Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LMP: kínai rendőrök az „akkugyarmat” Debrecenben?

Cívishír | 2024. 02. 28. | 11:58:52
Tény, hogy magyar-kínai rendészeti együttműködés van kialakulóban.
LMP: kínai rendőrök az „akkugyarmat” Debrecenben?
Rutz Tamás a Régi Városházánál tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy februári magyar-kínai rendészeti megállapodásra hivatkozva az LMP tudni szeretné: feltűnhetnek-e a jövőben kínai rendőrök a debreceni utcákon.

A párt országos tanácsának elnökségi tagja, Rutz Tamás emlékeztetett: február 16-án rendészeti csúcstalálkozó zajlott Pintér Sándor belügyminiszter és Wang Xiaohong kínai közbiztonsági miniszter részvételével. Ez alkalommal a felek közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat is aláírtak.

– Információink szerint ezek a járőrszolgálatok azokra a helyekre terjednének ki, ahol nagyobb számban vannak jelen kínai állampolgárok. Így az „akkugyarmatosítás” városaira is, ahol a kínai és a magyar rendőrök közösen látnának el járőrszolgálatot – mondta február 28-i sajtótájékoztatóján Rutz Tamás. Közölte: felháborító, hogy Orbán Viktor ily módon beengedi a kínai titkosszolgálatokat is, hiszen nincs ember, aki elhinné, hogy a távol-keletiek ne használnák fel a lehetőséget a hírszerzési tevékenységeik erősítésére. Mindezt egy EU-s tagállamban, ráadásul Kína és az Európai Unió érdekei alapvetően ellentétesek.

Az LMP helyi képviselője ezért azt kérdezi Papp Lászlótól, hogy a polgármester tudja-e cáfolja a kínai rendőrök Debrecenbe érkezéséről szóló értesüléseket. – Ha nem tudja cáfolni, akkor pedig legyen szíves tájékoztassa a debrecenieket arról, hogy mennyi ázsiai rendőr szolgál majd a városban és hol lehet velük találkozni a jövőben – hangsúlyozta, hozzátéve, az LMP szerint a hazai állományt kell fejleszteni, ez az egyetlen járható út.

Frissítés: a Cívishír kereste a megszólított polgármestert, de háromnegyed hatkor a debreceni Fidesz-KDNP frakció közleményt adott ki, amelyben azt írták, az „ellenzéki pártoknak nincs jövőképük Debrecenről” és „Rutz Tamás nagyobb eséllyel indulhatna egy mesemondó versenyen, mintsem választásokon mérettesse meg magát”.  

Egyúttal üzenik: nemhogy kínai, de német, amerikai, sőt svájci rendőrök sem fognak sem most, sem a jövőben Debrecen utcáin járőrözni.

– Az ellenzéki pártok ismét azt a taktikát követik, hogy igyekeznek felfújni egy nem létező problémát, majd úgy próbálnak feltűnni mint annak megoldói. Ez politikai pótcselekvés, a tényekkel sincsenek tisztában. Debrecen az egyik legbiztonságosabb magyar város, a bűncselekmények száma folyamatosan csökken, a felderítési eredményesség javul. A rendőri állomány felkészült, elszánt, a létszám megfelelő – összegez a kommuniké, amelyben a Fidesz-KDNP frakciója azt írta, a debreceniek szubjektív biztonságérzete kiváló. 

A Safeguard Defenders nevű nemzetközi szervezet nemrég arról számolt be, hogy Kína legalább harminc országban – így nálunk, Budapesten is – fenntart irodákat a nagyobb diaszpóráik szemmel tartására. Az irodákban dolgozók rendőri eszközökkel ellenőrzési feladatokat végeznek, de a hírek szerint akár nyomást is gyakorolnak egyes kínai állampolgárokra a hazatérés érdekében. A magyar fővárosban két ilyen állomáshelyet sikerült azonosítani, ugyanakkor a Belügyminisztériumnál a HVG-nek úgy nyilatkoztak, ők nem tudnak ezeknek a létezéséről.  

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
Utoljára 24 éve volt magyar bírópáros az ötkarikás játékok kézilabda-tornáján.
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.