Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megmentették a pályázati pénzt Püspökladányban

Cívishír | 2023. 12. 07. | 17:31:40
Elkészült a birkózócsarnok, a kerékpárút, a bölcsőde és korszerűbb lett a vízelvezető rendszer.
Megmentették a pályázati pénzt Püspökladányban
A Petőfi Sándor Általános Iskola is megújult (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régi, mondhatni szakállas beruházásokon van túl Püspökladány önkormányzata. Ezek közül kettőben még a 2016-os, 85 százalékban az európai uniós és 15 százalékban a magyar kormány által finanszírozott úgynevezett TOP-os pályázati támogatásokat az utolsó pillanatban sikerült felhasználnia a Sárrét menti város önkormányzatának, így nem kellett visszautalni a pályázati pénzt. Azzal, hogy bizony vannak hiányok a pályázatok megvalósításában, a 2019-es megválasztásakor Tóth Lajos polgármester is tisztában volt. Ezért az egyik, akkor készült interjújában prioritásnak nevezte azok megvalósítását. Nos, ilyen előzmények után újultak meg épületek, városrészek, útszakaszok, épült kerékpárút és bölcsőde a városban, továbbá más pályázati konstrukciókban csapadékvíz-elvezető rendszer és birkózócsarnok.

A dicső múltra alapozva

Kezdjük a fejlesztések részletezését a nemrégiben átadott birkózócsarnokkal, amelynek létesítését már jó egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezte a helyi birkózószakosztály. A létesítményhez a püspökladányi önkormányzat adott területet a sportcsarnok mellett, a birkózóegyesület a többkörös pályázaton megszerzett 136 millió forinttal szállt be, míg a Beruházási Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., a beruházó levezényelte a fejlesztést és pótolta az időközben az építőanyag drágulása, valamint a csarnok energetikai rendszerének korszerűsítésével megnövekedett műszaki tartalmának okán jelentősen megemelkedett költségekhez hiányzó pénzt. A végeredményben 385 millióból megépült edzőteremmel és kiszolgáló helyiségekkel ellátott és teljesen felszerelt sportlétesítmény a nagyhírű püspökladányi birkózósport számára ad edzési lehetőséget. Mégpedig úgy, hogy a sportághoz szükséges speciális szőnyeget nem kell edzésről edzésre összehajtani és szétteríteni.

Az állandó helyével az állagát óvják, az élettartamát növelik. A csarnokot az önkormányzat üzemelteti, az energiaköltségeket jelentősen mérsékli majd a tetejére telepített napelemrendszer.

A Sárrét menti városban egyébként sok évtizedes hagyománya van a birkózásnak; megyei, sőt országos szinten is kiemelkedő utánpótlásbázis. Jelenleg is közel 100 fiatal jár edzésre az óvodástól a felnőttekig, fiúk, lányok. A korábbi évtizedekben is adott válogatott birkózókat Püspökladány, például Kis-Simonka Mátyást, napjainkban pedig a már Budapest Honvéd színeiben versenyző Darabos László a ladányi birkózók legújabb példaképe. Püspökladányból indulva 18 évesen nyert U20-as Európa-bajnoki címet, világbajnokságon második helyezést.

Iskolából óvoda, óvodából bölcsőde

Ugyancsak a 2016-os TOP-os pályázaton nyert támogatást a Honvéd utcai bölcsőde bővítésére Püspökladány. A gyermekintézmény épülete a támogatási összeg utolsó pillanatban történt felhasználásával szeptember elejére elkészült, műszaki átadása megtörtént. Most az építéshatóságon a sor, hogy kiadja a használatbavételi engedélyt. Amint ez és a működési dokumentum megvan, használatba lehet venni a bölcsődét – tájékoztatta a Cívishírt Tóth Lajos polgármester, akitől azt is megkérdeztük, hogy a támogatás odaítélésétől a fejlesztés megvalósulásáig miért kellett hét évet várni. Erre nem tudott választ adni, mondván, ő 2019-től városvezető, akkortól követi nyomon az építkezést.

Azt azonban elmondta, hogy több közbeszerzésen keresztül ment a beruházás, mert a támogatás összege nem volt elég a korábban tervezett műszaki tartalom megvalósítására. Az újratervezés, majd közbeszerzési eljárások eredményes lebonyolítása után tudtak csak eredményt hirdetni és hozzáfogni az építkezéshez.

Ha meglesz a használatbavételi és a működési engedély, át tudják adni. Ennek viszont – fogalmazott a városvezető – annyiban van napi szinten fontossága, hogy az emelt létszámú feladatellátásra a felújított, kibővített helyszínen lesz lehetőség. A korábban működő bölcsődei csoportokat ideiglenesen a Bajcsy-Zsilinszky utcai volt Katica óvoda megüresedett csoportszobáiban helyezték el. Az új bölcsőde egyébként négycsoportos és 48 férőhelyes, jelenleg 29 bölcsis van az intézményben.

A bölcsőde már említett Katica óvoda épületébe történő költözésének azonban mélyebb okai vannak.

A Katica óvoda négy és a Fészek óvoda két csoportja a Bajcsy-Zsilinszky utcai, a ladányiak által Kis Petőfinek ismert iskolaépületbe költözött. Ezt megelőzően a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulólétszámának jelentős csökkenése miatt az alsó tagozatosai átkerültek az iskola központi, Petőfi úti épületébe. A Berettyóújfalui Tankerületi Központ az elmúlt években kívülről felújított, energetikailag korszerűsített épület használati jogát 2023-ban visszaadta a püspökladányi önkormányzatnak. Tóth Lajos polgármester elmondta: a képviselő-testület akkor tárgyalta, hogy milyen célra hasznosíthatná a kiváló energetikájú épületet. Így jutottak arra, hogy a közeli, erősen elhasználódott ingatlanokban lévő Katica és Fészek óvoda csoportjait hozzák át a korábbi iskolaépületbe, amelyet az önkormányzat a saját, valamint óvodai intézménye megtakarításából és forrásátcsoportosításból származó 67 millió forintból az óvodai célnak megfelelően alakított át. Az óvodások szeptember végén vették birtokba a tornateremmel és a többi óvoda számára is használható, speciális foglalkoztatókkal ellátott, korszerű, világos, nagyon jó energetikájú épületet. A Fészek óvoda épületegyüttese novembertől raktárként, irattárként funkcionál. A Katica óvoda épületében jelenleg a bölcsődei csoportok vannak, a bölcsőde átadása után az az épület is felszabadul. Azt pedig, hogy mire használják majd, csak később dől el.

…de micsoda 641 méter

Ugyancsak a 2016-ban nyert pályázati támogatásból valósult meg a közelmúltban a Kossuth utcáról a Kálvin téren át az Árpád utcai, már évekkel ezelőtt elkészült kerékpárútra átvezető 641 méter hosszú bicikliút. A szakasz a ladányi több mint 10 kilométeres belterületi kerékpárút-hálózatban műszaki szempontból a legbonyolultabb, hiszen az út intézmények, szolgáltató létesítmények mellett vezet, az utca több szakasza igen szűk és sok a közmű.

2019-ben már a közbeszerzés eredményeként a területet átadták a kivitelezőnek, de a felvetődött problémák miatt vele a korábbi képviselő-testület szerződést bontott.

Az akkori kiviteli terveket több körben újra kellett tervezni, már csak azért is, mert időközben megváltoztak a műszaki szabványok. Az útszakaszt 2023-ban végre átadták. Tóth Lajos polgármester úgy látja, a lakosság körében pozitív a szakasz megítélése annak ellenére, hogy a kerékpárosok, követve a korábbi gyakorlatot nem a kerékpárutat, hanem a templomkert járdáját használják, valamint az úttestre körülbelül 180 méter hosszan felfestett kerékpáros sávokat kevés kerékpáros használja, továbbra is a járdán bicikliznek.

Gyorsabban folyik el az esővíz

Átadás előtt van a tervezéssel 2020-ban elkezdett, mostanra elkészült csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítés. Ez magában foglalja az újtelepi városrészben néhány száz méteren a zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető kialakítását. A Gárdonyi Géza utca környékén a buszforduló mély fekvésű, ott nagy esők alkalmával mindig megállt a víz, ennek az elvezetése felszíni formában gondot okozott, ezért alakítottak ott ki zárt elvezető csatornát, amely az őszi esőzések alkalmával már jól funkcionált.

A fejlesztés másik célja a Déli soron lévő gyűjtőcsatorna vízelvezető kapacitásának növelése.

Az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá vált a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső világított rá arra a problémára, hogy a gyűjtőcsatorna alsóbb szakaszán már nem feltétlenül elegendő az időnkénti mederkotrással biztosítani a zavartalan és gyors vízlevezetést. Nagyobb biztonságot jelentene az övcsatorna alsó szakaszának betonmedrűvé alakítása. Ezért a Radnóti utcai szakasztól a lovaspálya melletti átemelőig betonmedret kapott a csatorna, amely az őszi esőkben jól funkcionált már. A kivitelezés befejeződött, a fejlesztés elszámolása folyamatban van.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés