttestre körülbelül 180 méter hosszan felfestett kerékpáros sávokat kevés kerékpáros használja, továbbra is a járdán bicikliznek.

Gyorsabban folyik el az esővíz

Átadás előtt van a tervezéssel 2020-ban elkezdett, mostanra elkészült csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítés. Ez magában foglalja az újtelepi városrészben néhány száz méteren a zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető kialakítását. A Gárdonyi Géza utca környékén a buszforduló mély fekvésű, ott nagy esők alkalmával mindig megállt a víz, ennek az elvezetése felszíni formában gondot okozott, ezért alakítottak ott ki zárt elvezető csatornát, amely az őszi esőzések alkalmával már jól funkcionált.

A fejlesztés másik célja a Déli soron lévő gyűjtőcsatorna vízelvezető kapacitásának növelése.

Az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá vált a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső világított rá arra a problémára, hogy a gyűjtőcsatorna alsóbb szakaszán már nem feltétlenül elegendő az időnkénti mederkotrással biztosítani a zavartalan és gyors vízlevezetést. Nagyobb biztonságot jelentene az övcsatorna alsó szakaszának betonmedrűvé alakítása. Ezért a Radnóti utcai szakasztól a lovaspálya melletti átemelőig betonmedret kapott a csatorna, amely az őszi esőkben jól funkcionált már. A kivitelezés befejeződött, a fejlesztés elszámolása folyamatban van.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
A magyarok lelkesen kaparnak a szerencséjükért
A Szerencsejáték Zrt. pedig köszöni szépen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés